Search
Close this search box.

Dopis o kurbanima za 2023./1444 h.g.

Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) se ovim putem obraća imamima, vršiocima dužnosti imama i zvaničnim predstavnicima džemata IZBSA na području Sjeverne Amerike da u svojim džematima organizuju prikupljanje uplata za kurbane.

Uplate za kurbane će se proslijediti u Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Rijaset IZ u BiH i ove godine u fokus stavlja povratnička mjesta u Gornjem i Srednjem Podrinju, Istočnoj Hercegovini, Zapadnoj Bosni i Zapadnoj Hercegovini gdje će se kod povratnika otkupiti kurbani, žrtvovati i podijeliti u povratničkim mjestima.


Kurbansko meso koje se dobije izvršenjem propisa kurbana već duži niz godina se usmjerava u humanitarne svrhe, za potrebe povratnika, siromašnih, ugroženih, zavodima za nezbrinutu djecu i djecu sa potrebama, licima u kolektivnim centrima, socijalnim ustanovama, bolnicama, studentskim domovima, medresama i fakultetima Islamske zajednice u BiH.

Cijena kurbana za područje Sjedinjenih Američkih Država odlukom Rijaseta za ovu godinu
je $255.00 a za područje Kanade 345.00 CAD. Krajnji datum za prijave kurbana je 28. juni 2023. godine.
Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) kao jedno od muftijstava Islamske zajednice u BiH, na području Sjeverne Amerike prima samo uplate za klanje kurbana u organizaciji Rijaseta
Islamske zajednice u BiH.


Uplate se mogu izvršiti na dva načina:

  1. U gradovima gdje ima džemat IZBSA isključivo u džematima IZBSA,
  2. U gradovima gdje nema džemat IZBSA putem pošte na adresu:

IZBSA – ICNAB
13246 N. 23rd Ave.
Phoenix, AZ 85029
sa naznakom “Kurban 2023”

Imami, vršioci dužnosti imama i zvanični predstavnici džemata će informaciju o broju uplata dostaviti na e-mail adresu mail@izbsa.com najkasnije do 28. juna 2023. godine sa brojem kurbana koji će biti žrtvovani u organizaciji Rijaseta Islamske Zajednice u BiH, a uplate najkasnije do 15. jula 2023. godine na gore navedenu adresu.

Na sljedećem linku možete pogledati nekoliko detalja vezanih za akciju kurbana: https://youtu.be/GRM0IxLxCXI

Molimo Allaha Džellešanuhu da sve one koji redovno vrše ovu vjersku dužnost pomogne i da nam naše kurbane, kao i sve naše druge hajirli poslove ukabuli. Amin!

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA