Bosniak American Islamic Center – Louisville

Adresa: 5927 Six Mile Lane
Grad: Louisville
Poštanski broj: 40218
Država: USA
Telefon: 502-495-5092
Imam džemata: Azam ef. Efendira

O DŽEMATU

Bošnjačko-američki islamski centar je osnovan 20. maja 2001. godine kao odgovor na potrebu Bošnjaka za svakodnevnim vjerskim i kulturnim životom u ovome gradu prema islamskim proposima koje prakticiraju Bošnjaci u domovini. U decembru 2004. godine, novčanim prilozima i marljivim zalaganjem odbora i članova zajednice uspješno je okončana kupovina jednog starijeg objekta koji je renoviran i adaptiran u džamiju sa munarom.

Džamija je useljena u oktobru 2005. g., a zvanično otvorena u septembru 2006. Ukupna cijena projekta iznosila je oko 200,000 dolara. Zbog sve većih zahtjeva i potreba vjerskog i kulturnog života ideja o pravljenju nove džamije na temeljima stare našla se kao novi izazov za upravni odbor i džemat. Odluka o izgradnji nove džamije ozvaničena je u martu 2012. g., i odmah se pristupilo prikupljanju sredstava tako da je kroz brojna donatorska sijela i večere u toku od četiri godine prikupljeno dovoljno sredtava za početak gradnje u oktobru 2016.

Uz velikodušne novčane priloge uglavnom Bošnjaka grada Louisville i šire, te ličnim radom i zalaganjem tokom gradnje kako članova odbora tako i dzematlija, izgradja džamije je dovedena do kraja u drugoj polovici aprila 2019. g. Ukupna cijena projekta iznosila je 1,7 miliona dolara.

Džamija Kewser ima ukupnu površinu od 900 kvadrata sa prelijepim prostorom za klanjanje na prvom spratu, bibliotekom, muškom i ženskom abdesthanom, odvojenim WC-ima i dodatnim kancelarijama. U prizemlju se nalaze sala za učionice gdje se ordžavaju mektebska nastava i druge islamske i kulturne aktivnosti, kuhinja kao i sala za svečane večere i iftare. Unutrašnjost džamije, na oba sprata, ukrašena je ručno ispisanim ajetima iz Kur’ana lijepom kaligrafijom na zidovima, a sve prostorije su opremljene sa savremenimm audio video opremom.

GALERIJA SLIKA