Bosniaks Cultural Community of Houston

Adresa: 3426 Longhorn Dr
Grad: Houston
Poštanski broj: 77084
Država: USA
Imam džemata: Edin-ef. Alija

O DŽEMATU

Duže vrijeme u Hjustonu, gradu u koji su Bošnjaci počeli dolaziti krajem 1992. godine postojala je potreba za našim imamom i našim džematom. Dolaskom Aziz-ef. Zuluma u Houston stvorena je mogućnost za formiranje bošnjačkog džemata u ovom mjestu. Naporom manje grupe Bođnjaka organizovano je klanjanje ramazanskog bajrama 2004 godine. Tada je formiran radni odbor sa zadatkom da pripremi i organizuje formiranje džemata. Radni odbor je pripremio statut organizovao osnivačku skupštinu koja je održana prvi dan kurbanskog bajrama tj. 20. januara 2005. godin . Aziz efendija započeo je osnivačku skupštinnu učenjem dove nakon čega je usvojen preliminarni statut ove zajednice i izabran upravni odbor od osam članova.

Članovi upravnog odbora su bili sljedeći:
Miralem Turkić – predsjednik,
Enis Kratović – Sekretar,
Nurija Muratović – Blagajnik,
Aziz Zulum – Imam,
Asim Skopak – Član,
Sakib Spahić – Član,
Mirsad Čolić – Član,
Juso Grebović – Član.

Upravni odbor je dobio zadatak da registruje džemat kod nadležnih organa pod nazivom Bošnjačka-Kulturna zajednica U Hjustonu (Bosniaks-Cultural Community of Houston). Odmah po formiranju zapocela je sa radom nedjeljna škola sa časovima vjeronauke i bosanskog jezika, a ubrzo poslije toga počela je da djeluje i folklorna sekcija “Zmaj od Bosne”.

Na prvoj godišnjoj skupštini održanoj 7. januara 2006. godine izvršene su male izmjene u sastavu upravnog odbora. Odbor su napustili Juso Grebović, Asim Skopak i Mirsad Čolić a umjesto njih odlukom skupštine izabrani su Sejad Pintol, Ahmed Guhdija i Adis Ismić.


U toku druge godine postojanja kupljen je objekat veličine skoro 3000 kvadratnih fita (otprilike 300 kvadratnih metara), sa okolnim zemljštem od 1,3 aceres, tj. 5 dunuma. Zalaganjem članova zajednice ovaj objekat je preuređen za potrebe džemata.

Na redovnoj godišnjoj skupštini održanoj 21. januara 2007. godine, izvršene su promjene u džematskom odboru, tačnije odbor je proširen. Sve pozicije u odboru osim imamske su isključivo volonterske, tj. niko od članova odbora ne prima nikakav honorar za rad i trud koji ulažu u zajednicu, a taj trud je doista ogroman .Svi u odboru su zaposleni tako da moraju odvajati od svog porodičnog vremena za rad u zajednici, te je zbog toga kako već rekosmo odbor proširen i u isti su izabrani: Safet Dokara, Šaćir Silić i Armin Hamzić.

Molimo Svemogućeg Allah da nam pomogne u budućem radu. Amin.

GALERIJA SLIKA