Search
Close this search box.

Bosniaks Cultural Community of Southern California

Adresa: 132 Cherrybrook Ln.
Grad: Irvine
Poštanski broj: 92618
Država: USA
Email: bccsc@izbsa.com

O DŽEMATU

Bosniaks Cultural Community of Southern California (BCCSC ) je Islamska zajednica Bošnjaka u Južnoj Kaliforniji. Džemat, registrovan kod državnih organa kao non-profit organizacija, je osnovan s ciljem okupljanja ljudi na tradicionalnim i islamskim osnovama. Iako je nominalno fokusirana na Bošnjake Islamske vjeroispovjesti, Islamska zajednica prihvata sve muslimane bez obzira na porijeklo, naciju, rasu, ili političko opredjeljenje, koji žive na prostoru od Los Angelesa do San Diega.

Džemat je počeo sa radom od Ramazana 2010. godine kada je krovna Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) u kooperaciji sa Pacifica Institutom ngažovala teravih imama prof. Mensur-ef. Valjevca koji je postavio temelje džemata. Tada je izabrano inicijativno rukovodstvo džemata na čijem čelu se nalazio Adnan Silajdžić. Na skupštini održanoj u Maju 2014. godine, članovi BCCSC-a su jednoglasno usvojili prijedlog da džemat i formalno pristupi ICNAB-u kao subordinarnoj organizaciji Islamske Zajednice Bosne i Hercegovine na području Sjeverne Amerike i tim postane jedini legalni i priznati predstavnik/džemat ICNAB-a i IZ BiH na području Južne Kalifornije.

Upravni Odbor džemata BCCSC redovno organizuje aktivnosti vjerskog i kulturnog sadržaja, kao što sumektebska nastava koja se obavlja svake subote u džematskim prostorijama, i sedmične skupove džematlija gdje se klanja jacija namaz, popije bosanska kafa uz domaće poslastice i održi predavanje i diskusija na vjersku temu. Odbor također organizuje piknike koji su dobro posjećeni. Uz pomoć ICNAB-a, Odbor džemata je u mogućnosti da priredi i druge džematske aktivnosti (Bajram namaze, skupštinu, mevlude, dženaza namaze, itd.), gdje se nedostatak stalnog imama u džematu nadoknadi posjetom imama iz drugih džemata pod pokroviteljstvom ICNAB-a.

Dodatne informacije o BCCSC možete dobiti putem zvaničnog emaila: dzemat2010@gmail.com ili na

Facebook stranicama džemata: SoCal Bosnians i Dzemat Južne Kalifornije. 

GALERIJA SLIKA