Bosnian American Association – Richmond

Adresa: 3915 Francistown Rd
Grad: Richmond
Poštanski broj: 23294
Država: USA
Telefon: 804-610-1157
Imam džemata: Armin-ef. Mejrić
BAARichmond1

O DŽEMATU

Prve bošnjačke porodice počinju da se doseljavaju u Richmond, VA tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu a najveći val doseljenika dolazi u periodu od 1998-2003. godine. Prve vjerske aktivnosti realizovane su u vidu teravih namaza tokom mjeseca ramazana sve dok džemat nije zvanično registrovan u okviru Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike 2009. godine pod nazivom Bosnian-American Association Inc. Richmond, VA.

Džemat Richmond, kako je popularno nazvan, je u datom momentu brojao 36 porodica te je opstajao u rentanim prostorijama ali je Allahovom voljom rastao sve do 2013. godine kada vrijedne džematlije kupuju objekat i isplaćuju ga u cijelosti. Tada je džemat brojao nešto preko 100 članova tj. porodica. Početkom decembra 2015. godine džemat upošljava stalnog imama Almedin ef. Rizvića koji dolazi iz Bosne i Hercegovine i ostaje u džematu do marta 2020. Upornim trudom i radom džematlija u decembru 2021.godine džemat Richmond kupuje i odmah otplaćuje novi objekat koji sa površinom od 8300 sq.ft. i odrađenim renovacijama nudi sve uslove jednog savremenog džemata. Džemat trenutno broji nešto više od 250 članova.

U januaru 2022.godine džemat upošljava stalnog imama Armin ef. Mejrića koji također dolazi iz Bosne i Hercegovine. Imam Mejrić je svršenik Behram-begove medrese u Tuzli i diplomirani Profesor islamske teologije sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. U novembru 2021. Armin ef. stiče zvanje Magistar islamskih studija iz oblasti fikha odbranivši svoj magistarski rad pod nazivom “Doprinos Redžep-ef. Muminhodžića razvoju mektepske pouke u Bosni i Hercegovini”. Tečno govori njemački i engleski jezik.  Oženjen je muallimom Fehimom sa kojom ima dva sina.

GALERIJA SLIKA