Bosnian-American Islamic Cultural Center – Hartford

Adresa: 595 Franklin Ave
Grad: Hartford
Poštanski broj: 06114
Država: USA
Telefon: 860-218-4864
Imam džemata: Mirzet ef. Mehmedović

O DŽEMATU

U obzorju najveceg demokratskog sekularistickog rezima uredjenom od strane najmocnijih kapitalistickih umova danasnjice, ogranak bosnjackog naroda pustio je svoj korijen. Tragedijom genocida dio bosanskog naroda smjestio se pod zracnom zonom Sjedinjenih Americkih Drzava. Jedan od gradova SAD-a s brojnom populacijom Bosnjaka je I grad Hartford, drzava Connecticut, nedaleko od New York City-a.
Migracija Bosnjaka u Hartford pocela je 1997 godine a okoncala vec 2002, bogateci Hartford sa 2000 novih stanovnika. Potaknuti snagom islama, bosanski muslimani u Hartfordu se u Ramazanu 2004 godine odlucuju na organizovanje svog dzemata , u svrhu zadovoljavanja vjerskih potreba, te razbijanja grube americke svakodnevnice daskom muslimanske atmosfere. 
Skupina od 400 bosanskih muslimana postaju clanovi dzemata Hartford na celu s imamom Mehmedovic Mirzetom. U Ramazanu 2004 godine Bosnjaci su, u poprilicno skucenom rentanom prostoru obavljali teravih namaze, dzume, te dnevne namaze I vjersku pouku tokom vikenda .Tada je u mesdzidu svakog vikenda prisustvovalo 50-ero djece od kojih je 25-ero naucilo Kur’ansko pismo. 
U periodu of 2004 do 2006 godine situacija u dzematu se znatno promijenila. Naime od januara 2006 godine Mirzet ef. Mehmedovic oficijelno postaje imam dzemata Hartford, u jos uvijek istom rentanom prostoru, pocinje obavljanje svih dnevnih namaza. Sa ovom promjenom izmijenio se I broj dzematskih clanova povecavajuci se za 100, I sada je tezio 500 obveznika Bosansko-americke Islamske zajednice Hartford. Svi izdaci tadasnjeg dzemata strpljivo su snoseni od strane dzematlija. 
Topla bosanska atmosfera , molitve I druzenja u mesdzidu odavale su umilu sliku zajednistva Bosnjaka. Ceste su bile I posjete Turaka nasem mesdzidu, koji eto pored ostalih, boljih , prostranjenijih mesdzida opet najcesce svrate kod nas. Okviri dzemata su konstantno sireni sve dok dotadasnji rentani proctor nije postao pretijesan. Konacno na ljeto 2007 godine Bosnjaci Hartforda se odlucuju na jedan krupan korak. Naime prostor od 12,700 sq/ft, koji se nalazi na gotovo savrsenoj lokaciji, a koji je dotad pripadao crkvi, stavljen je na prodaju. Ovaj prostor sa pet ucionica, dvije kancelarije, sobom za sastanke, kuhinjom, dva kupatila te brojnim drugim neiskoristenim prostorijama, bila je savrsena slika kojoj je nedostajao samo natpis “Bosansko-Americki Islamski Centar”. Ni porazavajuca cijena od $655000 nije sprijecila Bosnjake od kupovine ovog prostora . 
Obasuti nurom vjere a potpomognuti patriotizmom, 500 bosnjackih porodica skupljaju pola miliona americkih dolara, a $110,000 je pozajmljeno od desetak dobrostojecih I derazljivih dzematlija, da bi konacno u junu 2007 godine stavili natpis koji joj je nedostajao. Kako je akcija prikupljanja donacija rasla tako je I broj dzematlija sve vise rastao, da bi danas iznosio 600 obveznika. Pri prikupljanju donacija za otplatu objekta, muslimani diljem Amerike ali I iz inozemstva, dali su znacajan doprinos. Danas je vec pola duga vraceno a mnogo se sredstava i dalje ulaze u obnavljanje devastiranih dijelova objekta. 
Iako mnogo toga u nasem novom centru nije zavrseno, nasi su safovi ovog ramazana bili najispravniji, nase su ruke bile podignutije nego ikad, a nase glave pognutije no ikad. Poseban ukras nasem mesdzidu ucinila je posjeta hafiza Bugarija ovog Ramazana, koji je svojim dolaskom rasplamsao iskre imana u srcima vjernika.
Dzemat Hartford je u roku od cetiri godine uz Allahovu pomoc , izrastao u ozbiljan dzemat sa 600 clanova, te sa rentanog prostora na posjedovanje velikog centra. Gazeci bodljikavu stazu iskusenja, dzematlije ovog grada su ,nesebicnim zalaganjem za svoju vjeru, postigli izvanredan uspjeh. Danas ovdasnji Bosnjaci u Hartfordu imaju mjesto gdje se dusa uvijek moze napiti milih Rijeci Gospodarovih. Uz Allahovu pomoc se nadamo da ce broj Bosanskih zednih dusa koji koracaju prema Allahovoj milosti, u buduce sve vise rasti.

GALERIJA SLIKA