Search
Close this search box.

Bosnian Herzegovinian Islamic Center NY – Astoria

Adresa: 37-46 Crescent Street
Grad: Astoria
Poštanski broj: 11101
Država: USA
Telefon: 718-545-4980
Email: odbor@bhicny.org
Imam džemata: Idriz-ef. Budimlić
Idriz Budimlić

O DŽEMATU

Bosansko Hercegovacki Islamski Centar (BHICNY) u New Yorku osnovan je davne 1993 godine kada su zbog ratom zahvacene BiH, Bosnjaci muslimani dosli na ovo podrucje. Najzasluzniji za to je rahmetli Ramiz ef. Aljovic koji je vodio ovaj dzemat od njegovog osnivanja do kraja svog zivota,do Novembra 2004 god. Mora se naglasiti da je odmah po osnivanju BHICNY okupio sve muslimane iz BiH te drugih dijelova ex-jugoslavije. Svi su oni u nasem Islamskom Centru obavljali svoje vjerske duznosti, prikupljali materijalnu i novcanu pomoc koja je slata u ratom zahvacenu BiH. Cesto su, na inicijativu dzemata organizovane demonstracije pred zgradom UN u New Yorku i time pruzala potpora mladoj, nezavisnoj drzavi BiH.

Imam u BHICNY je Idriz-ef. Budimlić koji tu duznost obavlja od 2009 godine a pomocnik imama je mr. Senahid Halilovic.  Uz Allahovu dz.s. pomoc, nasa zajednica 2011 godine kupuje i adaptira crkvu Jehovinih svejedoka, na prestiznoj  lokaciji u Astoriji i taj objekat pretvara u svoj Novi Islamski Centar. Dzamija je otvorena svakodnevno za 5 vakat namaza te dzumu namaz. Od ostalih aktivnosti treba istaci nasa mjesecna druzenja i vecere, akike, zajednicke  iftare uz Ramazan te obiljezavanje svih vaznijih islamskih praznika. Mektebska nastava se odrzava svake subote na bosanskom a svake nedjelje na engleskom jeziku za polaznike sa drugih govornih podrucja. Predavanja i tribine se odrzavaju svakih 15 dana a nerijetko se priredjuju i seminari na razne islamske teme. U sklopu BHICNY aktivan je i hor ilahija i kasida “Hud-hud” koji ucestvuje na svim vjerskim i drugim manifestacijama u regiji.  Jednom sedmicno se odrzavaju casovi sufare za sve uzraste. S obzirom da zivimo u metropolitanskom gradu, nas dzemat je multi-etnicki tako da se hutbe petkom odrzavaju na bosanskom i engleskom jeziku. Nas dzemat tradicionalno obiljezava oba bajrama sa prigodnim manifestacijama uz dodjelu bajramskih paketica te organizuje ljetne i bajramske piknike.  

Nasa zajednica je vec pokrenula akciju prikupljanja novcanih sredstava za nadogradnju naseg Islamskog Centra koji se nalazi na adresi: 37-46 Crescent Street, LIC, NY 11101 Tel: 718-545-4980

GALERIJA SLIKA