Search
Close this search box.

Bosnian Islamic Cultural Center Chicago

Adresa: 7022 N Western Ave
Grad: Chicago
Poštanski broj: 60645
Država: USA
Telefon: 773-338-4076
Imam džemata: Hfz. Muriz ef. Mesic
muriz_ef_mesic

O DŽEMATU

Historijat bošnjačke čikaške zajednice

Poznata je činjenica da su upravo Bošnjaci osnovali prvu muslimansku organizaciju (instituciju) u Americi i to davne 1906. godine kada su osnovali Džemijetul-Hajrije (The Benevolent Society), koje je imalo za cilj da okuplja muslimane i baštini vjeru i tradiciju Bošnjaka, a svoje djelovanje proširili su i na zajednice Bošnjaka u Indiani (1913) i Montani (1916). Primarna zadaća ovih udruženja bila je skrb nad bolesnim i ukop muslimana, kao i doček i pomaganje novopridošlim Bošnjacima u Americi. Tako su u Sarića kafani u Čikagu, koja je bila na tri sprata, na gornjim spratovima živjeli Bošnjaci samci koji su tek emigrirali.

Nakon što se muslimanska zajednica u Čikagu proširila 1950-ih godina, angažovali su prvog bošnjačkog imama, mr. Kamila ef. Avdića (1914-1974) da bude imam u zajednici, a 1957. godine otvorili su prvu džamiju u Halsted Streetu. Imam Kamil Avdić dao je veliki doprinos razvoju ove bošnjačke zajednice, napisao je nekoliko djela i tu je ostao sve do smrti 1974. godine. Godine 1968. udruženje je promijenilo prvobitni naziv i postalo Bosansko-američka kulturna asocijacija (Bosnian American Cultural Association), a već 1970-ih kupljeno je zemljište za gradnju velike džamije u Northbrooku, sjevernom predgrađu Čikaga, koja je postala centar okupljanja ne samo Bošnjaka već i ostalih muslimana. Prema podacima iz 2002. godine, računajući prethodne doseljenike, kao i one uslijed agresije na BiH, broj Bošnjaka u Čikagu iznosi oko 40.000.

Bosnian Islamic Cultural Center

Džemat Bosnian Islamic Cultural Center (BICC), poznatiji kao ”džemat na Westernu”, smješten je u sjevernom dijelu Čikaga na adresi: 7022 N. Western Ave, Chicago, IL 60645. Osnovan je početkom ovog milenijuma na inicijativu velikog broja Bošnjaka koji su se nastanili bliže središtu grada Čikaga iz potrebe da se češće susreću i druže, kao i da edukuju svoju djecu.

Prvi imam u džematu bio je Muhamed ef. Brka, koji je zajedno sa svojim vrijednim džematlijama radio na izgradnji ovog džemata. On je u džematu imamsku službu obavljao tri (3) godine, da bi ga naslijedio Kemal ef. Karić, koji je pokrenuo projekat kupovine džematskog mezarja u okviru Bohemian National Cemetery (5255 N. Pulaski Rd., Chicago IL, 60630). Za vrijeme njegovog službovanja džemat BICC je otkupio 400 ukopnih mjesta (mezara).

Preporod džemata

Od ramazana 2012.godine džemat BICC na preporuku tadašnjeg reis-ul-uleme, dr. Musafe ef. Cerića, angažuje hfz. Muriza ef. Mešića, imama Hadžijske džamije u Sarajevu. Već iste godine on uvodi učenje hafiske mukabele tokom mjeseca ramazana, te nastavlja sa akcijom proširenja džematskog mezarja koje danas broji 1000 ukopnih mjesta. On je posebnu pažnju stavio na djecu i omladinu, kao i međudžematsku sasradnju tako da je džemat BICC za relativno kratko vrijeme izrastao u jedan od najvećih džemata u okviru Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike i danas broji preko 700 članova, dok Mekteb već nekoliko godina zaredom pohađa 240 učenika različite dobi.

Aktivnosti u džematu

Na inicijativu profesorice bosanskog jezika i književnosti, Amine Sendić-Mešić, a uz podršku džematskog odbora i imama, 2012.godine pokrenut je projekat Bosanske škole s ciljem da se djeca obrazuju na bosanskom jeziku i uče o svojoj historiji, kulturi i tradiciji. Zajedno sa kolegicom, profesoricom Enisom Omerović, nastava se uspješno organizuje i izvodi, a pohađa je preko 100 učenika. Bosanska škola je certifikovana od strane Ministarstva civilnih poslova BiH i kao takva je jedinstvena na teritoriji Sjeverne Amerike. Podršku ovom projektu pružio je i Generalni konzulat BiH u Čikagu.

Ženska grupa ’’Bošnjakinja’’ koja djeluje pri džematu osnovana je 2012. godine i danas broji preko 50 članica. Na čelu sa svojim odborom, ženska grupa organizuje veliki broj edukativnih i kulturnih sadržaja, a sve u cilju edukacije ženskog dijela džemata i očuvanja naše kulture i tradicije.

Isto tako u džematu djeluje i omladinska grupa Bosnian Youth of Chicago koja je osnovana 2013.godine. Ova grupa okuplja preko 50 tinejdžera i organizuje različite sportske i edukativne sadržaje. Sastavni dio omladinske grupe je i hor Nur koji je formiran 2016.godine i koji broji 15 članova.

Vijeće roditelja osnovano je 2017.godine s prvenstvenim ciljem da se unaprijedi mektebska nastava u džematu i da se doprinese organizovanju različitih edukativnih sadržaja za našu djecu. Vijeće roditelja čini 10 roditelja i do sada su organizovali nekoliko uspješnih projekata.

U džematu se isto tako obavljaju mnogobrojne vjerske aktivnosti: klanja se svih pet dnevnih namaza, obavljaju se džuma namazi, vrše se šerijatska vjenčanja, organizuju se druženja, vrše se promocije mnogobrojnih projekata iz domovine BiH i dijaspore, vrši se uplate zekata i kurbana preko IZ u BiH, održavaju se predavanja mnogobrojnih predavača itd.

Izgradnja novog islamskog centra

U noći Lejletul-kadra, 1-og jula 2016.godine, džemat BICC pokrenuo je akciju izgradnje novog islamskog centra u Čikagu pod imenom Islamski centar ’’Ćamil ef. Avdić’’. Cilj pokretanja ovog projekta je da se budućim generacijama obezbijede bolji uslovi za organizovanje vjerskih, obrazovnih i kulturnih aktivnosti.

U međuvremenu oformljeno je Savjetodavno vijeće za izgradnju novog centra, a ime sadašnjeg i budućeg centra promijenjeno je tokom Ramazana 2021. godine i zove se Bosnian Educational and Cultural Center of America. Zaključno sa 1. julom 2021. godine Bošnjaci su na ime novog centra uvakufili skoro 3 miliona USD

Molimo Uzvišenog Allaha da čuva ovaj džemat i da im primi njihova dobra djela. Amin!

GALERIJA SLIKA