Islamic Community of Bosniaks in Washington

Adresa: 20001 25th Ave NE
Grad: Shoreline
Poštanski broj: 98155
Država: USA
Telefon: 206-365-3350
Email: icbw@icnab.com
Imam džemata: Nazif-ef. Prentić
Nazif ef. Prentić

O DŽEMATU

Zvanični nastanak i oformljenje Islamske zajednice Bošnjaka u Washingtonu datira od ramazana 2000. godine. Tačnije, 10. decembra 2000. godine je održana osnivačka Skupština na kojoj je usvojen Statut Islamske zajednice i izabran prvi Izvršni odbor. Ovoj Skupštini su prethodili uvodno-dogovorni sastanak u kući Ahmeta Kulage i tzv. mini-skupštine po mjestima oko Seattlea u kojima su živjeli naši Bošnjaci sa ciljem da delegiraju osobe za glavnu Skupštinu. Prim. dr. Muhamed Saračević je izabran za predsjednika džemata i zadužen da registruje novooformljeni džemat kod nadležnih institucija u Washingtonu što je on i učino 26. decembra 2000. godine.

Prije zvaničnog osnivanja džemata mektebska obuka, mevludi i ostale aktivnosti odvijale su se u mesdžidu Dar Al Arqam na 188-oj ulici u Lynnwoodu, a mektebske aktivnosti vodio je imam u penziji Izet-ef. Kadrić. Početkom ramazana 2000. godine u posjeti Ahmetu Kulagi dolazi Abdulah-ef. Polovina koji pomaže oko organizovanja i osnivanja džemata. U januaru 2001. godine, Abdulah-ef. se vraća u Sarajevo, ali na poziv džematlija dolazi ponovo u Seattle gdje ostaje kao džematski imam sve do kraja 2011. godine kada prelazi u džemat IBECO u Portlandu, Oregon.

U maju 2005. godine kupljena je kuća na području gradića Shoreline koji se nalazi sjeverno od samog Seattlea, te je brzo preuređena za potrebe džemata, a adaptiran je i stan za potrebe Abdulah efendije i njegove porodice. U maju 2007. godine tokom 12. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike položen je i kamen temeljac za buduću džamiju i islamski centar u Bošnjaka u Seattleu. Kamen temeljac položili su tadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa-ef. Cerić, i dr. Haris Silajdžić, a svečanosti su prisustvovali mnogi gosti iz domovine i dijaspore.

Džamija je svečano otvorena tri godine kasnije, tj. 10. i 11. marta 2011. godine.

Ova džamija poznata je i kao najzapadnija bošnjačka džamija na svijetu.

Trenutno, izvršni odbor Islamske zajednice Bošnjaka u Washingtonu čine:

  • Admir Kelemiš – Predsjednik
  • Amar Šeta – Potpredsjednik
  • Admira Sejfić – Sekretarka
  • Muamer Hodžić – Blagajnik
  • Lejla Suljević – Predsjednica omladinskog odbora
  • Dženan Porča – Član
  • Omer Hodžić – Član
  • Amina Saračević – Član
  • Nazif-ef. Prentić, imam i član po funkciji u odboru

Imam u džematu, od 29. juna 2023. godine je Nazif-ef. Prentić.

Imamsku dužnost u džematu do sad su još obavljali:

Mr. Abdulah-ef. Polovina 2000 – 2011,

Begzudin-ef. Jusić, 2012 – 2022.

Privremeni imami u džematu su bili: Izet-ef. Kadrić (prije oficijelnog osnivanja džemata), Husejin-ef. Omerović (2012 godine, prije dolaska Begzudin efendije, i Alija Kurtanović (2022.).

VIDEO

GALERIJA SLIKA