Search
Close this search box.

Održano finalno mektebsko takmičenje na nivou Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

U nedjelju, 11. juna 2023. održano je finalno mektepsko takmičenje na nivou Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Domaćin finalnog mektepskog takmičenja bio je džemat Zajednica Bošnjaka Džordžije – Atlanta. Na takmičenju je uzelo učešće 31 kandidat, od planiranih 36, koji su nakon obavljenih takmičenja na nivou medžlisa izborili najbolja mjesta, i tako stekli pravo da se takmiče na nivou IZBSA.  Veliki broj imama, roditelja i džematlija džemata Džordžije imali su priliku da zaista uživaju u prekasnom učenju Kur’ana, jer su  svi takmičari pokazali visok nivo znanja.  

Mektepsko takmičenje otvorio je Begzudin-ef. Jusić, rukovodilac Ureda za vjerske poslove, i u svom uvodnom obraćanju upoznao je prisutne o važnosti mekteba, mektebskih susreta, kao i o pravilima mektebskog takmičenja. Prisutne je obavijestio o  mektebskim susretima i takmičenjima na nivou četiri medžlisa koja su ranije realiyovali mektepska takmičenja. Svim mektebima se pružila jednaka šansa za prijavu mektebskih učenika, svojih kandidata, i nakon mektepskih takmičenja, odabirom najuspješnijih, došlo se do finalnog mektepskog takmičenja.

Ovo je zaista bio poseban i svečan momenat za polaznike, roditelje i sve imame koji su doprinijeli ovom veličanstvenom trenutku. Nakon svečanog otvaranja pristupilo se takmičarskom dijelu.

Komisija finalnog mektepskog takmičenja za ispitivanje i provedbu testiranja bili su:

Begzudin-ef. Jusić, Predsjednik komisije,

Mirnes-ef. Lemeš, član

Fejlem-ef. Salkic, član

Amsal-ef. Memić, član

Eldar-ef. Malkić, član

            Ovo je prvo takmicenje na kojem su kandidati pismeni dio testa uradili online. Nakon obavljenog testiranja i usmenog ispitivanja kandidata u džamiji Atlanti upriličen je svečani program. Na svečanom programu posebnim predavanjem obratili su se izaslanik muftije Mirnes-ef. Lemeš, a ispred glavnih imama obratio se mr. Abdulah ef. Polovina.

Svim takmičarima uručene su diplome za učešće na mektebskom takmičenju i novčane hedije kao i hedija ispred džemata Atlanta, a nakon toga proglašeni su i pobjednici takmičenja kojima su dodijeljene posebne diplome sa medaljama i novčanim nagradama.

Pobjednici finalnog mektepskog takmičenja su:

Prva kategorija, mektepski polaznici od 6-8 godina

  1. Šehić Imran, Zajednica Bošnjaka Georgia, Atlanta, Medžlis 4, imam Senad ef. Šehić,
  2. Sultanović Aiša, BECCA Chicago, Medžlis 2, imam Adis ef. Sultanović,
  3. Malkić Davud, STLIC St. Louis, džemat Nur, Medžlis 4, imam Šefik ef. Delalić.

Druga kategorija, mektebski polaznici od 9-11 godina

  1. Osmanović Adna, STLIC St. Louis, džemat Nur, Medžlis 4, imam Šefik ef. Delalović,
  2. Malkić Muhamed, STLIC St. Louis, džemat Nur, Medžlis 4, imam Šefik ef. Delalović,
  3. Salihović Amna, Zajednica Bošnjaka Georgia, Atlanta, Medžlis 4, imam Senad ef. Šehić.

Treća kategorija, mektebski polaznici od 12-15 godina

  1. Dedić Medina, STLIC St. Louis, džemat Nur, Medžlis 4, imam Šefik ef. Delalović,
  2. Delić Imran, BAICC Hartford, Medžlis 3, imam Šerif ef. Delić,
  3. Šehić Merjem, BCCSC Irvine, Medžlis 1, imam Osman ef. Šehić.

    Želimo ovom prilikom da se zahvalimo svim imamima i roditeljima mektebskih takmičara koji su odvojili svoje vrijeme i uzeli učešće u ovoj velikoj manifestaciji. Posebno se zahvaljujemo domaćinu džematu Zajednici Bošnjaka Džordžije u Atlanti, koji su bili domaćini ovog takmičenja i predivnom gostoprimstvu.

    Čestitamo svim mektebskim učenicima koji su uzeli učešće na bilo kojem nivou takmičenja, onima koji su dobili diplome posebne čestitke, a imamima i Islamskoj Zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike čestitke na veoma uspješno organizovanim Susretima i takmičenju Mektebskih polaznika.

Izvještaj pripremio

Begzudin-ef. Jusić

Rukovodilac ureda za vjerske poslove

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA