Ramazanski nasihati – 19. noć

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Vrste bereketa

Zahvala pripada samo Allahu dž.š. Koji nas je stvorio i dok smo živi nećemo moći da se zahvalimo na svemu što imamo. Salavat i selam na Poslanika Muhammeda a.s. koji je u ovom odabranom mjesecu donio najbolji poklon koji jedan narod može dobiti, a to je Kur’an.

Danas želim da nas podsjetim da je mjesec Ramazan mjesec kada beremo blagodati koje imamo u njemu sa malo većim obimom i u većoj količini koja će nam trebati kasnije poslije Ramazana. Svakog trenutka svaki vjernik treba da ugrabi što vise blagodati Ramazana. Možda najveća blagodat se ogleda u tri stvari:

  1. Bereketu,
  2. Rahmetu i
  3. Magfiretu.

Danas ću vas podjestiti na Bereket. Bereket u mjesecu Ramazanu je nešto što je Allah dž.š. spustio u izobilju i nema mu kraja. Isto kao što ne možemo da mu nađemo početak tako ne možemo ni kraj.

Uzvišeni Allah kaže: “I učini me bereketnim gdje god da sam…” (Merjem, 31) Dok čitaš riječi Isaa, alejhis-selam: “I učini me bereketnim gdje god da sam…”, da li si pomislio šta je to biti mubarek i šta znači bereket? I još važnije od toga: Da li si tražio od Allaha da te učini bereketnim?

Da bi se bolje razumjela definicija bereketa osvrnućemo se na riječ bareke sto znaci blagosiljati nešto, blagosloviti. Zato smo mi u mjesecu Ramazanu blagoslovljeni jer nas Allah dž.š. obasipa svojom Milošću. Bereket jezički znači višak nečega i njegovo povećanje, a u vjerskom smislu znači prisutnost dobra u svemu, što podrazumijeva korištenje nečega radi postizanja Allahovog, dželle še’nuhu, zadovoljstva.

Upravo Ramazan je vrijeme kada sve sto radimo radimo radi Allahova zadovoljstava i kada možemo da osjetimo Njegov Bereket blagoslov na sebi. Često se pitamo kako je vrijeme Ramazana drugacije nego ostalim danima. Odgovori su jasni i jednostavni.

Bereket u rizku (opskrbi)

عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ قَالَ: إِنَّ الْبَرَكَةَ تَنْزِلُ وَسَطَ الطَّعَامِ فُكُلُوا مِنْ حَافِتَيِهِ، وَلَا تَأْكُلُوا مِنْ وَسَطِهِ. إِنَّكُمْ لَا تَدْرُونَ فِي أَىِّ طَعَامِكُمُ الْبَرَكَةُ (مسلم)
Prenosi Džabir ibn Abdullah, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Zaista se bereket spušta na sredinu hrane, pa jedite sa strana, a ne iz sredine! Vi zaista ne znate u kojem dijelu hrane je bereket!” (Muslim)

Ona podrazumijeva da nam opskrba bude dovoljna za njegove potrebe. Bereket u imetku je da čovjek sa malo dostigne velike stvari da bude zadovoljan s odlukom Gospodara. Tako u Ramazanu smo zahvani Allahu dž.š. na opskrbi koju imamo, i zahvalu činimo dok još postimo i dovimo Allahu dz.s. svako veče zajedno sa svojom porodicom dok iftarimo, a to ne činimo drugim danima. A možemo svaki dan da sa svojom porodicom zajedno jedemo i time zaradimo Bereket svaki dan. Zato ovaj ibadet moramo da zadržimo i poslije Ramazana.

Bereket u vremenu, u njegovom iskorištavanju i berićetu. Neki ljudi od 24 sata koliko imaju na raspolaganju u jednom danu im je malo da imaju 36, dok gledamo s druge strane ljude koji su smireni, radi bereketa u vremenu i kada bi imali 12 sati oni su zahvalni svom Gospodaru. Rani jutarnji sati su mubarek vrijeme i u njima se nalazi bereket, zbog dove Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Moj Allahu, daj mome ummetu bereket u ranjenju.” (Bilježi Ebu Davud, hadis je vjerodostojan)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je učio dovu: اللَّهُمَّ بَارِكْ لِأُمَّتِي فِي بُكُورِهَا ‏”Allahu, Ti učini bereket mome ummetu u ranim jutarnjim satima!” (Ahmed)

Čovjek može da uradi i dostigne stvari u tom vremenu koje ne može da uradi u drugim vremenima. Ukoliko imamo poslove i ne nalazimo vremena da ih uradimo, i nailazimo na prepreke, pokušajmo da ih uradimo tako da vrijeme uskladimo u ranim satima i uvjerit ćemo se u bereket tog vremena. Upravo najviše vrijeme iskorištavamo u mjesecu Ramazanu. Želimo svaki trenutak da posvetimo zikrullahu, namazu, dovi, dobrim djelima, poslovima koje obavljamo jer želimo da sve bude savršeno od ranih jutarnjih sati do kasno uveče. Iako znamo da je spavanje ibadet u Ramazanu ipak u istom mjesecu najmanje spavamo. Žrtvujemo ono Što nam je najdraže, a to je vrijeme jer znamo da nemamo mnogo vremena Ramazana. Zamislite draga braćo i sestre trebali bi ovako vrijeme iskorištavali i poslije Ramazana i zadrzati ovaj Bereket.

Bereket u kući, a to je rahatluk i prostranost u porodici. Nekim ljudima je njihova kuća tijesna zbog grijeha, koji čine svaki dan. Kuća u kojoj se povećava bereket je kuća u koju dolaze mnogi meleki i bježe iz nje šejtani, kuća koja je ispunjena hajrom. Zato je traženje bereketa za kuću (u kući) vrlo važno. Mi to osjetimo svaki dan na sebi. Svaki dan vidimo i druge svoje prijatelje koji zbog nedostatka bereketa nisu rahat u svojim domovima.

Molimo Allaha dž.š. da nam u mjesecu Ramazanu podari što više bereketa i da nam iz Svoje Milosti Bereket spušta i poslije mjeseca Ramazana. Da nam oprosti grijehe i loša djela koja imamo na svojim plećima. Molimo Ga da nas učini pobjedniima kao sto je učinio pobjednicima Poslanika i njegove ashabe na Bedru, da nam pomogne da očuvamo svoj Islam i svoju zajednicu,

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.