Bajramska čestitka muftije dr. Sabahudin ef. Ćemana za kurban bajram 2018. godine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Uvaženi glavni imami, poštovani imami, cijenjene džematlije, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje,

Iza nas je mjesec ramazana, mjesec u kojem smo se duhovno nahranili, preispitali sebe i svoje postupke, približili se Svevišnjem Allahu dž.š. i sa bajram namazom, ako Bog da, očistili od grijeha.

U utorak 21. augusta, nastupa kurban ili hadžijski bajram, vrijeme kada treba da preispitamo svoju društvenu odgovornost i kolektivne postupke, vrijeme kada ćemo se posvetiti zajedničkom ibadetu, kao što to hadžije čine ovih dana na svetim mjestima u Mekki i Medini.

Kurban bajram nas uvijek podsjeća na zajednicu i zajedništvo, na Ummet, na društvenu odgovornost, na pomaganje slabih i siromašnih. Naše žrtve, naši kurbani, žrtvuju se u ime Allaha Uzvišenog, a za potrebe siromašnih. Na taj način mi osim što izvršavamo obavezu prema dragom Allahu dž.š., i djelima pokazujemo da smo dio zajednice i dio ummeta.

U danima kurban bajrama, hadžije koje se nalaze na Arefatu dan provode u ibadetu, njihove misli su usmjerene ka Allahu dž.š., njihova srca su ispunjena dobrotom, njihovi jezici izgovaraju istigfare i dove. Mi koji smo ostali kod svojih domova također trebamo da svoje misli, srca i jezike usmjerimo na isti način. Danas nam je draga braćo i sestre, dobrota jednih prema drugima, dove koje upučujemo Allahu dž.š. jedni za druge, potrebnije nego ikada. Zajedništvo kojem svaka osoba danas treba da teži, pogotovo za nas Bošnjake, nema alternativu. Jedino jaka zajednica, u kojoj se vrijednuje svaki pojedinac, je garant opstanka naše plemenite vjere, naše kulture, jezika, običaja i svega onoga što predstavlja Bošnjaka i Bošnjakinju.

Stoga, upućujmo dove Allahu dž.š. da nam dani bajrama smekšaju naša srca, probude međusobnu ljubav i suosjećanje, pobude želju za pomaganjem slabih, i da dane bajrama provedemo u nama dragom okruženju i sa dragim ljudima, te da se naše hadžije vrate svojim najmilijima živi i zdravi.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Dr. Sabahudin ef. Ćeman

Muftija

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3