Bajramska čestitka muftije dr. Sabahudin ef. Ćemana za ramazanski bajram 2019. godine

SVIM DŽEMATIMA ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE

Čestitka muftije dr. Sabahudin ef. Ćeman povodom nastupajućeg ramazanskog bajrama

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u ponedjeljak 3. juna 2019. godine sa akšamskim ezanom ispraćamo najdražeg gosta mubarek ramazan.

Dragi imami, predstavnici džemata, braćo i sestre, cijenjena omladino, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje,

Najveća blagodat koju svaki musliman može tražiti od Uzvišenog Allaha dž.š. je da dočeka mjesec ramazan. Mi kojima se Gospodar svjetova smilovao i poživio nas u mjesecu ramazanu, je bila prilika da se obučemo najljepšom odjećom – takvalukom jer je to i osnovna svrha posta kako nam Allah dž.š. kaže u ajetu u kojem je naredio post. Allah dž.š. nam je sve dao pa i odjeću našu i rekao koja je odjeća najbolja: “O sinovi Ademovi, dali smo vam odjeću koja će pokrivati stidna mjesta vaša, a i raskošna odijela, ali, odjeća čestitosti, to je ono najbolje. – To su neki Allahovi dokazi da bi se oni opametili.” (El- Ea’raf 26)

Ramazan je bio prilika da se odjenemo takvalukom – čestitošću, da stekenemo oprost od Allaha dž.š., i da se očistimo od grijeha. Ramazan je bio prilika i da se međunosobno zbližimo kao braća muslimani, da ojačamo rodbinske veze, da aktivnije učestvujemo u džematkim aktivnostima i da jačamo našu islamsku zajednicu.

U ramazanu smo se kroz post sjećali naše braće širom svijeta koji nemaju dovoljno hrane i vode, svojom sadakom i zekatom, osim što smo očistili svoje imetke, pomogli smo one kojima je pomoć neophodna, u svojim dovama i učenjem Kur’ana časnog, sjetili smo se svojih umrlih roditelja, rodbine, dragih nam šehida i svih onih koje nema ko da se sjeti.

Istinski musliman dočekuje ramazanski bajram sa tugom u srcu, ali i sa radošću. Tugujemo za ramazanskim balgodatima koje nam Allah dž.š. obećava, ali i radujemo se oprostu od grijeha za sve ibadete koje smo učinili. Stoga, ja molim Svevišnjeg gospodara da budemo od onih koji će na Sudnjem danu naći svoj post, namaz, zekat, sadekatu-l-fitr, noćni namaz, dove i druge ibadete na vagi dobrih dijela, na danu kada nam ništa drugo važno biti neće do naših dijela.

Svima vama drago braćo i sestre, od srca želim da provedete bajramkse dane u istinskom vijerničkom ushićenju, u radosti sa vašim porodicama i prijateljima. Molim Allaha da nas učvrsti na pravom putu i da ustrajemo na njemu kao što smo ustrajavali u dobru tokom mjeseca ramazana.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Sabahudin ef. Ćeman

Muftija

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.