Search
Close this search box.

Bajramska hutba muftije dr. Sabahudina-ef. Ćemana

HUTBA-RAMAZANSKI BAJRAM 2023.

Svemogući Allah u Kur’anu kaže:

إِنَّ هَٰذَا الْقُرْآنَ يَهْدِي لِلَّتِي هِيَ أَقْوَمُ وَيُبَشِّرُ الْمُؤْمِنِينَ الَّذِينَ يَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْرًا كَبِيرًا

„Ovaj Kur’an upućuje onome što je najispravnije, i vjernicima koji čine dobra djela donosi radosnu vijest da ih čeka nagrada velika.“ (El-Isra’, 9)

يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَتْكُمْ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَشِفَاءٌ لِمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ

„O ljudi, već vam je stigla poruka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i uputstvo i milost vjernicima.“ (Junus, 57)

عن أبي هريرة رضي الله عنه مرفوعاً: «من صَام رمضان إيِمَانًا واحْتِسَابًا، غُفِر له ما تَقدَّم من ذَنْبِه».  [متفق عليه]

Allahov Poslanik je rekao:”Ko isposti ramazan iz imana i nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni prethodni grijesi”  (Buharija i Muslim)

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: الصَّلَوَاتُ الْخَمْسُ وَالْجُمْعَةُ إِلَى الْجُمْعَةِ وَرَمَضَانُ إِلَى رَمَضَانَ مُكَفِّرَاتٌ مَا بَيْنَهُنَّ إِذَا اجْتَنَبَ الْكَبَائِرَ (مسلم)

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao:

„Pet dnevnih namaza, džuma do džume i ramazan do ramazana, brišu grijehe počinjene između njih, ako se izbjegnu veliki grijesi.” (Muslim)

Neka je Uzvišen Gospodar naš, Koji nam je objavio Kur’an i poučio nas onome što ne znamo. Njemu se zahvaljujemo i samo od Njega uputu i zaštitu tražimo. Zahvaljujemo Mu što je bio milostiv prema nama i pružio nam priliku da dočekamo i ispostimo i ovaj ramazan i da nam tako budu oprošteni naši grijesi. Slavljen neka je Onaj Koji je Svome robu Kur’an, uputu i milost, lijek i poruku za svako vjerničko srce dao, Koji je u životu vjernika odredio posebne, odabrane dane, noći, mjesec, mjesta, pa čak i posebne tenutke u kojim je uz svakog Svog poniznog roba.

Donosimo salavat i selam na Njegovog miljenika Muahmmeda sallallahu alejhi ve sellem, na njegovu časnu porodicu, na njegove ashabe, tabi’ine i na sve muslimane. On je naš učitelj i putokaz kako da steknemo Allahovu milost i oprost, kako da iskoristimo Allahove blagodati i kako da provedemo odabrane dane u Njegovom zadovoljstvu.

U svoj život utkati sve te odabrane trenutke i pretočiti ih u ibadete i dobročinstvo, trebalo bi biti naš konstantan cilj, jer su u njima izražene najbitnije vrijednosti naše vjere. Najodabranija noć je Lejletul-kadr, a odabrani dan u sedmici je petak, a ove godine je i bajram u petak, koji evo i nakon najboljeg mjeseca u godini dočekasmo.

Draga i poštovana braćo,

ramazan je vrijeme kad se naš uobičajeni svakodnevni život mijenja i dolazi vrijeme produhovljenog, odabranog i drugačijeg načina življenja sa samim sobom, u porodici, u zajednici, u džematu. U tim danima, jednom godišnje, zastanemo usred svakodnevnice i osluškujemo i uočavamo vrijednosti i koristi posta, primjećujemo vrijednost šutnje i slušanja, uviđamo vrijednost zajedništva i zajedničkih ibadeta.

Najveća odlika ramazana i ono zbog čega on ima sve svoje vrijednosti za koje znamo, jeste Kur’an Časni. Džibril, a.s., spustio je Kur’an, pa je Džibril postao najodabraniji melek; Kur’an je objavljen Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, pa je on postao najodabraniji čovjek (stvorenje Božije); objavljen je ummetu Muhammedovu, pa je on postao najodabraniji ummet; objavljen je u ramazanu, pa je ramazan postao najodabraniji mjesec; i objavljen je u noći Lejletul-Kadr, pa je ta noć postala najbolja i najodabranija noć, vrednija od hiljadu mjeseci u kojim te noći nema.

Od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهم عَلَيْهِ وَسَلَّمَ …مَا إجْتَمَعَ قَوْمٌ فِي بَيْتٍ مِنْ بُيُوتِ اللَّهِ يَتْلُونَ كِتَابَ اللَّهِ وَيَتَدَارَسُونَهُ بَيْنَهُمْ إِلَّا نَزَلَتْ عَلَيْهِمُ السَّكِينَةُ وَغَشِيَتْهُمُ الرَّحْمَةُ وَحَفَّتْهُمُ الْمَلَائِكَةُ وَذَكَرَهُمُ اللَّهُ فِيمَنْ عِنْدَهُ (مسلم)

“Neće se skupiti svijet u nekoj od Allahovih kuća, kako bi učili Allahovu Knjigu i među sobom je izučavali, a da se neće na njih spustiti smiraj i prekriti ih milost, meleki će ih okružiti, a Allah će ih spomenuti kod onih koji su kod Njega.“ (Muslim)

Poslanik, a.s., podsjeća da će se na one koji uče i one koji slušaju učenje Kur’ana spustiti smiraj i prekriti ih milost, što znači da neće osjećati strah, tjeskobu, anksioznost, depresiju ili stres, najveće nevolje i bolesti današnjice koje napadaju dušu čovjeka. Od toga se može odbraniti samo srce zaklonjeno i zaštićeno abdestom i kur’anskim ajetima, koji ga čuvaju najjačom zaštitom. Takvo srce neće podleći varljivom zovu iluzija ili trendova, neće zanemariti suštinske zadaće života, kao što neće dozvoliti da se s Kur’anom samo uz ramazan druži. Zaista je najveća milost i blagodat za svakog vjernika, ispuniti svoj dan učenjem, slušanjem i druženjem s Kur’anom, življenjem po Kur’anu, kao i u svemu što je u vjeri dobro i odabrano. Vjernik i vjernica u svemu tome nalaze veliku vrijednost i korist koja nam nije data samo u ramazanu, nego i u ostatku godine.

Draga i poštovana braćo,  

Allah nam je propisao post kako bi se naše duše očistile i kako bi se sačuvale od dominacije tijela i tjelesnih strasti. A nije ga propisao kako bismo samo trpjeli glad i žeđ. Zato i jeste Poslanik, s.a.v.s., rekao:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ :من لم يدَعْ قولَ الزُّورِ والعملَ بِهِ ، فليسَ للَّهِ حاجةٌ بأن يدَعَ طعامَهُ وشرابَهُ. (البخاري)

‘Ko ne ostavi laž i postupanje po njoj, pa ni Allahu nije potrebno da se on (taj čovjek) kloni hrane i pića.'”

Svemogući Allah je učinio da je završetak ramazana bolji od njegovog početka jer je čovjek na početku svakog posla odmorniji, aktivniji i ima više elana, dok na kraju sve to slabi, tako da su oni iskreniji i čvršći u svom imanu opstojniji i ustrajniji, a oni labaviji i neiskreni u vjeri (licemjeri) slabiji i neustrajniji. Postojanost i ustrajnost ovise o jačini imana svakog pojedinca. Onaj ko „podbaci“ na početku ramazana, pa bude bolji na njegovom kraju, bolji je od onoga kod koga je suprotno. U hadisu Allahovog Poslanika, s.a.v.s., stoji: وإنَّما الأعمالُ بالخَوَاتِيمِ. (الدارقطني)      „Zaista se djela cijene i prema završecima!“

Ramazan je najbolji i najodabraniji mjesec, a njegov zadnji dio, njegov završetak Allah je učinio boljim od njegovog početka. Onaj ko je upropastio završni dio ramazana, bit će uskraćen Allahove milosti, oprosta i dobra (ar. El-mahrum), dok će onaj ko ga je sačuvao biti u okrilju Allahove milosti (ar. El-merhum). A na kraju ramazana, uoči bajrama, postaču bivaju oprošteni grijesi, kao što se svakom radniku naknada daje nakon obavljenog posla.

Draga i poštovana braćo,

kaže se da Iblis nije toliko moćan koliko se pravi važan i koliku mu važnost mi sami pridajemo i za svoje pogreške njega okrivljujemo. U ramazanu je svako ostavljen sa svojim nefsom bez da je izložen zavođenju i nasrtajima prokletog šejtana, te smo imali priliku spoznati svoje vrijednosti, a i uočiti vrijednosti drugih oko nas.

Sve najveće bitke u povijesti islama desile su se u mjesecu ramazanu što nam ukazuje na veličinu snage, koju borba sa samim sobom, daje insanu u borbi sa životnim iskušenjima. Stanje vjernika se i mijenja postom kao posebnim ibadetom, u ramazanu ili van njega.

Imali smo priliku u proteklom mjesecu učiniti mnogo ibadeta, sedždi, tevbi, dova Uzvišenom Gospodaru, uz blagodat da ih činimo u džematu. Znamo da je čovjek na sedždi najbliži Allahu, dž.š., a kada smo blizu Uzvišenom Stvoritelju, blizu smo i ljudima i u tim trenucima su naša srca najdarežljivija. Imali smo priliku da preispitamo svoju iskrenost, pokornost i moralnost, da tevbu činimo Svevišnjem Allahu za sve svoje propuste i pogreške koje smo u protekloj godini i u životu načinili.

Šejhul-islam Ibn Tejmijje je rekao: “Ne čini se tevba – pokajanje samo zbog činjenja loših djela, kao što to misle mnoge neznalice. Oni, naime, misle da se tevba čini samo zbog ružnih djela, kao što su veliki grijesi i skrnavljenje tuđih prava. Međutim, pokajanje za ne činjenje dobrih djela koja su nam naređena važnije je od pokajanja za loša djela koja su nam zabranjena. A većina ljudi izostavlja mnogo onoga što im je Allah naredio, bilo da se radi o riječima i djelima srca ili o riječima i djelima tijela, a da možda i ne znaju da je to nešto što im je naređeno.” (Džāmi’ul-mesāil, 2/288.)

Ako ramazanske blagodati nisu uspjele na nas uticati u ispunjavanju datih nam obaveza, onda to što činimo je samo trend koji slijedimo. A vidimo kako loši trendovi koje prihvatamo u životu, vode društvo nemoralu i svemu onome s čim Gospodar nije zadovoljan.

Draga i poštovana braćo,

Ramazan je bio prilika, za koju se nadam da smo je iskoristili, da se preispitamo i da smo se postom naučili ostaviti svih viškova u životu: viška u hrani, viška u govoru, viška u beskorisnom poslu i djelovanjima, viška u svemu od čega nemamo koristi ni na ovom ni na budućem svijetu. Ramazan je bio prilika da se naučimo mjeri u svemu.

Naša ramazanska okupljanja Svevišnjem Allahu poručuju da smo tu, čujemo i pokoravamo se, razmišljamo i pouku primamo i ibadetima i dobročinstvom Mu se obraćamo i približavamo. Stoga, nakon Bajrama nastavimo, makar približnim intenzitetom, sve naše ibadete, zajednička okupljanja u džematu, akcije i druženja.

A Poslanik, s.a.v.s., nas upućuje i na nagradu za ustrajnost i nastavak ibadeta nakon ramazana, pa kaže:

عَنْ أَبِي أَيُّوبَ الْأَنْصَارِيِّ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: “مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ. (مسلم)

„Ko isposti mjesec ramazan i nakon njega bude postio šest dana u mjesecu ševvalu, bit će mu upisano kao da je postio čitavo vrijeme.“ (Prenosi Muslim)

Stoga, radujmo se danas, jer danas je radost postača, iskrenih Allahovih robova koji se nadaju Njegovom rahmetu-milosti, magfiretu-oprostu i  ‘itk minen-nar-oslobođenju od vatre džehennemske. Radujmo se, jer smo svoje duše oplemenili, razgalili, sa bistrog izvora objave napojili i riječima Poslanika, a.s., nadahnuli.

Radujmo se jer nam je Svemogući Allah omogućio da ispostimo ramazan, da ispunimo taj ibadet, jer nas je usmjerio na džamije, Svoje kuće, da klanjamo obavezne i nafila namaze zajednički, kolektivno, u džematu. U islamu blagdani dolaze nakon velikih ibadeta, duhovnih i fizičkih požrtvovnosti, a u suri el-Bekare Svevišnji Allah kaže:

يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَىٰ مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ 

„Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete.“ (El-Bekare,185)

Zahvala uvijek i dolazi nakon davanja, a Svevišnji  Allah nam je dao mnoge blagodati u mubarek ramazanu. Osjetili smo sve njegove čari i koristi i sada nam predstoji radost zbog ispunjenih ibadeta, zahvala i veličanje Svevišnjeg Allaha koji nam je sve to podario.

Draga i poštovana braćo,

Uistinu, ko je iskren prema Allahu i ko je ubijeđen u to da Allah uslišava ibadet i iskrene dove, Allah će mu ih i uslišati.  Budimo od onih koji žele naše stanje promijeniti na bolje, istinski se vratimo namazu, sedždi i u tome ustrajmo i nakon ramazana. Odatle će doći i naša snaga i sve druge promjene nabolje, jer onaj ko je istinski pokoran Allahu, dž.š., on je pošten i čestit, on je vrijedan, pomaže a ne odmaže, on ne vara, dobar je prema komšiji, djecu odgaja da budu vrijedna i čestita, bori se za svoje pravo a tuđe ne uzurpira.

Gospodaru naš, učini nas od onih koje voliš i kojim Si zadovoljan, od onih kojim je Tvoja ljubav obavezna i koji se vole u ime Tvoje, od onih koji se druže i zajedno sijele na sijelima hajra, od onih koji se međusobno posjećuju i od onih koji se međusobno žrtvuju jedni za druge. Podari nam da s lahkoćom ibadete činimo i nakon ramazana, da se oko dobra i dobročinstva okupljamo i svake hairli akcije, koja će nam pomoći u jedinstvu, međusobnom potpomaganju a kako bismo zaslužili Tvoju milost i oprost!

Gospodaru naš, smiluj nam se i oprosti nama, našim evladima i našim živim i umrlim roditeljima i precima, koji su na nas prenijeli svjetlo islama, uputi i učvrsti našu djecu i naše potomke na Tvom Putu i učini ih prvacima ummeta, radostima naših očiju i srca i boljim čuvarima Dina i Domovine od nas samih.

Gospodaru naš, na ovom svijetu podari nam lijep završetak, sačuvaj nas kaburskog azaba, budi nam milostiv na Sudnjem danu, podari da s lahkoćom pređemo preko Sirat Ćuprije i počasti nas u džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi! Allahumme amin!

Na kraju, u ime Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike i u svoje lično ime, vama i vašim porodicama čestitam nastupajuće bajramske dane riječima, BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA