Džemat u Northbrooku obilježio 50 godina džamije

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Najstariji bošnjački džemat u Americi, džemat u Northbrooku, ove godine proslavlja 50 godina džamije i Islamskog Kulturnog Centra. Bošnjaci su 1972 godine kupili osam dunuma zemlje u naselju Northbrook, dvadesetak kilometara sjeverno od Čikaga, i tu, sa muslimanima iz drugih krajeva islamskog svijeta, započeli gradnju džamije i Islamskog Centra. Prva faza gradnje završena je 1976, i za potrebe zajednice stavljeno je u funkciju šest učionica, kuhinja, kancelarije, biblioteka i manji stan. Druga faza, sa molitvenim prostorom i multifunkcionalnom salom završena je 1988. Svečano otvorenje džamije upriličeno je 15 oktobra iste godine, uz zvanice iz Čikaga, drugih dijelova Amerike, Bosne i Hercegovine i Islamskog svijeta.

Nakon pedeset godina od početka gradnje džamije u Northbrooku, organizacioni odbor Islamskog Kulturnog Centra priredio je svečani program 15 oktobra ove godine. Nakon što je imam dr. Hazim Fazlić proučio ašere, skupu od preko dvije stotine gostiju i članova zajednice, poželio je dobrodošlicu predsjednik Centra, dr. Muhamad Dabbouseh. Nakon toga prikazan je kraći dokumentarni video uradak o historijatu i najznačajnijim aktivnostima Centra u proteklih 50 godina. Istu večer, dr. Amr Abdelmonem prisjetio se najznačajnih aktivista koji su, među stotinama drugih, dali svoj doprinos izgradnji, održavanju i napretku Centra.

Poseban gost večeri bio je ambasador Muhamed Šaćirbegović, koji je na osnovu svoga bogatog iskustva govorio o islamskim i američkim vrijednostima koje Bošnjaci brane i gaje, ne samo u Americi, nego i u Bosni i Hercegovini.

Nakon dove, gosti su pozvani na večeru u društvene prostorije gdje je servirana večera poznatog lanca restorana Pita Inn.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3