Hutba reisul-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića o bošnjačkoj dijaspori i predstojećim izborima u BiH

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Naša stalna zahvala pripada Allahu dželle šanuhu koji nas je Svojom Uputom usmjerio na međusobnu povezanost i privrženost vrijednostima zajednice tražeći da se svi prihvatimo za Njegovo uže.

Salavat i selam donosimo na posljednjeg Allahovog Poslanika koji je svojim i primjerom svoje prvobitne zajednice pokazao svu blagodat zajedništva. Allaha Svemogućeg molimo da u sedmici u kojoj smo dostojno, na bolji svijet, ispratili našu braću i sestre svirepo umorene u Srebreničkom genocidu, da svojom milošću obaspe sve naše šehide, te da svim našim izbjeglim braći i sestrama, danas rasijanim po svim meridijanima planete, upiše nagradu hidžre. Molimo Ga da u srcima naših muhadžira održava plamen ljubavi za njihovu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Uzvišeni Allah, džellešanuhu, nam u Kur’anu poručuje:

”Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte! I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je On složio srca vaša i vi ste postali, milošću Njegovom, prijatelji; i bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On nje spasio. Tako vam Allah objašnjava Svoje dokaze, da biste na pravom putu istrajali.”(Ali Imran, 103)

I uistinu je pažnje vrijedno primijetiti kako Uzvišeni kada nas poziva da se držimo uputa Njegove posljednje objave, da gradimo naše vjerničko i ljudsko jedinstvo oko Istine, govori da se držimo Njegovog „užeta“.

A uže je samo ono što je spleteno od više tankih niti. Te niti su slabe dok se čvrsto ne upletu u jednu cjelinu. Tek kada se u jednu cijelinu spletu brojne niti različitih debljina i boja mi dobijemo čvrsto uže kojim možemo pomjeriti i podići i najveće terete.

Tako se gradi Zajednica. Po istom principu jedinstva u različitosti i zalaganja za opće dobro grade se i društva u kojima živite.

Volja Uzvišenog je bila da mi danas svjetlo vjere nosimo širom svijeta. Da svoj vjerski i nacionalni identitet gradimo daleko od domovine u zemljama i državama koje su nas prihvatile i dale nam utočište.

Mi znamo da ste vi Bošnjaci na gostoprimstvo uzvratili na najbolji način, gradeći svoju novu domovinu na istinačin na koji ste gradili našu matičnu domovinu.

Gdje god odemo širom naše dijaspore svi nam kazuju da su naši ljudi najbolje integrirani u nove sredine, da se naša omladina obrazuje, dadoprinosimo društvenom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom razvoju društva.

Braćo i sestre,

Svako vaše nastojanje i vaš zajedničk iuspjeh dokazuje kako su jake veze koje nas okupljaju kao narod.

Mi nismo izgubili nijednog čovjeka koji je napustio Bosnu dok on nosi Bosnu u sebi. Dok čuvamo svoje vjeru i tradiciju, dok čuvamo svoj bosanski jezik, dok održavamo veze sa domovinom, dok u tom duhu odgajamo buduće generacije mi u ovom globaliziranom svijetu i dalje možemo osjećati i živjeti naše jedinstvo. Ali moramo učiniti sve kako bismo sačuvali i ojačali našu maticu, naš jezgru u domovini. Bez nje mi smo tek raštrkani nomadi bez domovine i korijena. Moramo u svakom momentu biti potpuno zainteresirani za stanje i procese koji se odvijaju u našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Braćo i sestre,

Mi se ne možemo i nesmijemo odreći ni jednog našeg čovjeka ma gdje živio. Trebali bismo imati odnos države koji će svakome onome ko je bosanskih korijena garantovati državljanstvo. Te ljude trebamo ohrabrivati da se vraćaju, da ulažu, da kroz aktivno učešće na svim izbornim procesima daju doprinos u oblikovanju naše društvane i političke stvarnosti, kako bi se uvijek osjećali dobrodošlim u svojoj domovini ili domovini svojih djedova.

Nažalost, vi ste svjedoci da su sada na snazi politike koje bi ponovo raseljavale našel jude, koje čine sve da i one koji su se popisali da žive nasvojim ognjištima pokušaju izbrisati i sa popisa stanovništva i iz bosanskohercegovačkog državljanstva. To nam govori samo koliko još izazova imamo pred sobom, ali sam siguran da smo i teže i veće izazove savladavali kada smo bili zajedno i kada smo bili na nivou zadatka. Nedobronamjerni našu domovinu Bosnu i Hercegovinu predstavljaju kao nemoguć politički eksperiment zapadnih sila. Našoj djeci onemogućavaju školovanje na našem bosanskom jeziku. Lansiraju se razne ideje usmjerene protiv prosperiteta naših ljudi, posebno u entitetu RS. Naš odgovor na sve to je veći broj političkih predstavnika u zvaničnim državnim forumima na svim nivoima, koji će raditi na ispravljanju ovih pogubnih koncepcija. Kako bi se to postiglo, odnosno da bi svako ispunio svoju obavezu prema poboljšanju stanja u našoj domovini, posebno u entitetu RS, pozivamo vas da se na vrijeme, najkasnije do 24. 07. 2018. godine, registrirate i uzmete učešća na predstojećim izborima na način da, prema svojoj savjesti, izaberete one koji će se nesebično zalagati za Bosnu i Hercegovinu.ć

Na kraju molim Allaha(dž.š.) da učvrsti vjeru u našim srcima! Molimo Ga da nas sačuva zla i podjela! Molimo Ga da olakša terete siromaštva i bolesti svim ljudima! Molimo Ga da prestanu ratovi i stradanje nevinih ljudi.

Uzvišeni Allahu, molimo Te Tvojim riječima: Gospodaru naš, Ti si mir i od Tebe je mir, slavljeno neka je Tvoje Uzvišeno ime, o Plemeniti!

Molimo Te riječima Tvog vjerovjesnika Muhammeda: Allahu naš, podaj nam mudrosti da stvari vidimo onakvim kakve one jesu, a ne onakvim kakvim bismo mi željeli da budu! Bože naš, osnaži nas da istrajemo na Tvom putu i putu Tvog vjerovjesnika Muhammeda, a.s., i spoji nas snjim na Sudnjem danu!

Amin ja rabbel alemin!

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3