ICC Behar bio domaćin obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ICC Behar je 11. jula 2022. godine bio domaćin povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici. Sudionici su bili imam Edip Makić, dr. Mirsad Krijestorac, profesor na Florida International University i Broward Collegeu, gosp. Robert McNeil, autor knjige Grave Faces: A Forensic Technician’s Story of Gathering Evidence of Genocide in Bosnia, gradonačelnik Grada Kentwood, gosp. Stephen Kepley, g. Philip Skaggs, kandidat za Zastupnički dom u državi Michigan, te dr. Haris Alibašić, profesor na Univerzitetu West Florida.

Na događaju je gosp. Skaggs pročitao Posebnu počast koju su izdali guverner i potguverner države Michigan. Gosp. Skaggs je koordinirao tekst Posebne POČASTI s dr. Alibašićem, koji je u prošlosti radio na sličnim rezolucijama i proglasima u državi Michigan. Potpuni primjerak teksta Posebne POČASTI dostupan je u nastavku.

SJEĆANJE NA GENOCID U SREBRENICI

NEKA SE ZNA, Da s dubokim poštovanjem prema zajednici i njenim ljudima odajemo počast životima izgubljenim tijekom genocida u Srebrenici. Na ovaj dan, 11. jula 2022. godine, obilježavamo 27. godišnjicu genocida u Srebrenici i prisjećamo se tragičnih stradanja bošnjačkog naroda od 1992. do 1995. godine. Dok bošnjačka zajednica u Michiganu obilježava ovaj dan, odajemo osjećaje tuge i sjećanja.

Od 1992. do 1995. godine više od 100.000 civila stradalo je kao posljedica politike etničkog čišćenja i agresije u Bosni i Hercegovini. Tijekom onoga što je postalo poznato kao genocid u Srebrenici, srpske snage počinile su nasilje u Srebrenici i cijeloj Bosni. Dana 11. Jula 1995. godine po prijekom postupku pogubljeno je 8.372 nedužna bošnjačka civila, a preko 30.000 ih je protjerano iz svojih domova u najgorem zločinu u Europi nakon Holokausta. Dana 11. jula 2022., na godišnjicu ovog tragičnog događaja, podižemo svijest o stradanju koje se dogodilo na današnji dan prije 27 godina i odajemo počast svima čiji su životi bili pogođeni.

OD POSEBNE POČASTI, Stoga je ovaj dokument potpisan i posvećen Bošnjačkoj zajednici u Mičigenu na Dan sjećanja na Srebrenicu. Iskoristimo sjećanje na one koji su izgubili živote tijekom genocida u Srebrenici da radimo na promicanju mira među svim narodima u Michiganu i širom svijeta.

Garlin Gilchrist II, Zmajenik Governera and Gretchen Whitmer, Guverner

Stotinu i prvo zakonodavno tijelo u Lansingu, 11. jula 2022

Nakon čitanja počasti program je nastavljen i u svojoj video prezentaciji, autor McNeil je govorio o svojoj knjizi Grave Faces i svojim iskustvima kao forenzički tehničar, prikupljajući dokaze o ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu u Bosni i na Kosovu, od 1996. do 2002. godine, tijekom najopsežnijeg međunarodnog forenzičkog istraživanja u historiji Ujedinjenih Nacija. ‘Grave Faces’ je jedinstven po tome što je prva knjiga koju je napisao forenzični tehničar uključen u ono što se pokazalo kao najopsežnija forenzička istraga u historiji. Knjiga je njegov pokušaj da se suprotstavi negiranju genocida pokazujući koliko je temeljna i detaljna bila istraga koju su vodili stručnjaci iz 32 zemlje koji su pružili naučne dokaze da sud dva puta donese presudu o genocidu u Srebrenici i drugim zločinima protiv čovječnosti. U njoj autor postavlja univerzalna pitanja čovječanstva o dobru i zlu, pokušavajući razumjeti razmjeru okrutnosti i varvarizma počinjenim nad toliko nedužnih civila, muškaraca, žena i djece u agresorskom ratu na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Knjiga se može kupiti na Behar Publishing web stranici: https://www.beharpublishing.com/book/grave-faces-a-forensic-technicians-story-of-gathering-evidence-of-genocide-in-bosnia/.

Dr. Alibašić je pohvalio rad Behar Publishinga i ICC Behara na tome da se sjećanja i historija genocida u Bosni i Hercegovini zabilježe za buduće generacije. Izvještavanje o istorijskim činjenicama o genocidu posebno je važno u kontekstu stalnog genocida i poricanja holokausta u današnje vrijeme, jer se posljednja faza genocida često pojačava putem društvenih mreža.

Dr. Krijestorac je govorio o važnosti genocida u Srebrenici iz pravne i političke perspective, kao i o historijskom značaju Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i sudskoj presudi za genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici. Dr Krijestorac je naglasio da su legitimitet tog suda i njegovih presuda priznale sve članice Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući Kinu, Rusiju, SAD i druge, što se nikada nije dogodilo još od Drugog svjetskog rata i teško da će se skoro opet moći desiti u svijetlu nove geopolitičke situacije.

Gradonačelnik Kepley je izrazio saosjećanje sa žrtvama genocida i njihovim porodicama. Gradonačelnik je govorio i o bošnjačkoj zajednici u gradu i o brojnim doprinosima koje Bošnjaci daju u svim zajednicama u kojima sada žive. Gradnonačelniku su uručene knjige izdavačke kuće Behar Publishing, kao poklon za kabinet gradonačelnika.

Kao član lokalne zajednice, obratila se i Nihada Rahmić, koja je preživjela genocid u Srebrenici, I ona je ukratko je govorila o svom iskustvu desetogodišnjeg djeteta koje je sa majkom i sestrom proživjelo pakao srpskih napada i ubistava u Srebrenici, i ubijanje bliskih članove porodice. Ona je izrazila zahvalnost za sve programe komemoracije poput oovog održanog u ICC Beharu. Izrazila je nadu da nikada nećemo zaboraviti one koji su izgubili živote u genocidu.

Za kraj programa, imam Makić je proučio molitve i dove za trajni mir u regionu, i pravdu za sve žrtve genocida u Srebrenici.

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu