Koliko su nam važna zajednička okupljanja?

Mjesec Ramazan je mjesec Allahove Milosti, bereketa i oprosta. Ovo nas je podučio Poslanik Muhammed a s. Mjesec Ramazan je gost koji dolazi jednom u godini i čiji su dani bolji od drugih dana, noći bolje od drugih noći. Ovo. Nas podsjeća da dane i noći u mjesecu Ramazanu moraju da budu iskorištene na najbolji mogući način. U današnjem vremenu u kojem živimo brzine i neimanja vremena jedni za druge mjesec Ramazan nam dolazi da nas poduši kako i na koji način jedan musliman mora da živi i da svoj život uredi za vrijeme i poslije mjeseca Ramazana.

Zato je veoma bitno da se podsjeti na jednu temu koja je u mjesecu Ramazanu veoma aktuelna ali nekako poslije Ramazana ova tema isčezne iz naših života i ne vidimo je ponovo do mjeseca Ramazana. Čovjek je stvoren i nazvan u Ku ranu kao onaj koji zaboravlja. Obzirom da smo stvoreni kao takvi zato moramo jedni druge da podjećamo na istinke vrijednosti života od kojih svi imamo nagradu kod našeg Gospodara. Zato ćemo danas da se podsjetimo na temu zajedničkog okupljnja ili zajedničkog druženja.

Mjesec Ramazan je mjesec okupljanja u našim džamijama za vrijeme namaza, iftara, teravija i predavanja. Posebno treba napomenuti na zajednčka druženja koja imamo u zadnjoj trećini mjeseca Ramazana tražeći Allovu Milost u noći Kadr.

Allah dž.š. nas podučava kako trebamo jedni prema drugima da se odnosimo pa tako govori poslaniku Muhammedu a s:

Kaže Uzvišeni:   (فذكر فإن الذكرى تنفع المؤمنين);
„Ti opominji, opomena će vjernicima koristiti!“ (Ez-Zarijat, 55) 

(فذكر إنما أنت مذكر لست عليهم بمسيطر).

„Ti opominji, a ti i jesi samo opominjatelj! Ti nad njima vlasti nemaš!“ (el-Gašije, 22) 

Upravo je ovo prvi od razloga naših okupljanja i zajedničkog druženja da jedni druge opominjemo i samim tim zaslužimo Božiju Milost, Rahmet i Oprost. Naravo svaki pojedinac je dio društva što ga čini jednim od uslova preživljavanja i samim tim džeamtom ili zajednicom.

Božiji Poslanik nas upozorava sljedećim riječima:

يدالله مع الجماعة فمن شذّ شذّ في النار

„Allahova ruka je s džematom, a ko se izdvoji (istupi, odvoji ili ne daj Bože raskol napravi), taj se izdvojio za Vatru!“

Ovo nam kazuje o važnosti džemata i pripadnosti u njemu. Samim riječima Poslanik a s šalje jasnu poruku da svaki pojedinac koji stoji van džemata nije dostojan da bude stanovnik Dženneta. Razloga tome ima mnogo jedan od njih je sljedeći – osoba koja se izdvoji van džemata kao prvo nema nagradu zajedničkog klanja i obaljanja ibadeta. Kao drugo nema nagradu davanja sadake i zekata, kao treće nema nagradu zajedničkog pomaganja i međusobnog savjetovanja. Na sve ovo nas Poslanik a s obavezuje sljedećim hadisom u kojem kaže:

“O ljudi, širite selam, održavajte rodbinske veze, hranite (gladne) i klanjajte noću dok drugi ljudi spavaju, ući ćete u Džennet u miru.’“ Beleži Tirmizi i ocjenjuje ga sahihom.

Kako nas Božiji Poslanik obavještava svaka osoba koja je u džematu ima nagradu da bude stanovnik Dženneta. Ali nažalost imamo osoba koje ne žele da budu dio džemata pa ni u mjesecu Ramazanu. Ko su te osobe? One su sljedeće – Onome ko ne može savladati svoj ego, svoj nefs… onome kome sve smeta, ko nije tolerantan, ko bi htio da se o svemu samo on pita i ko ima veliku želju da on ima neku vlast. Ko želi da bude bolji od drugih što je svojstvo i šejtana Iblisa kojeg Allah dž.š. protjeruje iz Dženneta što nije poslušao naredbu Gospodara zato što je mislio da je bolji i veći od Adema a s.


Šejtan voli razdor, a naročito između muža i žene koji je danas veoma zastupljen. Kao rezultat tog dešavanja mi imamo razdor u našim zajednicama. Razlog tome je jednostavan, ukoliko ne možemo da očuvamo svoj do mi porodicu kako ćemo da očuvamo našu zajednicu. Zato na kraju upozorimo jedni druge hadisom Poslanika a s u kojem kaže:

“Zaista Iblis postavlja svoj prijesto na vodi, a onda odatle šalje svoje vojske. Njemu najbliži su  oni koji prave najveću smutnju i iskušenje (ljudima). Tako neki od njegovih vojnika dođe i kaže: ‘Uradio sam to i to’, a on mu odgovori: ‘Ništa ti nisi uradio!’ Zatim mu dođe drugi i kaže: ‘Nisam ostavio na miru tog i tog, sve dok ga nisam od žene rastavio!’ Tada ga Iblis sebi primakne i rekne: ‘Divan li si ti!'” (Muslim, 2813)

Molimo Allaha dž.š. da nam podari Milost u mjescu Ramazanu i da zadržimo poslije mjeseca Ramazana. Da Allah dž.š. učvrsti naše safove u džamijima i poslije mjeseca Ramazana. Da Allah dž.š. otvori vrata naših srca i kuća za naše komšije i poslije mjeseca Ramazana. Amin!

Mr. Avdija-ef. Ramić
Bosnian Canadian Islamic Centre London Ontario

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.