Merhum Šaban Torlo

Ove godine bošnjačka zajednica u Čikagu izgubila je vrijednog člana i dugogodišnjeg aktivistu. Dvadesetog decembra 2022 godine na ahiret je preselio Šaban Torlo, istaknuti član Bosansko-Američke Kulturne Asocijacije, i jedan od osnivača i dugogodišnji član odbora Islamskog Kulturnog Centra u Northbrooku.

Šaban Torlo rođen je 1943. u mjestu Bivolje Brdo, kod Čapljine u bivšoj Jugoslaviji. Djetinjstvo je proveo u rodnom mjestu, gdje je završio i veći dio osnovne škole. Sa dvanaest godina sa majkom dolazi u Ameriku i pridružuje se ocu Šabanu Torli Starijem, koji je nakon Drugog Svjetskog Rata emigrirao u Ameriku i već nekoliko godina živio i radio u Čikagu.

Šaban je od ranih godina bio aktivan u bošnjačkoj zajednici. Sa porodicom je jedno vrijeme živio iznad džamijskih prostorija na Halsted ulici i pomagao pri organiziranju džematskih aktivnosti i zabava. Znao je svirati na tamburi i sa drugim nadarenim muzičarima uljepšavao bajramske i druge svečanosti bošnjačke zajednice u Čikagu. Nakon smrti Muharema Zulfića, Šaban je preuzeo brigu o bošnjačkom mezarju u Skokiju. Vodio je podatke o mezarju i u smrtnim slučajevima pružao pomoć članovima džamije u Northbrooku sve do svoje smrti. Posljednji projekat koji je vodio sa Bosansko Američkom Kulturnom Asocijacijom bio je kupovina 104 parcela za mezare na mezarju u Glenview.

Šaban je duže vrijeme bio član odbora džamije u Northbrooku. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, zajedno sa drugim aktivistima sakupljao je novčanu i drugu pomoć i slao u Bosnu i Hercegovinu. U njegovoj radnji bilo je sabirno mjesto za medicinsku i drugu pomoć domovini. Svoju ljubav prema Bosni i Bošnjacima pretočio je i u brojne posjete našim džematima, svečanostima, druženjima i sastancima diljem Amerike. Iako u poodmakloj dobi, prije par godina posjetio je i Hamilton u Kanadi i prisustvovao otvorenju tamošnje džamije.

Po zanimanju bio je metalostrugar. Sa partnerom Džesijem imao je metalostrugarsku radnju u Rosemontu, blizu O’hare aerodroma. Zadnjih šesnaest godina sa njim je radio i družio se i Hašim Hadžialagić. Obojica se su preselili na ahiret u razmaku od mjesec dana.

Šaban je bio veselog karaktera, volio je druženja, lijepu bosansku muziku, najviše sevdalinku. Volio je na bajramskim svečanostima da obavezno bude dobar pjevač. Redovno je pazio na mnogobrojne goste koji su dolazili u džamiju u Northbrooku. Brinuo se da imaju hrane u izobilju. I sam je bio dobar gurman.

Sa suprugom Nefom, imao je tri sina, Veliju, Ibru i Omera i šestero unučadi. Cijela njegova porodica vezana je za džamiju u Northbrooku.

Dženaza mu je bila u četvrtak 22. decembra 2022. godine. Ukopan je na mezarju u Skokiju, nedaleko od svojih roditelja. Njegovoj dženazi, osim porodice, prisustvovalo je preko dvjesto muslimana, Bošnjaka, Arapa, Pakistanca, Turaka i mnogi drugih koji su Šabana poznavali i sa njim se družili.

Ostaće upražnjeno mjesto u džamiji u Northbrooku, gdje je sjedio i s osmjehom ispod podugih bijelih brkova dočekivao znane i neznane posjetioce. Njegova gostoljubivost i požrtvovanost ostaće kao sjećanje i inspiracija mlađima koji dolaze da čuvaju i brinu se o džamiji koju je volio i kojom se ponosio.

Da mu Allah dž.š. podari lijepi džennet. Amin!

Dr. Hazim-ef. Fazlić

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.