Mr. Sabahudin ef. Ćeman na sastanku glavnih imama u Sarajevu

Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, mr. Sabahudin ef. Ćeman, učestvovao je na dvodnevnom seminaru glavnih imama i predsjednika krovnih organizacija Islamske zajdnice u dijaspori koji je organizovao Odjel za dijasporu Uprave za vanjske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U prvoj sesiji sastanka, 22. 11. 2016., pozdravno obraćanje imao je Mensur ef. Pašalić, šef Odjela za dijasporu, a uvodne referate o ovogodišnjim akcijama zekata i sadekatu-l-fitra, te kurbana podnijeli su mr. Elnur Salihović, šef Odjela za zekat, i Zejnil Rebihić, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove. Nakon njihovih izlaganja uslijedila je veoma konstruktivna diskusija. U drugoj sesiji o Pravilniku srednjeg nivoa organiziranja Islamske zajednice, sa posebnim osvrtom na dijasporu, govorio je Mensur Karadža, šef Odjela za pravne poslove. Nakon Karadžinog izlaganja gotovo svi učesnici sastanka iznijeli su svoje osvrte i prijedloge kako bi Pravilnik bio što prijemčivijii. Uslijedio je nastup renomiranog hora Rejjan koji je svojim izvođenjem ilahija i odlomka mevluda razgalio domaćine i goste.

Treća sesija održava se u srijedu, 23. 11. 2016., a uvodničar će na temu Agresija i genocid u Bosni i Hercegovini biti prof. dr. Smail Čekić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Oficijelni dio sastanka završit će se susret učesnika sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem.

Izvor: preporod.com, icnab.com

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.