Održana godišnja skupština Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

U subotu, 21 novembra ove godine održana je godišnja skupština Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Inicijalno planirana da se održi u u martu mjesecu u gradu Des Moines, država Iowa, zbog pandemije virusa COVID-19, skupština je odložena i tek nakon osam mjeseci održana online, preko Zoom aplikacije. Ovo je prvi put u historiji Islamske Zajednice u Sjevernoj Americi da se skupština održi preko interneta, jer su se sve prijašnje skupštine održavale u hotelskim salama i džamijskim prostorijama.

Na ovogodišnjoj skupštini prisustvovalo je 73 delegata iz četiri medžlisa i preko pedeset džemata koji gravitiraju na prostoru Sjedinjenih Država i Kanade. Skupština se održavala u tri različite vremenske zone, tako da je verifikacija delegata počela u 7 sati ujutro po pacifičkom vremenu, odnosno 10 sati po vremenu istočne obale, a sama skupština počela je sat kasnije.

Nakon utvrđivanja kvoruma i usvajanja dnevnog reda, delegatima se obratio predsjednik skupštine dr. Hazim ef. Fazlić, koji je u svom obraćanju naglasio specifičnost organiziranja ovogodišnje skupštine, ali i potrebu da se ista održi, radi upoznavanja sa proteklim radom IZBSA, i usvajanja bitnih formalno-pravnih akata zajednice. Skupu se obratio i muftija Islamske Zajednice u Sjevernoj Americi, dr. Sabahudin ef. Ćeman, koji je između ostalog delegatima prenio i poruku podrške i selame od reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića.

Svi delegati su nekoliko sedmica unaprijed dobili detaljne izvještaje službi Islamske Zajednice, kao i sami financijski izvještaj, čime je rad i ekspeditivnost uveliko olakšan. Pismenim putem izvještaje su podnijeli, hadži Nihad Poljaković (Kancelarija muftijstva u Washingtonu), Ismet ef. Zejnelović (Ured za Hadž i Umru), hfz. Nermin ef. Spahić, (Izdavačka djelatnost ICNAB-a, Alija Džekić (Mala Medresa), Džemal ef. Crnkić (Kamp za omladinu), hadži Samir Agić (Susreti Bošnjaka), hfz. Muriz ef. Mešić i dr. Muaz ef. Redžić (Ured za vjerske poslove) i Mirnes ef. Lemeš (Fondacija Ljiljan). Nakon kraće diskusije, svi izvještaji su većinom glasova usvojeni.

Na skupštini je takođe pokrenuta procedura uspostavljanja Vakufske Direkcije, te je imenovana komisija od šest članova koja će pripremiti i ponuditi pravni okvir Direkcije, da bi se isti na sljedećoj skupštini, uz Božiju dozvolu, usvojio.

Osim toga, delegati su još jednom uspoznati sa izmjenama i dopunama pravnih akata Islamske Zajednice koji su prilagođeni od strane IZ u BiH. Nakon skupštinskih pitanja i kraće diskusije, skupština je završena učenjem Kur’ana i dovom.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.