Search
Close this search box.

Održano finalno mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva IZBSA

U subotu, 8. juna 2024.godine / 1. zul hidže 1445. h.g. održano je Finalno mektepsko takmičenje na nivou Muftijstva Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Domaćin finalnog mektepskog takmičenja bio je džemat BECCA – Chicago. Na takmičenju je uzelo učešće 43 kandidata, od planiranih 48, koji su nakon obavljenih takmičenja na nivou medžlisa izborili najbolja mjesta, i tako stekli pravo da se takmiče na nivou IZBSA.  Veliki broj imama, roditelja i džematlija džemata BECCA imali su priliku da zaista uživaju u predivnim prezentacijama takmičara u svim grupama. Posebno uživanje pripremili su kandidati grupe Kiraet koji su ove godine bili u najačoj konkurenciji jer su svi takmičari pokazali visok nivo znanja. 

Mektepsko takmičenje otvorio je domaćim Adis ef. Sultanović, poselamio prisutne izrazio riječi dobrodošlice svim prisutnima te upoznao o tehničkim detaljima koji će moći gosti da imaju na raspolaganju tokom boravka u džematu BECCA u Chicago.

Ispred Muftijstva IZBSA  prisutnima se obratio Muaz ef. Redžić, glavni imam Medžlisa 2, prenio selame od muftije dr. Sabahudin ef. Cemana a u svom kratkom obraćanju ukazao o važnosti odgoja i obrazovanja naše djece u ovom veoma teškom vremenu.

Begzudin ef. Jusić, rukovodilac Ureda za vjerske poslove, i u svom obraćanju upoznao je prisutne o važnosti mekteba, mektebskih susreta, kao i o pravilima mektebskog takmičenja. Prisutne je informisao o mektebskim susretima i takmičenjima na nivou četiri medžlisa koja se ranije realizovala te svim mektebima se pružila jednaka šansa za prijavu mektebskih učenika, svojih kandidata, i nakon mektepskih takmičenja, odabirom najuspješnijih, došlo se do finalnog mektepskog takmičenja.

Ovo je zaista bio poseban i svečan momenat za polaznike, roditelje i sve imame koji su doprinijeli ovom veličanstvenom trenutku. Nakon svečanog otvaranja pristupilo se takmičarskom dijelu.

Komisija finalnog mektepskog takmičenja za ispitivanje bili su:

Begzudin ef. Jusić, Predsjednik komisije,

Zinaid ef. Granic, član

Povremeni članovi komisije Muaz  ef. Redžić, Senad ef. Agić i Edip ef. Makić

Komisija za realizaciju testiranja polaznika bili su Vedad ef. Arnaut i Amsal ef. Memić.

Nakon obavljenog testiranja i usmenog ispitivanja kandidata u džamiji BECCA Chicago upriličen je svečani program. Na svečanom programu posebnim predavanjem obratio se Abdulah ef. Polovina, glavni imam Medžlisa 1.

Svim takmičarima uručene su diplome za učešće na mektebskom takmičenju i hedija ispred džemata BECCA Chicago, a nakon toga proglašeni su i pobjednici takmičenja kojima su dodijeljene posebne diplome sa medaljama i novčanim nagradama.

Pobjednici finalnog mektepskog takmičenja su:

Prva kategorija, mektepski polaznici od 6-8 godina

 1. Čultarević Ishak, Zajednica Bošnjaka Georgia, Atlanta, Medžlis 4, imam Senad ef. Šehić,
 2. Memić Ismail, BIA Utica, Medžlis 3, imam Amsal ef. Memić.
 3. Barlov Jusuf, STLIC St. Louis, džemat Nur, Medžlis 4, imam Šefik ef. Delalić,

Druga kategorija, mektebski polaznici od 9-11 godina

 1. Barlov Aiša, STLIC St. Louis, džemat Nur, Medžlis 4, imam Šefik ef. Delalović,
 2. Dedić Amina, STLIC St. Louis, džemat Nur, Medžlis 4, imam Šefik ef. Delalović,
 3. Zahić Hamza, BIA Utica, Medžlis 3, imam Amsal ef. Memić.

Treća kategorija TEST, mektebski polaznici od 12-15 godina

 1. Zukić Adna, BICC Carlisle, Medžlis 3, imam Zinaid ef. Granić,
 2. Pašić Ahmed, Zajednica Bošnjaka Georgia, Atlanta, Medžlis 4, imam Senad ef. Šehić,
 3. Graho Hana, BICC Grand Rapids, Medžlis 2, imam Muaz ef. Redžić.

Treća kategorija KIRAET, mektebski polaznici od 12-15 godina

 1. Šehić Merjem, BCCSC Irvine, Medžlis 1, imam Osman ef. Šehić,
 2. Zaid Umair, BIA Utica, Medžlis 3, imam Amsal ef. Memić.
 3. Barlov Fatima, STLIC St. Louis, džemat Nur, Medžlis 4, imam Šefik ef. Delalić,

    Želimo ovom prilikom da se zahvalimo svim imamima i roditeljima mektebskih takmičara koji su odvojili svoje vrijeme i uzeli učešće u ovoj velikoj manifestaciji. Posebno se zahvaljujemo domaćinu džematu BECCA u Chicago, koji su bili domaćini ovog takmičenja i predivnom gostoprimstvu.

    Čestitamo svim mektebskim učenicima koji su uzeli učešće na bilo kojem nivou takmičenja, onima koji su dobili diplome posebne čestitke, a imamima i Islamskoj Zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike čestitke na veoma uspješno organizovanim Susretima i takmičenju Mektebskih polaznika.

Izvještaj pripremio

Begzudin ef. Jusić

Rukovodilac ureda za vjerske poslove

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA