Search
Close this search box.

Počela je “Mala Medresa 2024”

Danas, 30. juna 2024. godine svečanim otvaranjem u školskom amfiteatru medrese „Osman-ef. Redžović“ u Visokom počela je jedanaesta “Mala Medresa” .

Ove godine 70 polaznika iz džemata sa prostora Sjeverne Amerike imat će priliku da u ljetnoj školi kroz klasične časove, radionice, izlete, predavanja i nastavu u prirodi saznaju što više o svojoj domovini, vjeri, historiji, jeziku, kulturi i običajima.

Svečanom otvorenju ovogodišnje “Male Medrese” prisustvovali su i muftija za Sjevernu Ameriku dr. Sabahudin-ef. Ćeman i muftija sarajevski Nedžad-ef. Grabus. Muftija Ćeman ovom prilikom istakao da je ovo jedan od najboljih projekata koje je Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) pokrenula i da se kvalitet programa svake godine unapredjuje. Direktor medrese Dženan Rezaković je istakao da se kvalitet program i polaznika oslikava i u tome da je ove godine bilo 130 prijava, i da su upiti i pitanja pristizale iz zemalja od Evrope do Australije, ali da je medresa partnerski vezala program samo sa IZBSA. Muftija Grabus je prije proglašenja “Male Medrese” otvorenim rekao da polaznici dolaze iz najrazvijenije u najljepšu zemlju na svijetu i da ih program uči pripadnosti i traženjem najboljeg što mogu dobiti u Sjevernoj Americi i u Bosni i Hercegovini.

Zahvalnice za pokretanje i dugogodišnji doprinos realizaciji projekta “Mala medresa” dodijeljene su mr. Dženanu Handžiću, dugogodišnjem direktoru Medrese, te Aliji Džekiću, koordinatoru programa iz Sjeverne Amerike koji nakon nakon desetogodišnjeg rada na projektu zbog obaveza na drugim projektima nisu više dio istog.

Ovaj edukativni program namjenjen je bošnjačkoj djeci, uzrasta 14. do 18. godina, iz sjeverno američke dijaspore. Iako je većina djece tu prvi put ima i onih koji su več učestvovali u ovom programu ranijih godina i za njih je osmišljen poseban, napredniji nivo priprema i učenja.

Tokom programa učesnici „Male Medrese“ će u narednom periodu posjetiti i Srebrenicu, Bratunac, Visoko, Sarajevo, Zenicu i neka druga mjesta širom Bosne i Hercegovine, a novina ove godine je da će polaznici otići u dvodnevnu posjetu našim islamskim centrima u Ljubljani, Zagrebu i Sisku.

Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike u saradnji sa Medresom „Osman-ef. Redžović“ i pod pokroviteljstvom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) od 2013. godine organizuje “Malu Medresu” i raduje se uspjehu ovog programa kao i uspjehu svakog od polaznika “Male Medrese”.

Pratite progres učesnika „Male Medrese“ putem Facebook-a: https://www.facebook.com/MalaMedresa/.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA