Posjeta glavnog imama Mineapolisu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U subotu 04/27/2013 džemat ICBMN u Minneapolisu imao je priliku da po prvi put ugosti našeg vjerskog vođu i lidera za Sjevernu Ameriku magistra Sabahudin ef. Ćemana.

U proteklih godinu dana dosta se toga dešavalo ovdje, u našem Minneapolisu, gdje su vrijedne i čestite džematlije ovog džemata uz Alahovu s.w.t. pomoć učinile toliko mnogo da se to ne može opisati.

Ovaj džemat je 04/30/2012 uzeo crkvu i preuredio je u prelijepu džamiju, te nakon nekoliko mjeseci po završetku radova na unutrašnjosti džamije uposlili stalnog imama našeg vrijednog i čestitog gaziju Muaz ef. Sinanovića, koji je u posljednjih šest mjeseci pokazao i dokazao svoj kvalitet.

Muaz ef. Sinanović je za kratko vrijeme okupio preko 100 mektebskih polaznika i otvorio punkt za vjeronauku u susjednom gradu Rochesteru,MN gdje ima 40-ak polaznika na vjeronauci. Za samo nepuna četiri mjeseca 12 polaznika, odraslih, je završilo sufaru i počelo učiti Kur’an.

Da sve ovo malo krunišemo Muaz ef. je odlučio da pozovemo našeg glavnog imama Sabahudin ef. Ćemana da nam dođe u posjetu džematu, uruči diplome svršenicima sufare, kao i skromne poklone našim najboljim učenicima u mektebu.

Gavni imam je zajedno sa džematskim imamom obišao i mektebski punkt u Rochesteru, gdje je glavni imam upoznao polaznike mekteba, dao im savjete, zahvalio se na dolasku, a zatim poslije toga obratio se i džematlijama u Rochesteru. Tu su se dogovorile neke stvari oko budućnosti ovog grada po pitanju njihove zajednice. Nakon toga su se naši imami vratili u Minneapolis da bi bili spemni za svečani program.

Svečani program je počeo sa ikindijom namazom i trajao sve do kasno u ponoć. Džamija koja je bila prepuna ugostila je Imame i njihove džematlije iz susjednih gradova Des Moines i Waterloo.

Ikindiju namaz je predvodio imam iz džemata Waterloo hadži Sulejman ef.Čaušević.Nakon klanjanja ikindije prisutni imami i učači Kur’ana pristupili su učenju Jasini šerifa a poslije toga zikr je predvodio Hafiz Nermin ef. Spahić, imam iz džemata Bošnjak, Des Moines. Predsjednik ICBMN Sulejman Hadžiomerović je selamio prisutne I zaželio im dobrodošlicu .

Taj dan na godišnjicu uzimanja naše džamije imali smo da uživamo i slušamo naša tri hora: hor Bošnjak iz Des Moinesa, hor Bosanski biseri iz Waterloa i hor Sabur iz Minneapolisa.

Lijepe savjete je dao imam hadži Sulejman ef. Čaušević koji nas je ujedno i pozvao da ovako skupa se nađemo i u njegovom džematu in sha Allah.

Prije klanjanja akšam namaza riječ je uzeo naš glavni imam za Sjevernu Ameriku magistar Sabahudin ef. Ćeman koji je u jednom prelijepom vazu nasihatu govorio o važnosti džemata. Većina džematlija bila je impresionirana njegovim izlaganjem a poruka glavnog Imama je bila da čuvamo i njegujemo ovo što imamo i da respektujemo naše vođe Imame jer ako ne respektujemo Imame kako možemo očekivati dobar uspjeh od njih.

Glavni imam je podijelio diplome za svršenike sufare i hedije najboljim učenicima u mektebu koje je omogućio nas džematlija doktor Muhamed Duraković. Posebnu hediju od glavnog imama dobio je Alem Čavčić, učač iz Des Moinesa koji nas je počastio svojim učenjem Kur-ana na početku i kraju programa, a koji je tog dana prije nego će doći u Minneapolis osvojio 1. mjesto na takmičenju u Des Moines u hifzu posljednjeg džuza Kur-ana. Zanimljivo je da on ima samo 5 godina.

Hafiz Nermin ef. Spahić je proučio dovu na kraju programa i ne treba zaboraviti zahvaliti se svim džematlijama ovdje u Minneapolisu koji su učestvovali u pripremi ovog programa i pripremili obilnu večeru za naše goste i naše džematlije.

Ispred naseg džemata, zahvaljujemo se prvo Svevišnjem Gospodaru Allahu s.w.t., svima vama koji posjetiste naš džemat u Minneapolisu i neka svakom bude jasno da samo zajedništvo i džemat mogu opstati i ići dalje, a da svaka druga opcija nije dobro došla .S jakim imanom i vjerom u Allaha s.w.t. idemo u nove gradnje i nove pobjede in sha Allah.

Ispred ICBMN ;

Sekretar Majid ef. Bradarić

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3