Radna posjeta Bošnjacima Spokanea

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U utorak, 28. juna 2016. godine, odnosno 23. ramazana 1437. hidžretske godine, Begzudin ef. Jusić,imam u džematu Islamske zajednice Bošnjaka u Washingtonu u Seattleu, zajedno sa trojicom džematlija sa trojicom džematlija iz Seattlea upriličio

je posjetu Bošnjacima u gradu Spokane. Grad Spokane se nalazi u istočnom Washingtonu na samoj granici sa Idahom i prema nekim procjenama u njemu živi oko 120 familija porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Trenutno, Bošnjaci Spokanea nisu džematski organizovani, ali već petu godinu zaredom ugošćuju softu iz Bosne i Hercegovine koji ih predvodi u teravih namazu i ostalim aktivnostima tokom ramazana. Ove godine softa je Resul ef. Alić, student na trećoj godini na Fakultetu Islamskih Nauka u Sarajevu.

Takom posjete gosti iz Seattlea su iftarili sa domaćinima, a nakon akšam namaza nastavljeno je druženje uz poslastice koje su pripremile vrijedne Bošnjakinja Spokanea. Begzudin ef. Jusić je iskoristio priliku prije teravih namaza da se obrati prisutnima te urgira da se što bolje organizuju kako bi sačuvali svoju vjeru, običaje, i jezik.

Dogovoreno je da se poslije ramazana uspostave stalne aktivnosti na području Spokenea, te da se što veći broj Bošnjaka sa ovog područja uključi u te aktivnosti a Islamska zajednica Bošnjaka u Washingtonu će nastojati da podrži njihovo organizovanje.

Iftar u Spokaneu

Resul ef. Alić sa mekteblijama

Obraćanje Begzudin ef. Jusića

Razgovor sa Bošnjacima Spokenea

Obraćanje Resul ef. Alića

Begzudin ef. Jusić predvodi namaz

Resul ef. Alić i Begzudin ef. Jusić

Zajednicka slika poslije teravije

Dova nakon teravije

Dova nakon teravije

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3