Search
Close this search box.

Ramazanu se radujemo

Elhamudulillah, dočekali smo još jedan mubarek ramazan. Radosni smo zbog te blagodati koju nam je Uzvišeni Allah dž.š. omogućio jer mnoga naša braća i sestre koji su sa nama bili prošlog ramazana nisu uspjeli dočekati ovu priliku jer su se vratili Svome Gospodaru. Uputimo dovu za naše najmilije i da im Uzvišeni Allah dž.š. oprosti grijehe i podari lijepi džennet.

Mjesec ramazan nam je došao i pred nama se otvaraju vrata mnogih mogućnosti i sigurno čvrstom vjerom u Allaha dž.š. i nadamo se njegovoj nagradi trebali bi iskoristiti te prilike da više vremena provedemo u ibadetima, više zijaretimo naše džamije, iskoristimo priliku da klanjamo teravije, slušamo mukabele, družimo se na iftarima i td.

Ramazan je vrijeme kada ubiremo plodove jer je upravo vrijeme berbe i žetve pristiglo.

Mnogo je hadisa koji se prenose od našeg voljenog Poslanika a..s. koji nas podstiču i hrabre da uzmemo aktivno učešće u ovom mubarek mjesecu.

Muhammed a.s. je rekao: “Ko isposti ramazan, vjerujući i nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni grijesi koje je do tada počinio.”

Dolazak ramazana u našim srcima budi posebnu radost koju osjetimo na svakom koraku.

Radujemo se druženju u našim džamijama. Naše džamije će biti ispunjene i posebna svjetlost obasjava naše džamije u mubarek mjesecu.

Radujemo se iftarima jer znamo da Uzvišeni Allah dž.š. prima naše dove baš u momentu kada treba da se iftarimo.

“Postač ima dvije radosti: Prilikom iftara i prilikom susreta sa svojim Gospodarom,’’(Hadis)

“Postaču se u vrijeme iftara dova ne odbija.’’(Hadis)

Radujemo se zajedničkim teravijama koje ćemo klanjati u našim džamijama. Teravije su ukrasi ramazanskih noći a mi smo učesnici i svjedoci tih ukrasa.

Radujemo se učenju mukabela, slušamo predivne naše imame i muallime i sve one koji lijepo uče Kur’an jer znamo da je Kur’an naša vodilja u životu i drženje i slušanje Kur’ana smiruje naše srce i dušu a to nam je posebno potrebno ovdje gdje smo puni stresnog načina života.

“U mjesecu ramazanu je počelo objavljivanje Kur’ana koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla.’’ (Kur’an)

Radujemo se sehurima gdje ćemo zajedno sa našim ukućanima rano ustajati i svjedočiti porastu naše nafake i berićeta:

“Ustajte na sehur jer je u sehurima bereket.”(Hadis)

Radujemo se mubarek ramazanu jer u njemu se nalazi noć koja je bolja od hiljadu mjeseci. Hiljadu mjeseci je vrijednost normalnog ljudskog zivota preko 83 godine. Ovu noć mozemo pronaći samo u ramazanu i to je posebna blagodat.

Stigao nam je mubarek mjesec ramazan. Mjesec posta, mjesec teravija, učenja Kur’ana, mjesec Allahove milosti, oprosta i spasa od džehennemske vatre.

Došao nam je mjesec u kojem se otvaraju džennetske kapije i gdje se dobra djela posebno i višestruko nagrađuju. Stigao nam je naš mubarek ramazan u kojem se uslišavju dove i opraštaju grijesi a podiže se položaj vjernika na veće stepene kod njihova Gospodara.

Neka je svima mubarek ramazan u želji da ga s lahkoćom ispostimo i iskoristimo prilike na najljepši način.

Radujmo se ramazanu, radujmo se našem najdražem gostu. Ramazan mubarek olsun!

Begzudin ef. Jusić

The B&H Islamic Center of Pennsylvania

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA