Razglednica iz Čikaga

Na samom početku ovog teksta željela bih da se srdačno zahvalim ženskom ogranku džemata Bosanskom islamskom kulturnom centru (Bosnian Islamic Cultural Center), grupi pod nazivom „Bošnjakinja” na čelu sa predsjednicom, profesoricom Aminom Sendić-Mešić, koje su organizovale i sponzorirale moju posjetu džematu „Bosnian Islamic Cultural Center” u Čikagu, učinivši je ispunjenom aktivnostima i produktivnim druženjem sa članicama „Bošnjakinja”. Moja posjeta džematu „Bosnian Islamic Cultural Center” u Čikagu bila je u detalje isplanirana, što se odnosilo ne samo na zvanični progam koje su članice udruženja „Bošnjakinja” dobro osmislile, već i na nezvanični dio koji je se sastojao u obilasku znamenotosti grada Čikaga.

Posjeta i promocija knjige koja govori o našim Bošnjacima, muhadžirima u Sjevernoj Americi, pod nazivom „Bosnian Immigrants: Opportunities and Challenges”, organizirana je uz saglasnost džematskog odbora na čelu s uvaženim predsjednikom Elmedinom Halilićem, te u dogovoru s cijenjenim hafizom, profesorom Murizom ef. Mesićem, dok je svu administrativnu i finansijsku organizaciju na sebe preuzela ženska grupa „Bošnjakinja”. Tokom posjete džematu „Bosnian Islamic Cultural Center” održano je predavanje za žene u petak poslije jacije-namaza, 2. marta 2018. godine, kojem je prisustovao veliki broj Bošnjakinja ovog džemata, te promocija knjige koja je održana u subotu naveče, 3. marta 2018., poslije jacije -namaza u prisustvu velikog broja džematlija. Oba programa prošla su u divnoj atmosferi, uz ugodno druženje i veliku zainteresiranost, što se moglo vidjeti i kroz raznovrsna pitanja džematlija, što je svakako uveličalo ovo druženje. Organiziranost i kohezija, te međusobno poštovanje su karakteristike koje nesumnjivo krase ovaj džemat. Krasi ga i vizija i želja za velikim islamskim centrom koji će biti simbol jedinstva i snage, te mjesto gdje će mlade generacije Bošnjaka čuvati svoj vjerski i kulturni identitet.

Uz određene poteškoće prouzrokovane velikim snijegom, zbog čega su otkazani letovi s aerodroma u gradu Rochesteru, savezene države New York, ipak sam, uz malo zakašnjenje, uspjela stići na zakazano predavanje za žene u džematu „Bosnian Islamic Cultural Center” u Čikagu. Na aerodromu me dočekala mlada magistrica Enesa Mehmedović, zajedno sa Lejlom Husomanović koja trenutno pohađa srednju školu u Čikagu. Fascinirao me prizor dviju mladih i prelijepih djevojaka, Bošnjakinja s hidžabom, na aerodromu u Čikagu. Enesa i Lejla, obje veselih i ozarenih lica s osvježavajućim osmjehom, srdačno su me dočekale, te kroz krcati Čikago odvezle u džemat „Bosnian Islamic Cultural Center” gdje nas je željno iščekivao veliki broj Bošnjakinja ovog džemata. Odmah po mom dolasku u džamijske prostorije krenuli smo sa programom. Uvodni dio pripremila je profesorica Amina Sendić-Mešić, koja je upoznala prisutne o mom dosadašnjem radu i aktivnostima. Mada je tema predavanja bila „Uloga žena u džematu” gdje se govorilo o aktivizmu i volonterskom radu žena u džematima, skup ipak nije bio ograničen samo na ovu, svakako važnu temu. Džematlijke su postavljale raznovrsna pitanja te izrazile zabrinutost za svoju djecu, diskutirajući o načinima njihovog očuvanja od izazova i iskušenja modernog doba.

Bošnjakinje za primjer

Moje oduševljenje posjetom džematu „Bosnian Islamic Cultural Center” u Čikagu počelo je još od prve komunikacije s predsjednicom udruženja žena „Bošnjakinja”, profesoricom bosanskog jezika Aminom Sendić-Mešić. Još od ranog djetinstva, živeći i odrastajući u sistemu gdje je bila prava rijetkost vidjeti fakultetski obrazovanu Bošnjakinju, za volanom i s hidžabom na glavi, aktivnu u javnom životu, imala sam san i viziju o ženi muslimanki i atributima koje bi Bošnjakinja trebala imati kako bi se suočila s izazovima vremena. Bošnjakinju sam vidjela kao jaku, samopouzdanu, samouvjerenu, obrazovanu, dotjeranu i urednu, korisnu svojoj porodici te svome društvu. Vidjela sam je kao ženu koja zna i poznaje svoju vjeru, svoja prava i obaveze, i koja se smjelo kači za oštru kuku upitnika pred gorućim pitanjima svoga vremena, ne dopuštajući ni liberalnim ni ultrakonvzervativnim tumačima vjere i vjerskih propisa da je odvuku na svoju stranu. Bošnjakinja treba ostati uspravna, ponosna i znana, slijedeći prvi Allahov imperativ upućen čovječanstvu: „IKRE’“ (čitaj i izučavaj). Upravo je takva profesorica bosanskog jezika u Čikagu, te predsjednica udruženja „Bošnjakinja”, Amina Sendić-Mešić. U njoj sam prepoznala model uzorite muslimanke i Bošnjakinje.

Mahramu je počela nositi sa 13 godina jer je znala da time stiče Allahovo zadovoljstvo, a to joj je, kako kaže, uvijek bio glavni i primarni cilj. Završava Gimnaziju u Zavidovićima te se upisuje na studij Bosanskog jezika i književnosti u Sarajevu. Doista mi je bila velika čast i zadovoljstvo upoznati se i sarađivati s profesoricom Sendić-Mešić. Posebno mi je drago da naša bošnjačka djeca u Čikagu imaju vrsnog učitelja bosanskog jezika i književnosti. Ovom prilikom bih savjetovala svim roditeljima koji još nisu upisali svoju djecu u Bosansku školu, da to urade čim prije. Inače, Bosanska škola djeluje još od 2012. godine u sklopu „Bosnian Islamic Cultural Center” i pokrenuta je na inicijativu profesorice Sendić-Mešić. Preko stotinu bošnjačke djece redovno pohađa ovu školu, a pored profesorice Sendić-Mešić djecu još uči profesorica Enisa Omerović, također profesorica bosanskog jezika i književnosti. Ukoliko neko želi da podrži ovaj izuzetno vrijedan projekat, može to učiniti putem PayPala koristeći email adresu: info@bicc-chicago.com.

Jedan od najorganiziranijih džemata u Sjevernoj Americi

Grupa „Bošnjakinja” također egzistira od 2012. godine, te broji preko pedeset članica. Vrijedne i energične članice ovog društva organizirale su veliki broj kako humanitarnih, tako i donatorskih i edukativnih aktivnosti, uključujući stipendiranje učenika u Bosni i Hercegovini, pomaganje oboljelim, organiziranje zajedničkih izleta i druženja. Jedna od aktivnosti svakako je i predavanje za žene i moja promocija knjige u džematu „Bosnian Islamic Cultural Center” u Čikagu. Ženska grupa „Bošnjakinja” izuzetno je organizirana i sama finansira svoje aktivnosti. Finansiraju se uglavnom prodajom cvijeća, mahrama, hrane, itd., a imaju i svoj bankovni račun što im omogućava brži i efektivniji rad oko organiziranja širokog spektra aktivnosti i progama.

Pored ženskog udruženja „Bošnjakinja” u džematu je još aktivna Omladinska grupa „Bosnian Youth of Chicago” koja je osnovana 2013. godine s ciljem da se omladina druži i upoznaje kroz džematske aktivnosti. U sklopu „Bosnian Youth of Chicago” formiran je hor pod nazivom „Nur” 2015. godine, koji je zabilježio nekoliko značajnih nastupa, kako u samom džematu, tako i šire. Također, od 2012. godine pokrenut je program pod nazivom „Škola Kur’ana” kroz koju je do sada prošlo preko 100 odraslih osoba, naučivši čitati Kur’ansko pismo. Ovaj džemat ne zaboravlja ni svoje najstarije i bolesne, tako da je u tu svrhu džematski Odbor osnovao Odbor za posjete starijima i bolesnima.

Džemat „Bosnian Islamic Cultural Center” u Čikagu broji preko 700 članova i zasigurno jedan od aktivnijih i možda najbolje organiziranih džemata na području Sjeverne Amerike, zahvaljujući prvenstveno imamu, hafizu Murizu ef. Mešiću, o kome njegove džematlije imaju samo riječi hvale. Kako kažu, on „svojim blagim i lijepim ophođenjem sa džematlijama plijeni srca i otvara vrata svima”. Naravno, džemat ne bi mogao biti tako dobro organiziran i uspješan bez Džematskog odbora na čelu sa Elmedinom Halilićem, koji je omogućio nesmetan rad svim grupama i udruženjima u sklopu džemata. Svi oni nesmetano rade i djeluju pod džamijskim krovom, uz izuzetnu podršku hafiza Mešića i Džematskog odbora. Po svojim aktivnostima, organiziranosti, harmoniji, raznovrsnosti programa i projekata koji se organiziraju u ovom džematu, „Bosnian Islamic Cultural Center” u Čikagu može poslužiti kao uzor i primjer mnogim bošnjačkim džematima, ne samo u Americi, nego i širom svijeta. U februaru 2018. godine osnovano je i „Savjetodavno vijeće” za čijeg predsjednika jednoglasno je izabran advokat Amir Ovčina, dok su za koordinatore izabrani Semir Delić i Edis Bečić. „Savjetodavno vijeće” će rukovoditi projektom izgradnje novog islamskog centra pod nazivom Islamski centar “Ćamil ef. Avdić”, nazvanog po imenu velikog bošnjačkog imama i vizionara, te jednog od prvih bošnjačkih imama na ovim prostorima.

Na kraju bih se još jednom zahvalila prvenstveno predsjednici ženskog udruženja „Bošnjakinja”, profesorici Sendić-Mešić, na perfektnoj organizaciji mog putovanja, smještaja, programa za žene i promociji knjige, te obilaska grada Čikaga. Zatim, zahvalila bih se svim ostalim članicama udruženja „Bošnjakinja” koje su sponzorirale moju posjetu BICC-a džematu, te me obradovale divnim poklonom, izgraviranom hemijskom olovkom kojom ću potpisivati svoje knjige. Srdačno bih se zahvalila Rabi Mehmedović, Sabini Husomanović i profesorici Sendić-Mešić na predivnom druženju i obilasku grada Čikaga, te divnoj večeri u restoranu „Sarajevo” u Čikagu. Duboko se zahvaljujem i vrijednoj Almi Mujanović na prekrasnom poklonu kolekcije sapuna koje sama pravi. Sapuni su umirujućeg mirisa te su divna ideja za poklon. Sapune možete naručiti putem Alminog facebook profila. Iskreno se zahvaljujem svim džematlijkama BICC-a koje su došle da slušaju moje predavanje za žene i učinile sve kako bih se što ugodnije osjećala u njihovom džematu. Iskreno se zahvaljujem i svim džematlijama BICC-a koji su došli na promociju moje knjige te molim Uzvišenog Allaha, dž.š., da im olakša gradnju novog islamskog centra „Ćamil ef. Avdić”. Za sve vakife, ovo je izvaredna prilika da se ugrade u ovaj projekat, a Vaše donacije možete uplaćivati ako pratite ovaj link:

http://bicc-chicago.com/islamski-centar/izgradnja/

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.