Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović na konferenciji u Washingon DC

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović boravi u Washingon DC gdje na poziv Mike Pompea, državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, učestvuje u radu Druge konferencije (ministeriala) o unapređenju vjerskih sloboda u svijetu koja se održava od 16.-18. jula 2019. godine.

Konferencija za unapređenje vjerskih sloboda okuplja vjerske, političke i društvene lidere iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o izazovima s kojima se suočavaju vjerske slobode, identificirali načine za rješavanje vjerskih progona i diskriminacije širom svijeta, te promovirali veće poštovanje i očuvanje vjerskih sloboda za sve. Pored toga, konferencija se fokusira na konkretnim rezultatima koji potvrđuju međunarodne obaveze da promovišu vjerske slobode i proizvode stvarne i pozitivne promjene.

Državni sekretar Mike Pompeo, izjavio je da je više od 1000 ljudi, uključujući više od 100 stranih delegacija, pozvano na konferenciju, što je povećanje od oko 80 delegacija prošle godine. U kratkoj dobrodošlici, nazvao je borbu za slobodu vjerovanja “moralni imperativ” i “obavezno”.

Tokom prvog dana konferencije, panelisti su razgovarali o tome kako se sve od izgradnje mostova do društvenih medija može koristiti za borbu protiv vjerskih progona od strane vladinih i nevladinih aktera.

Pored reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, konferenciji prisustvuje i dr. Sabahudin ef. Ćeman, muftija Islamske Zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi, Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta IZ u BiH i Nedžad Grabus, muftija Islamske zajednice u Sloveniji.

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.