Reisu-l-ulema primio delegaciju IZBSA povodom uspješnog okončanja aktivnosti na prevođenju udžbenika za mektepsku nastavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Sarajevo, BiH | U petak, 10-og decembra 2021.godine, Reisu-l-ulema, dr. Husein-ef. Kavazović, primio je delegaciju Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, muftiju dr. Sabahudina-ef. Ćemana i hafiza Muriza-ef. Mešića, rukovodioca Ureda za vjerske poslove IZBSA, povodom uspješnog okončanja aktivnosti na prevođenju udžbenika za mektepsku nastavu.

Muftija dr. Ćeman i hafiz Mešić upoznali su Reisu-l-ulemu sa aktivnostima Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike i predstavili projekat prevođenja novih udžbenika za mektepsku pouku na engleski jezik.

Ukratko, u projektu je učestvovalo 13 stručnih osoba odabranih kroz konkursnu proceduru. Tako su Komisiju za sadržajno dopunjavanje udžbenik za potrebe IZBSA činili dr. Sabahudin-ef. Ćeman, hafiz mr. Muriz-ef. Mešić, dr. Muaz-ef. Redžić, Amsal-ef. Memić, Eldin-ef. Suša i Begzudin-ef. Jusić. Na prevođenju udžbenika bili su angažovani: mr. Abdulah-ef. Polovina, muallima Anida Malkić, i mr. Amir-ef. Durić, dok su tim za recenziju sačinjavali dr. Senad-ef. Agić, dr. Ermin Sinanović i mr. Adnan-ef. Balihodžić, dok su lekturu i korekturu uradili Jane Smoudi i hafiz mr. Muriz-ef. Mešić.

Reisu-l-ulema čestitao je cjelokupnoj Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike na hairli okončanju ovog dijela aktivnosti na izradi jedinstvenih udžbenika za potrebe naše dijasporalne zajednici u Sjevernoj Americi i naveo da je IZBSA primjer uspješno organizovane bošnjačke dijasporalne zajednice te da drugi mogu slijediti njihov primjer.

Muftija dr. Ćeman zahvalio se Reisu-l-ulemi na podršci koju pruža IZBSA u izradi novih jedinstvenih udžbenika, dok je hafiz mr. Mešić istakao da je ovo značajan dan za sve članove, a posebno djecu u mektebima Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Hafiz Mešić je iskoristio je ovu priliku i da pred Reisu-l-ulemom svoj vlastiti dvojezični udžbenik, Mektebiju, zvanično proglasi vakufom Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, udžbenik po kojem već nekoliko godina radi većina džemata u Sjevernoj Americi, te mu je uručio jedan primjerak navedenog udžbenika.

Na kraju sastanka predstavljeni su i planovi aktivnosti Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike za 2022.godinu.

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.