Uspješno donatorsko veče za potrebe objekta u Washington, DC

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U subotu 16. februara 2019., pred mnogobrojnim Bošnjacima i Bošnjakinjama okupljenim u sali hotela Doubletree by Hilton u Somerset, NJ održano je i donatorsko veče za potrebe otplate objekta koji je Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) nedavno kupila u Washington DC. Ovo donatorska veče je uvršteno u sastavni dio glavnog programa 16. Druženja Bošnjaka Medžlisa 3. Program je, uz napore BATV i organizatora, direktno prenošen i putem Facebooka, tako da su i Bošnjaci širom Amerike mogli da se osjećaju dijelom tog dogadjaja.

Donatorsku veče je učenjem iz Kur’ana započeo hafiz Nermin ef. Spahić, a član Izvršnog Odbora IZBSA hadžija Nihad Poljaković je uzeo riječ te je prisutnim objasnio neke detalje vezane za kupovinu ovog objekta. Nakon predstavljanja objekta, dr. Aras Konjhodžić koji je itekako poznat Bošnjacima sjeveroistoka, ali i ostatka Amerike, je u svom stilu započeo sa pozivanjem Bošnjaka da ugrade sebe u ovaj važan vakuf Islamske Zajednice. Kroz iznošenje interesantnih detalja, dr. Konjhodžić je isticao važnost objekta i institucije koja će se iz njega boriti kako za Bošnjake, tako i za Bosnu i Hercegovinu.

Prisutni u sali, ali i oni koji su program pratili uživo, su bili pozitivno iznenadjeni sa video obraćanjem reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića koji se zahvalio dosadašnjoj podršci, te je naznačio da potrebno da budemo jedinstveni i da zajedničkim naporima gradimo vlastiti dom i sjedište naše Islamske Zajednice u najznačajnijem gradu u svijetu. Reisu-l-ulema je naglasio i potrebu da uvijek budemo jedan glas kad je u pitanju odbrana Bosne i Hercegovine i unaprjedjenje rada Islamske Zajednice.

Gostima se obratio i muftija za Sjevernu Ameriku dr. Sabahudin ef. Ćeman koji je rekao da će ovaj objekat predstavljati instituciju koja će omogućiti da predstavnici Bošnjaka i Muslimana budu dostupni da kad je potrebno daju informacije u momentu kad je to potrebno i gdje je potrebno, te da institucionalno budemo uvezani i da tako i djelujemo. Uz mnogobroje tekbire, tokom programa dove su proučili hadži Ismet ef. Zejnelović i mr. Džemal ef. Crnkić

U toku programa je naglašeno da je Rijaset Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini učestvovao sa $250,000, a tokom programa vrijedni Bošnjaci i džemati su donirali još preko $253,000, što je potrebe za otplatu objekta dovelo na pola puta. Najveći donatori su bili Aziz i Vedad Šahović sa uvakufljenih $20,000.00, džemat Hartford sa $15,000 a sljedeći pojedinci i organizacije su uvakufili po $10,000:

Ago Kolenović

Bosanski Gazija

Muamer Alić

Sadik Muratović

Sado Kanić

St. Louis Islamic Center “Nur”

Program je nastavljen nastupima kulturno umjetničkih društava i izvodjenjem sevdalinki.

Pozivamo sve koji žele da pomognu očuvanju i razvoju naše zajednice na području Sjeverne Amerike da se uključe i podrže ovaj projekat.

Vakufske donacije sa naznakom “Objekat u Washington, DC” se isto mogu poslati i putem pošte na:

Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike

13246 N. 23rd Ave

Phoenix, AZ 85029

Uplate preko Paypala se mogu poslati primaocu payments@icnab.com sa naznakom “Objekat u Washington, DC”

“Nećete zaslužiti nagradu sve dok ne udijelite dio od onoga što vam je najdraže; a bilo šta vi udijelili Allah će sigurno za to znati.“ (Alu Imran, 92)

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu