10. Susreti medžlisa III (Northeast) održani u Albany, New York

Džemat Asocijacija Bošnjaka Albany-a je bio domaćin već tradicionalnih a desetih po redu Susreta Bošnjaka medžlisa III (Notheast). Susreti su

održani od 25. do 27.decembra 2015.godine. Interesantno je spomenuti da su susretima i druženju prisustvovali vjernici sa širokog područja Sjeveroistočne Amerike, bilo je gostiju od Manchestera, New Hempshire, do Philadephia-e i Erie-ja, Pensilvanija, pa do New York city-ja. Kako je ovo svojevrsno jubilarno deseto druženje po redu već su tu redovni i ustaljeni gosti koji se drugačije ne bi ni upoznali i sklopili vrijedna poznanstva i prijateljstva.

Kako se nalazimo u vrijednom mjesecu Rebiul-evvelu druženje je otvoreno večeri Kur’ana časnog te učenjem mevluda i prisjećanjem na našu ljubav prema dragom Poslaniku a.s. Na početku večeri prisutne je poselamio i druženje otvorio glavni imam medžlisa prof. Muris ef. Neimarlija koji je izrazio dobrodošlicu već poznatim i dragim licima i izrazio želju i nadu da će se svi gosti osjećati lijepo na susretima i vratiti svojim kućama osvježeni i napunjenih “duhovnih baterija”. Zatim je prisutne poselamio i izrazio im dobrodošlicu i predsjednik džemata Albany gosp. Sado Kanić, vrijedni džematlija i predani radnik za dobrobit svoga naroda. Gosp. Sado je prisutne upoznao sa programom susreta i svim planiranim aktivnostima. Poslije toga su se prelijepim učenjem Kur’ana časnog redali i na dostojanstven način predstavili vrijedni imami džemata medžlisa III. Susretima su prisustvovali slijedeći imami:

1. Prof. Muris ef. Neimarlija

2. Prof. Amir ef. Durić

3. Prof. Džemal ef. Crnkić

4. Prof. Idriz ef. Budimlić

5. Prof. Amsal ef. Memić

6. Mirzet ef. Mehmedović

7. Ahmedin ef. Mehmedović

8. Mukrem ef. Kamber

9. Mehdija ef. Demirović

Nakon večeri Kur’ana imami su proučili mevlud i dovu a druženje je nastavljeno duboko u noć.

U subotu ujutro nadzorni odbor medžlisa je održao seminar imamima, predsjednicima džemata i drugim predstavnicima džemata o pravilnicima Islamske Zajednice te o važnosti uloge nadzornog odbora medžlisa te na koji način nadzorni odbor može pomoći džematima u radu i prevazilaženju mogućih prepreka u radu. Veoma korisnu sesiju su ispred nadzornog odbora vodili Kasim Delalić, Mirzet ef. Mehmedović – članovi nadzornog odbora, i Džemal ef. Crnkić – predsjednik nadzornog odbora. Nakon toga, sekretar Medžlisa Amir ef. Durić je upoznao prisutne sa korisnim novinama koje je uveo u način komunikacije i razmjene informacija medju predstavnicima džemata medžlisa pomoću kojih će predstavnici u svakom trenutku biti u mogućnosti da dođu do važnih dokumenata.

U subotu je održano i predavanje za hanume koje je održala hafiza Mersiha Konjhodžić.

Važno je napomenuti da se svaki namaz obavljao u džematu te da su mladi imami poslije svakog namaza držali kratka predavanja vjernicima.

Hrana je pripremana u džamijskoj kuhinji a većina aktivnosti je obavljana u džamijskom restoranu i sportskoj sali koja je sastavni dio džmaijske zgrade.

Džamija je vrvila od aktivnosti, mladosti i radosti. U isto vrijeme dok su odrasli bili zabavljeni aktivnostima za odrasle, omladina i djeca su imali aktivnosti njima svojstvene, Vodiči su ih vodili i na zabavu na trampolinama u obližnji klub a nije falilo ni sportskih aktivnosti. U petak naveče je bila noć odbojke za sve uzraste a u subotu noć fudbala. Mladi Amir ef. i Džemal ef. su sa omladinom održali lijepo druženje na kojem se imalo štošta vrijedno naučiti.

Također u subotu naveče, poslije večere je izvedena veče ilahija i kasida u kojoj su pored hora djevojaka i djece iz Albaniy-a učestvovali i imami, te Ammar Sharaf izvođač ilahija iz New Jerseya. Istu veče prisutnima se obratio i Dr. Aras Konjhodžić koji je prisutne podsjetio na opasnost pojava koje se dešavaju u svijetu danas i važnost našeg jedinstva.

Druženje je oficijelno završeno poslije večeri ilahija a druženje i susrete je zatvorio glavni imam medžlisa Muris ef. koji je proučio dovu te prisutne pozvao da što prije rezervišu svoje mjesto na XI. Susretima koji će se, ako Bog da, održati od 13. do15. februara 2016.godine u zimovalištu Poconos u Pensilvaniji. Muris ef. je prisutne podsjetio da je veliki broj soba u hotelu već rezervisan iako je cijeli hotel zakupljen i rezervisan za Susrete.

Domaćini su i ovaj put odradili vrijedan posao i pokazali da broj članova nekog džemata ne čini taj džemat jakim nego spremnost džematlija da se trude u činjenju dobra i njihova ustrajnost u dobru.

Hvala Albaniy-u! Vidimo se za mjesec i po u Poconosu, ako Bog da!

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.