Search
Close this search box.

1500 ljudi na džuma namazu u bošnjačkom džematu u Torontu

Džemat Bošnjačka Islamska zajednica Gazi Husrev-beg je jedan od najstarijih bošnjačkih džemata na prostoru Sjeverne Amerike i bošnjačke

dijaspore generalno. Osnovan je 1977. godine a prvi i dugotrajni imam ovog džemata bio je Tajib ef. Pašanbegović koji je za vrijeme ramazana 1977. godine poslat od strane predsjednika IZ BiH dr. Ahmed ef. Smajlovića s ciljem da “ispita mogućnost za organiziranje naših emigranata u džemat u doglednoj budućnosti.” (Pašanbegović, Tajib. Kratka Historija Bošnjaka u Kanadi, str. 54)

Od tada ovaj džemat je prerastao u pravi islamski centar koji svojim džematlijama i drugim muslimanima nudi usluge i programe kao što su: vjeronauka i škola bosanskog jezika, tefsir Kur’ana za odrasle, islamske tribine o aktuelnim temama, te islamski edukativni program za omladinu. Džuma namaz je centralni, heftični događaj u ovom džematu koji često posjeti preko 1,500 muslimana sa područja Toronta. Takva posjećenost na džumi je znak dobre hudbe i organizacije pod vođstvom Adnan ef. Balihodžića, džematskog odbora, kao i osnivača ovog džemata i njihove vizionarske vizije pri osnivanju ovog centra.

Na svojoj Facebook stranici ovaj džemat navodi važnost rada i organizovanja bošnjačke zajednice u dijaspori pa kažu:

Nakon vremenske distance od petnaest do dvadeset godina, može se sa sigurnošću tvrditi da se većina izbjeglih Bošnjaka iz Amerike više nikad neće vratiti u svoju matičnu domovinu. Ipak, svojim načinom života u tuđini Bošnjaci nastoje očuvati svoju kulturu, tradiciju, religiju i običaje .

Bošnjačka dijaspora je naša sadašnjost i po svim prilikama naša budućnost. Rad u džematima dijaspore ne samo da je zahtjevan, kao što je uostalom i u svim džematima u BiH, nego je u mnogim aspektima specifičan. Pokazalo se da dobro organizovana infrastruktura Bošnjačke zajednice u Torontu svakako predstavlja olakšicu za svakog novopristiglog Bošnjaka jer mu djelimično omogućava da se osjeća “kao kod kuće” iako je daleko od kuće.

Putem džemata možemo učestvovati u razvoju i unaprjeđenju zdrave, kompaktne i prosperitetne zajednice muslimana Bošnjaka. Ako kroz džamije i džemat izgradimo sebe, svoj iman i pozitivni karakter, onda ćemo biti u mogućnosti da pozitivno utječemo i izgrađujemo svoju užu i širu zajednicu…

Zaista, organizovan i napredan džemat u dijaspori je najsigurniji način za očuvanje naše vjere, kulture, jezika i identiteta.

Džamija Bošnjačke Islamske zajednice Gazi Husrev-beg, Toronto

Detalj sa džume

Detalj sa džume

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA