Kako je 25. godišnjica obilježena u Sjevernoj Americi

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Bosanci i Hercegovci širom Sjeverne Amerike kroz različite kulturne, sportske i vjerske manifestacije obilježili su 25. godišnjicu Genocida u “Zaštićenoj zoni UN-a – Srebrenica”.

Ove godine, za razliku od svih proteklih, aktivnosti na nivou Amerike su dosta bolje koordinirane i može se reći kvalitetnije pripremljene i predstavljene javnosti. Iako je u mnogim saveznim državama još uvijek prisutan strah od povratka pandemije virusa COVID-19, ipak su Bosanci i Hercegovci našli načina kako da obilježe 11. juli i prisjete se stradanja svog naroda.

Tako su ovogodišnje aktivnosti na obilježavanju 25. Godišnjice genocida u Srebrenici, bile koordinirane od strane Ureda za vjerske poslove IZBSA, a u većini slučajeva organizovane od strane islamsko-kulturnih centara i nevladinih organizacija na teritoriji Sjeverne Amerike.

Kako navodi rukovodilac Ureda za vjerske poslove, hfz. Mr. Muriz-ef. Mešić, i pored činjenice da u mnogim saveznim državama još uvijek postoje restrikcije uzrokovane pandemijom Corona virusa, ipak su ovogodišnje aktivnosti bile jako bogate i različite.

Pa ćemo neke od njih predstaviti abecednim redom:

Bowling Green

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u petak, 10. jula, proučen je tevhid za šehide Srebrenice i domovine, dok je subotu, 11. jula 2020. godine, organizirana vožnja biciklima i motociklima prelazeći simbolične udaljenosti, kao što je put od Srebrenice do Tuzle.

Muamer ef. Šljivić je održao čas historije na temu “Genocidi – pokušaji istrebljenja muslimana (Bošnjaka)”. Isto večer upriličeno je gledanje dokumentarnog filma “Daleko je Tuzla”. Treba napomenuti da će u gradu Bowling Green biti postavljen “billboard” sa natpisom o genocidu u Srebrenici koji će biti vidljiv tokom idućih nekoliko mjeseci.

Carlisle

U gradu Carlisle (Pennsylvania) ispred džamije upriličeno je postavljanje ’’Cvijeta Srebrenice’’ kojeg su članovi BICC centra oslikali na terenu iza džamije. Tom prilikom, Srebrenički inferno je izvela Murisa Sejmenović a odlomke iz Kur’ana je proučio mladi Hamza Korkutović, nakon čega je proučena sura Jasin i tevhid pred duše šehida. Polaznici mekteba iz tog džemata pustila su u zrak devet balona kao znak sjećanja na ubijene koji su ukopani na današnji dan u Potočarima i izveli performans cvijeta sa tijelima. Prigodno predavanje o Genocidu u Srebrenici održao je imam Zinaid-ef. Granić. Podvučeno je da se nikada ne zaboravi i nikada ne ponovi.

Chicago

Povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u ”Zaštićenoj zoni UN-a – Srebrenica”, u zajedničkoj organizaciji Udruženja Srebreničana – Chicago i Bosnian Islamic Cultural Center, u subotu, 11-og jula, u Chicagu (SAD) je održana prva komemorativna ”Biciklijada za Srebrenicu – Chicago 2020’’. Zbog restrikcija uzrokovanih pandemijom virusa Covid-19, u prvoj komemorativnoj biciklijadi za Srebrenicu učestvovalo je brojčano dozvoljenih 50 biciklista. U večernjim satima u prostorijama BICC centra pručen je tevhid pred duše bosanskih šehida i žrtava genocida u Srebrenici.

Grand Rapids

Bosnjacki Islamski Kulturni Centar iz Grand Rapidsa (Michigen) obilježio je 25. godisnjicu genocida u Srebrenici sa dva programa. Prvi je održan u gradskom parku 6th Street Bridge Park na obali rijeke Grand River, gdje su se svi prisutni poslije obraćanja predsjednika navedenog centra, h. Samira Agića i imama dr. Muaz ef. Redžića uputili na most rijeke i simboličnim bacanjem ruža u rijeku završili prvi dio programa. Drugi dio programa je bio učenje tevhida šehidima Srebrenice u novoizgrađenoj Selam džamiji.

Erie

U prostorijama Bošnjačke Islamske Zajednice Erie, u subotu 11. jula, upriličen komemorativni program, povodom obilježavanja 25. godišnjice od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Pored obraćanja predstavnika preživjelih Srebreničana, kao i predstavnika lokalnih vlasti, upriličena je projekcija dokumentarnog filma “Remembering Srebrenica’’. Nakon akšam namaza, proučen je Ja’ sin i šerif, i tevhid pred duše šehida Srebrenice i BiH, javlja nam Adem-ef. Garić.

Franklin Park (Chicago)

U centru SABAH ’’slike, originalni članci, knjige, eseji i umjetnički radovi omladine su prvobitno postavljeni kao tužno i važno sjećanje na žrtve, njihove porodice, ali i sjećanje na cijelokupnu agresiju izvršenu u Bosni i Hercegovini i nad njenim narodom. Radi promovisanja kulture sjećanja, posebno među bošnjačkom omladinom Čikaga i širenja svijesti o genocidu i agresiji nad Bosnom i Hercegovinom, izložba će biti dostupna u SABAH centru tokom cijelog mjeseca jula’’ javlja nam Elma Gabela Hadžić.

Northbrook (Chicago)

U Islamskom Kulturnom Centru u Northbrooku kod Čikaga, 25 godina od genocida u Srebrenici obilježeno je sa nekoliko zapaženih aktivnosti. Prigodno predavanje na engleskom jeziku na temu Srebrenice i pouke koje muslimani širom svijeta imaju crpiti iz ovog događaja, održao je dr. Hazim Fazlić, imam džamije. Predavanje je uglavnom bilo namijenjeno muslimanima nebošnjacima koji u većem broju posjećuju ovaj islamski centar. Za bošnjačku članove ove džamije, imam Fazlić organizirao je program tokom kojeg je proučen jasin i tevhid i održano predavanje na bosanskom jeziku. Program je prenošen uživo preko društvenih mreža i praćen od strane nekoliko stotina članova i simpatizera najstarije bošnjačke džamije u Americi.

Philadelphia

Program za 25 godišnjicu stradanja Bošnjaka u Srebrenici održan je i u džematu Philadelphia pod imenom “Da se nikad ne zaboravi, jer ako to učinimo, dozvolit ćemo da nam se opet ponovi”. Kako kazuju orhanizatori, motiv za gore navedeni naziv su riječi prvog predsjednika RBiH, rahmetli Alije Izetbegovića. U okviru komemoracije u Filadelfiji, proučen je tevhid i Jasin žrtvama genocida u Srebrenici. Kako kaže Emir-ef. Huskanović, imam u Bošnjačkoj Islamskoj Zajednici – Erie, isto večer za omladinu je upriličeno večer dokumentarnog filma o Srebrenici i izložba dječijih radova na temu Srebrenica.

Portland

Povodom dvadesetpet godina od genocida u Srebrenici u gradu Portland u američkoj saveznoj državi Oregon održana je komemoracija. Organizator i sponzor ove komemoracije bila je Islamska Bošnjačka Edukativno Kulturalna Organizacija i dzemat –Portland. Komemoracija se sastojala iz dva dijela: Biciklijada (organizacija omladine iz džemata) u dužini od 25 milja od džamije do centra grada Portlanda i nazad do džamije, te vjersko-komemorativni program ispred džamije. Pored navedenih programa, IBEKO džemat i organizacija je uplatito da se posadi 25 stabala u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. A dan prije u petak održan je poseban mektebski čas o Srebrenici putem ZOOM aplikacije za djecu, omladinu i roditelje.

Salt Lake City

U džematu Islamske Zajednice Bošnjaka u Utah u gradu Salt Lake City, povodom 25 godina od strašnog zločina koji se desio u Srebrenici, ove godine je učenjem jasina i tevhida pred duše šehida, tradicionalno obilježen dan sjećanja na ubijene Bošnjake u počinjenom genocidu. Kako nam je rečeno, ove godine su lokalne gradske vlasti te okrug i savezna država država Utah potpisali proklamacije da 11. juli bude dan sjećanja na žrtve genocida.

Seattle

U džematu Islamic Community of Bosniaks in Washington upriličen je specijalni program povodom 25. Godišnjice genocida u Srebrenici, u okviru kojeg je između ostalog proučena dova za bosanske šehide i žrtve genocida u Srebrenici, te izveden prigodan kulturni program.

St. Louis

Bošnjaci St. Louisa su u organizaciji dva islamska centra, STLIC ’’Nur’’ i Bosnian Islamic Cener of St. Louis, povodom 25. Godišnjice genocida u Srebrenici upriličili svečano otvaranje ’’Cvijeta Srebrenice’’ na manifestaciji kojoj su prisustvovali mnogobrojni ugledni gosti i predstavnici gradskih vlasti. Pored toga, proučen je tevhid za žrtve genocida u Srebrenici.

Toronto

Jevreji i muslimani u Torontu su zajednički obilježili 25. godišnjicu genocida u Srebrenici I 75. Godišnjicu Holokausta. Tim povodom je gradonačelnik najvećeg grada u Kanadi, Toronta, Jonh Tory, izdao proklamaciju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici i proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, dok je Premijer kanadske provincije News Brunswick, poštovani Blaine Higgs, izdao Deklaraciju povodom 25. godišnjice od Genocida u Srebrenici.

BHICNY, New York

BHICNY u New Yorku organizovao je Zoom (Facebook LIVE) panel diskusiju na kojem su učesnici bili: Nj.E. Ambassador Sven Alkalaj, dr. Esad Boškajlo, Dr. Damir Huremović i novinar Erol Avdović koji je ujedno moderirao panel.

Takodje je bila organizovana mirna komemorativna šetnja u Astoria Parku sa preko 200 učesnika a nakon akšam namaza proučen je tewhid idova za sve žrtve genocida.

Don’t forget Srebrenica!

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.