Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike dodjelila stipendije studentima u Bosni i Hercegovini i Americi

Sarajevo, BiH – Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike preko svoje Fondacije „Ljiljan“, u nedjelju 13. oktobra, u prostorijama Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, organizirala je dodjelu stipendija studentima u Bosni i Hercegovini za školsku 2019/2020 godinu. Ovo je bila prva organizirana dodjela stipendija ispred IZBSA te su ovom prilikom uručene 102 stipendije u ukupnom iznosu od $51,200.00. Fondacija je dodijelila i jednu stipendiju za studenticu sa prostora Sjevrene Amerike iz države Florida u iznosu od $2,000.00 kao jedinoj prijavljenoj na konkurs raspisan za dodjelu stipendija za prostor Sjeverne Amerike.

Domaćin svečanoj dodjeli stipendija bio je direktor Gazi Husrev-begove medrese dr. hfz. Mensur ef. Malkić a ispred IZBSA muftija Sabahudin ef. Ćeman i glavni imam Medžlisa II i sabornik IZ-e u BiH dr. Muaz ef. Redžić, koji su se prigodnim riječima obratili stipendistima.

Dodjelu stipendija je posebno uveličao svojim prisustvom reisu-l-ulema IZ-e u BiH Husein ef. Kavazović koji je poselamio prisutne, zaželio mnogo uspjeha u sticanju znanja, te podstakao studente da sutra kada završe škole, dobiju poslove i budu u prilici da pomažu, sjete se onih koji su njih danas pomogli pa da uzvrate na isti način stipendiranjem drugih studenata. Reisu-l-ulema je ujedno uručio i prvu stipendiju a muftija Ćeman je dodijelio preostale stipendije.

Fondacija „Ljiljan“ koristi priliku da se zavhvali svima koji su svojim sredstvima pomogli ovaj fond te omogućili dodjelu stipendija koje su prijeko potrebne našim studentima u domovini. Ovaj projekat je uspjeh svakog pojedinca pretplantika Fondacije „Ljiljan“, svakog džemata kao i medžlisa koji su izdvojili značajna sredstva za ovogodišnju dodjelu, a svakako i ponos svakog Bošnjaka i člana IZBSA. Također se zahvaljujemo Kancelariji Reisu-l-uleme, Medresi Gazi Husrev-beg u Sarajevu, Upravi za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta, Media Centru IZ-e u BiH na medijskom pokroviteljstvu, te svima koji su svojim radom i zalaganjem pomogli realizaciju ovog projekta.

IZBSA i Fondacija „Ljiljan“ će i ubuduće raditi na skupljanju sredstava za narednu godinu kako bismo dodijelili još veći broj stipendija kako u domovini tako i na prostoru Sjevrne Amerike, te apelujemo na sve pojedince i džemate da se uključe u ovaj projekat.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.