Search
Close this search box.

Održano šesto mektepsko takmičenje Medžlisa 1

U subotu 6. maja ove 2023. godine održano je Šesto mektepsko takmičenje i susreti mekteblija predstavnika džemata Medžlisa 1 West Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ovo takmičenje i susreti su održani u San Jose-u, u američkoj saveznoj državi Kalifornija i domaćin je bio tamošnji ICBAB džemat na čelu sa imamom Samedin-ef. Bajrićem i predsjednikom džematskog odbora Senadom Osmanovićem.

Na takmičenju je uzelo učešće 14 najboljih mektebskih polaznika koji su prestavili mektebe: IBECO-Portland, ICNP-Phoenix, BCCSC-Irvine i ICBAB-San Jose. Imami koji su bili prisutni na realizaciji mektebskog takmicenja bili su: mr. Abdulah-ef. Polovina, Osman-ef. Brkić. Osman-ef. Šehić, i Samedin-ef. Bajrić. Ispred Ureda za vjerske poslove Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike  prisutan je Begzudin-ef. Jusić, te muftija IZBSA Dr. Sabahudin-ef. Ćeman.

Mektepsko takmičenje počelo je svečanim otvaranjem gdje su se prisutnima obratili ispred domaćina Samedin-ef. Bajrić, glavni imam medžlisa 1 zapad mr. Abdulah-ef. Polovina, te Begzudin-ef. Jusić, rukovodilac Ureda za vjerske poslove IZBSA koji je upoznao prisutne o važnosti mekteba, mektepskih susreta kao i uputstva o pravilima mektepskog takmičenja. Imenovane su i komisije takmičenja koje su sačinjavali:

Begzudin-ef. Jusić, Osman-ef. Brkić i Osman-ef. Šehić za prvu kategoriju

Begzudin-ef. Jusić, Osman-ef. Brkić i Samedin-ef. Bajrić za drugu kategoriju

Begzudion-ef. Jusić, Muftija Sabahudin-ef. Ćeman i Tarik-ef. Omerhodžić za treću kategoriju

Nakon obavljenog testiranja i usmenog ispitivanja kandidata u džamiji ICBAB džemata redoslijed plasmana najuspješnijih mekteblija je slijedeći:

Prva kategorija, mekteblije od 6 do 8 godina:

Prvo mjesto: Mirza Prosjanović – mekteb IBECO-Portland,

Drugo mjesto: Demir Porčić – mekteb IBECO-Portland,

Treće mjesto: Amina Brkić – mekteb ICNP-Phoenix.

Druga kategorija, mekteblije od 9 do 11 godina:

Prvo mjesto: Djemal Šehić – mekteb BCCSC-Irvine,

Drugo mjesto: Faris Avdić – mekteb ICBAB-San Jose,

Treća kategorija, mekteblije od 12 do 15 godina:

Prvo mjesto: Merjem Šehić – mekteb BCCSC-Irvine

Drugo mjesto: Emir Brkić – mekteb ICNP-Phoenix

Treće mjesto: Mustafa Polovina – mekteb IBECO-Portland

Gore navedene najuspješnije mekteblije na medžlisu 1 zapad će, ako Bog da, imati priliku da učestvuju 11. juna na finalnom mektepskom takmičenju koje je ove godine planirano da se obavi u Atlanti, u saveznoj američkoj državi Džordžija. Svim mekteblijama i mekteblijkama učesnicima ovog takmičenja želim puno uspjeha u budućim mektepskim takmičenjima, a pobjednicima želimo da na najljepši način predstave Medžlis 1 Zapad na finalnom takmičenju.

Poslije ikindije namaza domaćini su obezbijedili ručak za sve prisutne goste i džematlije ICBAB džemata. Nakon akšam namaza uslijedio je nastavak programa koji se sastojao od učenja Kur’ana i prigodnih ilahija, te prigodnim obraćanjem specijalnog gosta muftije IZBSA Dr. Sabahudin-ef. Ćemana.

Medžlis je obezbijedio i prigodne zahvalnice za sve mekteblije učesnike mektepskog takmičenja. Te zahvalnice je uručio Glavni imam medžlisa 1 mr. Abdulah-ef. Polovina, kao i za ovu priliku posebno pripremljene diplome za najuspješnije mekteblije i mekteblijke na ovom takmičenju.

Prvoplasiranim mekteblijama je pripale od strane medžlisa novčana nagrada u iznosu od $300.

Drugoplasiranim mekteblijama od strane medžlisa je pripala novčana nagrada u iznosu od $200.

Trećeplasiranim mekteblijama od strane medžlisa je pripalanovčana nagrada u iznosu od $100. Ove novčane nagrade je uručio muftija IZBSA Dr. Sabahudin-ef. Ćeman.

Prigodne medalje koje je obezbijedio Ured za vjersko-prosvjetne poslove IZBSA, najuspješnijim mekteblijama je uručio Begzudin-ef. Jusić, rukovodilac ovof ureda i predsjednik ispitivačkih komisija ovog takmičenja.

Kakva je bila atmosfera na mektepskom takmičenju možete pogledati u galerija slika pod linkom:

https://photos.app.goo.gl/gsFnM2m3fRNRQ1Qt6

I na kraju ove informacije želim istaći da ovo mektepsko takmičenje i susreti mekteblija sa podrucja Medžlisa 1 Zapad bude na neki način za pamćenje, historiju i lijepu uspomenu, potrudile su se vrijedne džematlije ICBAB džemata u San Jose. Zahvalnost pripada džematskom odboru ICBAB dzemata na podršci i konkretnim aktivnostima da se u San Jose održi mektepsko takmicenje. Hvala im i na organiziranju piknika u nedjelju dan poslije mektepskog takmičenja za njihove džematlije i prisutne goste.

Prijem imama, mekteblija i roditelja pokazao je koliko se je ozbiljno shvatio ovaj momenat institucionalnog djelovanja i želja da se to sve dobro i lijepo organizira. Ispred Imama, mekteblija, roditelja i džematlija dzemata Medžlisa 1 Zapad izražavam zadovoljstvo i zahvalu za gostoprimstvo i ljepotu druženja sa divnim ljudima koje su Islam, Bosna, pa i Amerika odgojili. Hvala volonterima. Hvala našim mekteblijama i njihovim roditeljima. Hvala domaćinima džematlijama, članovima i simpatizerima ICBAB džemata koji su bili prisutni tokom susreta. Hvala svim gostima koji su nam došli iz drugih džemata i gradova na ovoj zapadnoj obali SAD. Hvala i onima koji nisu došli ali su na svoj način pomogli kako su mislili da treba.

Hvala, hvala, hvala svima još jednom i onim spomenutim i onim možda ne spomenutim i prisutnim i odsutnim i vidimo se, ako Bog da, naredne godine negdje ovdje na Zapadnoj obali Amerike na još jednom mektepskom takmičenju i susretima mekteblija.

Činim dovu Svevišnjem Gospodaru Allahu džellešanuhu, da dostojno nagradi sve one koji su na bilo koji način pomogli i doprinijeli da se u lijepoj i pozitivnoj atmosferi odrze aktivnosti u i oko mektepskog takmicenja i susreta mekteblija džemata Medzlisa 1 Zapad. Amin! I hvala na svemu Allahu džellešanuhu, Milostivom, Samilosnom!

Mr. Abdulah-ef. Polovina, Glavni imam medžlisa 1 zapad IZBSA

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA