Bajram kao praznik u školama u St. Louisu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Školski distrikt Mehlville u St. Louisu, u saveznoj državi Missouri, od 2023. godine uvodi bajram kao školski praznik za sve đake, kako prenosi St. Louis Public Radio.

Inicijativa koju su Bošnjaci St. Louisa uputili pred odbor Mehlville školskog distrikta prošla je bez ijednog glasa protiv što govori o organizovanosti bošnjačke zajednice u ovom gradu i impaktu koji Bošnjaci imaju na širu regiju St. Louisa.

Prošle godine, tj. 2021. preko 1400 đaka nije došlo u školu na dan bajrama što je prinudilo i administraciju distrikta da razmisli o pronalaženju rješenja, te uvrštavanje bajrama u školski kalendar.

Alija Džekić, jedan od predstavnika zajednice koji je radio sa školskim distriktom u vezi ovog projekta, za St. Louis Public Radio je rekao da su muslimani dio zajednice i kako se napokon muslimanska djeca mogu osjećati bolje jer ne moraju za bajram opravdavati izostanak sa nastave. Imam Eldin Suša, drugi predstavnik zajednice, je dodao “To je dodavanje djelića sebe u slagalicu koju smo ovdje kreirali. Divan je osjećaj biti prihvaćen takav kakav jesi.”

Izvor: https://news.stlpublicradio.org/education/2022-05-02/muslim-families-in-mehlville-celebrate-as-the-district-makes-eid-al-fitr-a-school-holiday

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.