Bajramska čestitka Glavnog imama ICNAB-a, Mr. Sabahudin ef. Ćemana povodom kurban bajrama 1436./2015. godine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Br: 01/NA-33/15

Phoenix, AZ: Zul-hidže 8, 1436. god. po H.,

Septembar 22, 2015. godine

Bajramska čestitka Glavnog imama ICNAB-a, Mr. Sabahudin ef. Ćemana

Dragi imami i cijenjeni predstavnici džematskih odbora ICNAB-a, drage džematlije, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu,

U četvrtak 24. septembra je prvi dan kurban-bajrama, tj. 10. zul- hidže 1436. h.g. U srijedu, dan prije bajrama, milioni hadžija će stajati na arefatu i upućivati dove Allaha dž.š. za oprost, za milost i za mnoge druge želje koje svaki hadžija ima. Hadž je najvidljivija manifestacija Islama na svijetu. Hadž je najjača slika jedinstva ummeta okupljenog oko jednog cilja, ibadeta Stvoritelju svjetova, Allahu dž.š. Jedinstvo i žrtva su dvije najupečatljivije poruke hadža.

Allah dž.š. veli u prijevodu značenja jednog ajeta u Kur’anu: “Do Allaha neće doprijeti meso njihovo i krv njihova, ali će Mu stići iskreno učinjena dobra djela vasa; tako vam ih je potčinio da bi ste Allaha veličali zato što vas je uputio. I obraduj one koji dobra djela čine.” (Hadž 37).

Dakle iskrenost u našim najmerama je ono što Allah dž.š. želi da izgradimo kroz naše ibadete, našu žrtvu kurbana, obreda hadža, i ostalih ibadeta koje činimo. U ovome ajetu je upravo i recept pravog jedinstva i snage ummeta Muhammeda a.s., a taj recept je iskrenost u namjerama.

Žrtva u islamu je vanjski simbol spremnosti muslimana da žrtvuje sve njegove interese i želje zarad istine i zadovoljstva Allaha dž.š.. Žrtva, da li to bila životinja-kurban, imetak, želje, vrijeme itd. je praktičan dokaz nečije predanosti i pokornosti Stvoritelju. Žrtva u islamu je ništa više, ništa manje, i ništa drugo nego prirodni, vidljivi izraz pokornosti i zahvalnosti Stvoritelju. To je u suštini simboličan – vanjski simbol unutrašnje pokornosti i dobrovoljno prihvatanje i poštivanje volje Allaha dž.š.

Molim Allaha dž.š. da prihvati naše žrtvovanje i da nas nagradi za svako dobro djelo koje radimo da bismo stekli njegovo zadovoljstvo. Amin.

Bajram Šerif Mubarek Olsun !

Uz mahsuz selam,

Mr. Sabahudin ef. Ćeman

                                                                                                  

Glavni imam

Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3