Bajramski Zijaret Džematlijkama Utike

Drugog dana Ramazanskog bajrama, 6. jula 2016. Godine, na poziv uvažene muallime, hafize Saime Memiċ zijaretila sam bošnjački džemat u gradu Utici (Utica, NY), “Bosnian Islamic Association of Utica.”Hafiza Saima Memiċ zajedno sa svojim suprugom, imamom Amsalom ef. Memiċem je našla svoj privremeni dom u ovom gradu.

Inače, hafiza Saima Memiċ je rođena u Travniku. Po završetku osnovnog obrazovanja u svome rodnom gradu upisuje i uspješno završava “Elči Ibrahim-pašinu medresu”. Tokom školovanja u medresi aktivno počinje sa učenjem hifza pred uglednim hafizom Fadilom Bektašem. Juna. 2009 godine uspješno polaže hifz pred rijasetovom komisijom i stiče zvanje “Hafizetul-Kur’an.” Iste 2009 godine obavlja i Umru, putovanje dobijeno kao hedija od Svjetske Asocijacije za Hafize za uspješno položeni hifz. Visoko obrazovanje nastavlja na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu gdje je trenutno četvrta godina. Posebno ističe svoje učešċe na ramazanskoj hafiskoj ženskoj mukabeli u Sarajevu kao i da je bila stipendistica sarajevske Nahle i Svjetske asocijacije za hifz.Udata je i majka sina Ismaila. Hafiza Saima je uistinu jedno željno očekivano osvježenje, ne samo za grad Utiku nego i širi region. Nadam se da ċe vjerski čelnici na području Sjeverne Amerike prepoznati vrijednost ove mlade hafize te joj otvoriti vrata svojih institicuja.

Utika je mali gradiċ u Sjedinjenim Američkim Državama, države New York, gdje su Bošnjaci svojim dolaskom devedesetih godina pokrenuli i oživjeli privredu te napravili ekonomski procvat ovog grada. Svojim marljivim i upornim radom, svojim inovacijama, te otvaranjem manjih zanatskih radnji i stvaranjem novih radnih mjesta, Bošnjaci su postali nesvakidašnji fenomen kako grada Utike, tako i države New York. Te kao takvi postali su predmet mnogih društveno naučnih studija.

Bošnjaci grada Utica su unikatna etnička grupacija koja je uspješno pokrenuli i oživjeli grad. Brzo su odgonetnuli formulu uspjeha u Americi te su se prihvatili rada i produktivnosti, ljubomorno čuvajuċi svoju vjeru i kulturu. Kao znak zahvalnosti, gradska uprava Utike im je poklonila, veċ uveliko propalu i nekorištenu crkvu. Međutim, staru, opustošenu crkvu, koja je davno bila sazrijela za rušenje, naše vrijedne Bošnje – zlatnih ruku, su pretvorili ovu staru avet od objekta u ljepoticu džamiju koja sada krasi grad Utiku. A samim time i krasi i Bošnjake Utike koju su ugradili sebe u rekonstrukciji ovog objekat.

Džamija u Utiki je jedna od najveċih i po mnogima najljepših bošnjačkih džamija na prostorima Sjeverne Amerike. Bošnjaci su renoviranjem stare i opustošene crkve, na najbolji način predstavili sami sebe, svoju Bosnu i svoju vjeru svojim komšijama te gradskoj upravi Utike.Utika je dolaskom Bošnjaka ubrzo postal od grada pred kolapsom do privredno naprednog grada . Pretvarajuċi privredno umiruċi grad, u grad procvata i prosperiteta. Prelijepa džamija u centru grada, onako lijepa i raskošna, je uistinu ukrasila Utiku i osvjetlala obraz Bošnjacima. Mnoge knjige i znanstveni radovi su napisane i još uvijek se pišu o Bošnjacima Utike zbog njihovog učinkovitog rada prosperiteta te sposobnosti naglog preokreta grad.

Ovo je moja treċa posjeta džematu “Bosnian Islamic Association of Utica” i druženje sa džematlijkama Utike. I uvijek iznova me ove vrijedne bošnjakinje obraduju i nadahnu. Iako, prilikom moje prve i druge posjete džematu “Bosnian Islamic Association of Utica.”, Bošnjaci Utike su se okupljali oko jednog džemata, jedne džamije i jednog imama. Ovdje moram da izrazim svoju tugu i svoju duboku žalost zato što Bošnjaci Utike nisu uspjeli sačuvati jedinstvo džemata, nego su se rasparčali u tri džemata. Međutim unatoč žalosnoj spoznaji da se Bošnjaci Utike dijele, ni sama ne znam na šta, baš kao da nas svi ostali nisu veċ podijelili i označili , moj zijaret Utici je ipak bio moj bajramski poklon.

Susret i muhabet sa divnim i dragim osobama, održano predavanje kojeg sam veċ dugo željela da održim našim Bošnjakinjama Utike, skroman ali sladak program u izvođenju sestara Kadrije i Sidrete Fazliċ iz Sarajeva, koje su još prije rata potražile svoju sreċu i nafaku u Americi. Mlade i lijepe Zaineba Fazliċ i Merjema Purak su nas počastile divnim ilahijama. Posebno zadovoljstvo mi je bilo poznanstvo sa mladom i ambicioznom muallimom, hafizom Saimom Memiċ, koja je i bila sebeb i inicijator ovog druženja za žene.

Naime, vidjevši moju donatorsku akciju “ASFALT ZA SELO JASTREBAC” mlada i elana puna hafiza Saima, nije sjedjela skrštenih ruku, nego je odmah pokušala da podrži i pomogne ovu hairli akciju. Naravno uz pomoċ i podršku supruga, imama džemata Utike , Amsala ef. Memiċa, u Petak 1. jula 2016 godine. poslije džume namaza, sakupljeno je 1000 dolara za moju donatorsku akciju “ASFALT ZA SELO JASTREBAC” Dok na današnjem druženju džematlijke Utike su još sakupile dodatnih 120 dolara. U međuvremenu jedna donacija od 150 dolara je veċ proslijeđena za Bosnu, tako da je 1,270 dolara donacije dolazi iz džemata Utike za selo Jastrebac.

Koristim ovu priliku da se zahvalim donatorima kao i svim prisutnim džematlijkama koje su me počastile svojim prisustvom te mi uljepšale drugi dan Ramazanskog bajrama. Molim Allah dž.š da organizatore ovog skupa obilno nagradi kao i donatore humanitarne akcije “ASFALT ZA SELO JASTREBAC.”

Akcija sakupljanja donacija za put za selo Jastrebac je još uvijek u toku. Donacije za ovu donatorsku akciju možete uplatiti putem ovog linka https://www.gofundme.com/24yg3t8.

“Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati? – A Allah uskraćuje i obilno daje, i Njemu ćete se povratiti.” (El-Bekara, 245)

“Oni koji imanja svoja troše na Allahovom putu liče na onoga koji posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna. – A Allah će onome kome hoće dati i više; Allah je neizmjerno dobar i sve zna.” (El-Bekara, 261)

Muhamed sallallahu ‘alejhi we selleme, je rekao: „Sadaka ne umanjuje imetak!

Iskreno se nadam da ċe ovaj divni i plemeniti primjer potaknuti i inspirisati ostale džemate Amerike, te da se I oni priključe mojoj donatorskoj akciju “ASFALT ZA SELO JASTREBAC” te u tu svrhu organizuju i druženje I predavanje za svoje džematlijeke. Po uzoru na našu hafizu Saime Memiċ koja je I bila sebeb divnog druženja Bošnjakinja te sakupljanja 1,270 dolara donacije za donatorsku akciju pod nazivom “ASFALT ZA SELO JASTREBAC” Molim Uzvišenog Allah dz.s da je obilno nagradi.

Autor: Mr. Aiša Purak

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.