Bajramska poruka glavnog imama ICNAB-a, Sabahudin ef. Ćemana

“Nije čestitost (niti dobročinstvo) u tome da okrećete lica svoja prema istoku i zapadu; čestiti su ( i dobročinitelji) oni koji vjeruju u Allaha i u Onaj svijet, i u meleke, i u knjige, i u vjerovjesnike, i koji od imetka, iako im je drag, daju rođacima, i siročadi, i siromasima, i putnicima, i prosjacima, i za otkup iz ropstva, i koji molitvu obavljaju i zekjat daju, i koji obavezu svoju, kada je preuzmu, ispunjavaju, naročito oni koji su izdržljivi u neimaštini, i u bolesti, i u boju ljutom. Oni su iskreni vjernici, i oni se Allaha boje i ružnih postupaka klone. (El-Bekare, 177.)

Uvaženi imami, cijenjeni predstavnici džemata, poštovane džematlije, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje,

U ponedjeljak 12. septembra dolazi nam najveći islamski praznik kurban bajram ili hadžijski bajram kako ga još volimo nazivati.

Kurban bajram nas uči mnogim stvarima; uči nas da budemo spremni na žrtvu kao što je Ibrahim a.s. bio spreman žrtvovati svog sina Isamila a.s. Iako mi danas ne žrtvujemo svoje sinove, naš životni put koji je pun iskušenja i mogućnosti, treba da se prožima sa žrtvovanjem nas, našeg vremena i našeg imetka na Allahovom putu kako bi stekli Njegovo zadovoljstvo. Uči nas strpljenju kao što hadžije iz cijelog svijeta strpljivo borave na Arefatu moleći se Uzvišenom Allahu dž.š. za svoju i dobrobit svojih najbližih kao i cijelog Ummeta Muhammedova s.a.v.s.Uči nas kretanju jer, kako su hadžije na svetim mjestima u Mekki stalno u pokretu, tako i naši životi imaju smisao samo ako se krećemo naprijed i ako naše staze vode ka pripremama za najvažnije putovanje, Ahiret i da na njemu ugledamo ljepote džennetske. Uči nas jedinstvu i bliskosti. Muslimani nikada nisu toliko bliski niti jednaki kao na hadždžu. Nema razlike između znanog i neznanog, između bogatog i siromašnog niti se ko pozna po tituli.

Muslimani poput nas koji nismo na hadždžu također smo najbliži u danima bajrama: družimo se, posjećujemo svoju rodbinu, svoje komšije, svoje prijatelje, darujemo djecu, te udjeljujemo od svoje žrtve onima kojima je to najpotrebnije. Također, u svojim svakodnevnim poslovima, u svojim džematima i svojoj Islamskoj zajednici trebamo biti jedinstveni, svoje obaveze ispunjavati i jedni druge pomagati kako bi postigli deredžu iskrenog vijernika kako Uzvišeni Allah kaže u gore navedenom ajetu sure El- Bekare.

Božija milost je da čovjek čineći dobra djela, zapravo čini prije svega dobro sebi. Stoga, molimo Uzvišenog Allaha da nam žtrva Ibrahima a.s. bude trajna inspiracija u životu, da nam podari sve ono što nam je potrebno a nemamo i da od nas otkloni sve ono što bi nas uznemiravalo i mučilo. Molimo Ga da nas učini Njegovim robovima na Zemlji koji pozivaju na uspostavljanje reda a uklanjanje nereda, da pozivamo dobru a odvraćamo od zla. Molimo Gospodara svih svjetova da nas učini najboljim sljedbenicima islama, da nam podari dobro ovoga i budućega svijeta i da nas uvede u Džennet. Gospodaru naš, primi naše ibadete u tvojim svetim mjesecima ševvala, zu-l-ka’de i zu-l-hidždžeta, naše kurbane i podari nam Tvoju Milost. Amin!

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Mr. Sabahudin ef. Ćeman

Glavni imam Islamske zajeenice Bošnjaka Sjeverne Amerike

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.