Bosanski Islamski Centar St Louis organizovao program o Allahovom poslaniku “Selam Ya Muhammed”

U prepunom auditorijumu Bayless srednje škole u St. Louisu, 25. decembra, upriličen je program “Selam, Ya Muhammed” o Allahovom poslaniku s.a.v.s u organizaciji Bosanskog Islamskog Centra. Cilj programa je bilo promovisanje univerzalne vrijednosti iz poslanikovog života poput ljubavi, suživota, mira i poštovanja drugih religija.

Manifestaciji su prisustvovali glavni imam medžlisa u Sjevernoj Americi Ismet ef. Zejnelović, imam Bosanskog Islamskog Centra St. Louis Enver ef. Kunić, hafiz Nermin Spahić i specijalni gosti hafiz Aziz Alili, Madžid Abaza i Ahmed Alili.

Članovi hora Bosanskog Islamskog Centra su donošenjem salavata na Muhameda s.a.v.s. otvorili ovaj tradicionalni program o Allahovom poslaniku. Poslije na scenu je došao najmlađi hafiz Zulkarnejn Kunić koji je proučio odlomak iz Kur`ana.

Uvodnim riječima Emina Šabaredžovića i Sumeje Seferović koji su poželjeli dobro došlicu svim prisutima. Pozvali su imama Envera ef. Kunića (Bosanskog islamskog centra) koji je kazao da je glavni cilj ovog tradicijonalnog programa promoviranje života našeg poslanika.

Prisutnim se obratio i glavni imam medžlisa Ismet ef. Zejnelović. Predavanje o Muhamedu a.s. održao je Dr. Aras Konjihodžić koji je spomenuo da je naša vjera, vjera milosti i naš Poslanik milost svim svjetovima i svim ljudima. Da trebamo više čitati i učiti o Poslaniku da bi ga mogli više i voljeti, jer kao što se u jednom hadisu kaže: “Čovjek će biti sa onim koga voli”.

Učenje Kurana, našeg specijalnog gosta hafiza Aziz Alilija, bili su neizostavan dio ovog programa. Prisutni su imali priliku uživo čuti ilahije i kaside od naših ostali specijalni gostiju Madžida Abaze, hafiza Nermina Spahića i Ahmeda Alilija.

“Sretan sam što sam sa svojom porodicom imao priliku prisustovati ovakvoj manifestaciji. Iako je samo mali dio naše zajednice prisustovao ovom lijepom programu o Allahovom poslaniku, imali smo priliku da čujemo naše najbolje izvođaće ilahija i kasida. Nadam se da će ovaj program postati tradicijonalan, i da ćemo svi zajedno pokušati organizovati još više programa, gdje čemo imati prilku da čuvamo našu kulturu i tradiciju”, izjavio je Ibro Tucaković, predsjednik Bosanskog islamskog centra.

“Ovo je bila prava milina, podsjetilo me na našu lijepu Bosnu i Hercegovinu i mevlude. Svi zajedno imali smo priku uživati u učenju Kurana i ilahija”, kaže Nana Mula Selimović koja je u ratu izgubila muža i sina, a u St. Louisu živi s kćerkom i zetom.

“Važno je da se ovako nešto organizovalo, jer ovo je samo početak. Moramo u ovakve manifestacije uključivati još više našu omladinu koja je najvažnija za našu budućnost i opstanak te tako spriječiti asimilaciju. Nama trebaju lideri koji će biti primjer našoj djeci, a najbolji lider je Muhamed s.a.v. od kojeg možemo svi naučiti i pokušati primjeniti u našim životima”, poručio je Hasib Mustafić iz Srebrenice, jedan od učesnika na manifestaciji.

“Ovo je bio prvi program ovakve prirode, a kada to spomenem moram naglasiti da je to bilo organizirano izrazitim naporima našeg džemata i zato im se duboko zahvaljujem. Sve to je pokazatelj da i pored daljine od naše domovine predavanja o Allahovom poslaniku, ilahije i kaside privlači naše ljude svih uzrasta od djece do nana i deda”, kazala je Nihada Mehmedović, jedna od organizatora programa. Ona je dodala da se treba nastaviti sa ovakvim i sličnim projektima.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.