Komemorativna biciklijada za Srebrenicu održana u Chicagu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Chicago, IL – Povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u ”Zaštićenoj zoni UN-a – Srebrenica”, u subotu, 11-og jula, u Chicagu (SAD) održana je prva komemorativna ”Biciklijada za Srebrenicu – Chicago 2020”. Iako je postojalo veliko interesovanje, zbog restrikcija uzrokovanih pandemijom virusa Covid-19 i činjenicom da su mnoge biciklističke staze zatvorene i da nije dozvoljen pristup vozilima, ipak u prvoj komemorativnoj biciklijadi za Srebrenicu učestvovalo je preko 60 biciklista.

Organizatori ovog događaja ”Udruženje Srebreničana – Chicago” u saradnji sa Bosnian Islamic Cultural Center iz Chicaga, za sve bicikliste su pripremili specijalno dizajnirane majice sa cvijetom Srebrenice uz poruku ”Don’t Forget Srebrenica” (Ne zaboravi Srebrenicu!) i uspješno prenijeli poruku o genocidu u Srebrenici velikom broju biciklista i atletičara koji su se, kao i svakog vikenda, okupili na najpoznatijoj biciklističkoj stazi u Čikagu, onoj na Lakeshore stazi smještenoj pored jezera Michigen.

Jedan od organizatora ovog događaja, Semir Delić, uoči početka komemorativne vožnje dao je specijalne instrukcije svim biciklistima i poručio ”da je ovo vožnja za Srebrenicu i da se u tom duhu i ponašamo.”

Biciklijada je protekla bez ikakvih incidenata, a na kraju ovog značajnog događaja, Muriz Mešić, kao jedan od organizatora ovog događaja, za narednu godinu najavio je veliku komemorativnu biciklijadu u okviru koje će učešće moći uzeti veći broj biciklista, uz nadu da će poteškoće uzrokovane virusom COVID-19 do tada biti okončane.

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.