Bošnjačka Islamska Zajednica Edmonton

Bošnjačka Islamska Zajednica Edmonton


Dzamija u Seattleu

Adresa: P.O. BOX 2132

Grad: Edmonton

Provincija: Alberta

Poštanski Broj: T5J 2P4

Država: Kanada

Telefon: 780-245-4536

Email: bizedmonton@icnab.com biz.edmonton@hotmail.com

Facebook stranica: https://www.facebook.com/Bosnjacka-Islamska-Zajednica-Edmonton-699787146788751/

Bošnjačka Islamska Zajednica Edmonton – džemat u Edmontonu postoji i radi godinama okupljajući Bošnjake i Bošnjakinje, ali zvanično je registrovan 2010. godine kao vjerska organizacija, mada pored toga je i socijalno-kulturna i humanitarna, neprofitabilna organizacija. Džemat u Edmontonu radi u skladu sa propisima Islama i bori se za očuvanje islamskog i bošnjačkog identiteta Bošnjaka na ovom djelu svijeta.

Trenuntno džemat nema džamiju niti stalnog imama. Sve aktivnosti obavljaju se u prostorima koje džemat iznajmi. Sve troškove prostora i ostalih potreba džemat pokriva sa novcem prikupljenim od članarina i organizovanih piknika, sijela, fundraisinga i slično.

Džemat u Edmontonu u provinciji Alberta, Kanada, postao je član Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB) u aprilu 2017. godine. Preko ICNAB-a džemat Edmonton održava pravnu i duhovnu povezanost sa Islamskom zajednicom u BiH.

Svake godine, džemat Edmonton, obezbjeđuje imam tokom ramazana, a tu dužnost do sada su obavljali između ostalih: Abdurahman ef. Trnčić r.a., Haris ef. Zulović, Ammar ef. Dikić, Emir Ef. Kapo, Azem efendija, Muhamed efendija, Salih efendija i Siradž efendija.

Na zadnjoj džematskoj skupštini u odbor su izabrani:

Sejad Karalić – predsjednik

Elmedin Ibrahimović – podpredsjednik

Zefira Hedžić – sekretar

Alen Aličković – blagajnik

Mirsad Begić

Sadija Karalić

Naza Agić

Saida Suša

Mirsad Junuzović

Irnes Omerović

Meho Zec

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.