Boise, ID – Održana 6. redovna skupština Medžlisa 1 – Zapad

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Uzvišeni Allah džellešanuhu u Kur`anu kaže: ”Reci: O Allahu, koji svu vlast imaš, Ti vlast onome kome hoćeš daješ, a oduzimaš je od onoga od koga hoćeš; Ti onoga koga hoćeš uzvisuješ, a onoga koga hoćeš unizuješ; u Tvojoj ruci je svako dobro, Ti, uistinu, sve možeš!” (Ali Imran, 26)

Allahov Poslanik Muhammed Alejhisselam je rekao: „Allahova ruka (pomoć) je sa džematom (zajednicom/timom), a onaj ko se odvoji od džemata (zajednice/tima) odvojio se u vatru.“ (Sunen Et-Tirmizi)

Muhammed alejhisselam je rekao:“Ko radi sa ljudima i pri tome im ne čini nasilje, ko im prenosi nešto i pri tome ne laže, ko obeća nešto i obećanje ne iznevjeri, on je osoba izrazite čestitosti i krajnjeg poštenja. Njega treba prihvatiti kao rodjenog brata, a nikako ga odbaciti. Odbacivanje takvog je zabranjeno.” (Hatib el-Bagdadi)

U periodu od 25. do 27. januara 2019. godine održana je 6. redovna skupština Medžlisa 1 Zapad muftijstva Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ova skupština je održana u Boise, u američkoj saveznoj državi Idaho (Ajdaho) i domaćin je bio tamošnji ICBB džemat (Islamska Zajednica Bošnjaka Boise) na čelu sa imamom Midhat-ef. Smajićem i predsjednikom džematskog odbora Rusmirom Civićem.

Program 6. redovne skupštine je bio trodnevnog karaktera . Počeo je u petak sa džumom gdje je gost hatib bio Samedin-ef. Bajrić, imam u San Jose, California. Na ovoj skupštini je prisustvovalo 25 delegata iz 9 džemata, dok su odsustvovali delegati iz četiri dzemata. Gosti na skupštini su, pored muftije Dr. Sabahudin-ef. Ćemana, bili hadži Nihad Poljaković, član Izvršnog odbora IZBSA i Mirnes-ef. Lemeš, sekretar IZBSA. Poslije skupštine u organizaciji domaćina ICBB džemata i vrijednih dzematlija upriličena je zajednička večera gostiju i domaćina. Nakon večere klanjana je jacija-namaz, a nakon jacije upriličen je prigodan program na kojem su prisutni imami proučili suru Ja-Sin pred duše naših šehida, te nekoliko ilahija, a tokom programa prisutnima na programu su se obratili glavni imam medžlisa 1 mr. Abdulah-ef. Polovina i muftija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) dr. Sabahudin-ef. Ćeman. Pored njih prisustvovali su i Mirsad-ef. Huseljić, Amir-ef. Salihović, Edin-ef. Alija, Begzudin-ef. Jusić, Samedin-ef. Bajrić, Osman-ef. Šehić, te Mirnes-ef. Lemeš, a program je vodio imam domaćin Midhat-ef. Smajić. Tokom programa glavni imam medžlisa 1 je uručio plaketu ICBB džemat koju su ispred džemata primili imam i predsjednik, a kao znak zahvalnosti na domaćinstvu i lijepom gostoprinstvu prilikom održavanja programa zasjedanja 6. redovne skupštine medžlisa 1. Dovu na kraju je proučio Abdulah-ef. Polovina.

Po pitanju održavanja 6. redovne skupštine Medžlisa 1 na njoj je bilo prisutno 25 delegata iz 9 bošnjačkih džemata i to: Phoenix, Denver, San Jose, Portland, Salt Lake City, Seattle, Sacramento, Houston i Boise. Odsutni su bili delegati iz dzžemata Irvine, Vancouver B.C., Arlington i Dallas. Skupštinu je vodio predsjednik i glavni imam medžlisa 1 mr. Abdulah-ef. Polovina.

Po pitanju zasjedanja skupštine razgovarano je o aktivnostima i projektima na području medžlisa kao sto je mektebsko takmičenje, susreti omladine i kako što bolje organizirati našu omladinu, ljetni kamp za omladinu, mala medresa u BiH, Fondacija “Ljiljan” kako da se finansira i obezbjedjuju stipendije, pripreme za ramazan u smislu dostavljanja informacije u kojem džematu će biti potrebni teravih-imami ili softe, usklađivanje Pravilnika o radu IZBSA i džemata sa naglaskom da se džematski pravilnici ujednače posebno u domenu ukidanja nadzornih odbora i zatraženo je da se na narednoj skupštini IZBSA apelira ultimativno da se u svim džematima usklade džematski pravilnici i ukinu nadzorni odbori u džematima kao nelegalno tijelo prema aktima jedinstvene Islamske zajednice. Prisutni delegati iz devet (9) džemata su potvrdili da u njihom džematskim pravilnicima nema nadzornih odbora.

Na skupštini je poseban dio vremena odvojen i porazgovarano je i prodiskutovano vezano za Ugovor o radu imama. U tom kontekstu zaključeno je da se ovo pitanje nadje na dnevnom redu skupštine IZBSA krajem marta, te je izabrana komisija u sastavu od jednog imama i dvojice džematlija delegata koji će sačiniti prijedlog Ugovora o radu i dostaviti ostalim delegatima iz džemata na pregled i da se finalizira taj prijedog, te će biti dostavljen da bude dio diskusije na skupštini IZBSA.

Takodje, razgovarano je i o budžetu medžlisa i kako kroz sponzore i sponzorstvo realizirati određene aktivnosti u ovoj godini. Prisutnim delegatima je data informacija od strane hadži Nihada Poljakovića vezano za kupovinu objekta i sjedišta muftije i Muftijsta Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike u Washington D.C. Delegati su jednoglasno izrazili podršku ovom historijskom projektu i svim koracima koji će biti poduzeti da se što prije otplati ovaj vakuf Islamske zajednice na ovim prostorima. Izvještaje o radu su podnijeli glavni imam Abdulah Polovina, članovi Nadzornog odbora medžlisa i koordinator za rad sa omaldinom na nivou medžlisa 1 Admir Kelemiš.

Dalje, porazgovarano je i o redovnim projektima IZBSA i to hadž, umra, Mala medresa i obezbjedjivanje teravih-imama za ramazan po džematima gdje je to potrebno. Prisutni delegati su pozvani da se uključe u informisanje i motivisanje nasih džematlija po džematima da se prijavljuju na odlazak na hadždž i umru ove godine preko IZBSA, omladina (tinejdžeri) da se prijave za odlazak i pohađanje Male medrese u BiH od 1. do 15. jula u prostorijama medrese Osman ef. Redžović kod Visokog, te posebno poraditi na propagiranju ljetnog kampa za omladinu u periodu od 21. jula do 1. augusta u Kamp Oswego.

Na kraju zasjedanja 6. redovne skupštine medžlisa 1 Zapad dogovoreno je i zaključeno da se naredna 7. redovna skupština medžlisa 1 održi, ako Bog da, u Irvine, California 2020. godine, gdje će biti domaćin naš BCCSC džemat, te da se 4. mektebsko takmičenje i susreti omladine džemata medžlisa 1 održi u Seattle za vikend 8. i 9. juna, gdje će domaćin biti naš ICBW džemat. Svi prisutni delegati su pozvani da dodju na ove susrete u Seattle, Washington i da taj poziv prenesu svim svojim džematlijama.

U nedjelju ujutro 27. januara održan je završni dio zasjedanja skupštine gdje je porazgovarano o predstojećem ramazanu i pripremi da se obezbijede teravih-imami u džemate gdje je potrebno, te je finaliziran datum održavanja mektebskog takmičenja i susrete omladine u Seattle. Nakon toga upriličeno je zajednicko druženje svih delegata sa domaćinima ICBB džemata te ispraćaju gostiju delegate u svoje džemate.

Želim da napišem da su pored naprijed navedenih imama delegata i gostiju, skupštini medžlisa su prisustvovali slijedeći delegati džematlije-civili: Nihad Đozić i Admir Kelemiš iz Seattle; Alen Ramović i Muriz Mehmedović iz Salt Lake City; hadži Sifet Mehmedović i Damir Ćelebić iz Portlanda, Ademir Cerić i Esem Kajtazović iz Denvera; Muhamed Čaušević i Senad Osmanović iz San Jose; Sabahudin Dudić i Samir Mujanović iz Phoenix-a; Rusmir Ćivić iz Boise i Nermin Terović iz Sacramento.

I za kraj ove informacije zelim istaći da ovo skoro trodnevno zasjedanje 6. redovne skupštine Medžlisa 1 Zapad bude na neki način za pamcćenje, historiju i lijepu uspomenu, potrudile su se vrijedne džematlije ICBB džemata u Boise. Zahvalnost pripada džematskom Odboru ICBB džemata na podrsšci i konkretnim aktivnostima da se u Boise održi 6. redovna skupština Medžlisa 1 West-Zapad. Prijem imama i delagata iz džemata sa područja medžlisa 1 Zapad i njihovo ugošćavanje pokazao je koliko se je ozbiljno shvatio ovaj momenat institucionalnog djelovanja i želja da se to sve dobro i lijepo uredi i sistemski uveze, organizira i djeluje.

Kako je to sve izgledalo i kakva je bila atmosfera u Boise možete pogledati u galeriji slika na linku:

https://drive.google.com/drive/folders/1HmS70aGpcNDeXyiruE-bZNBRdoUhVTke?usp=sharing

U ime imama i delegata džemata Medžlisa 1 izražavam zadovoljstvo i zahvalu za gostoprimstvo i ljepotu druženja sa divnim ljudima u Boise i iz svih drugih džemata na ovoj zapadnoj strani Sjeverne Amerike koje su Islam, Bosna i Hercegovina, pa i Amerika odgojili. Činim dovu Svevišnjem Gospodaru Allahu džellešanuhu da dostojno nagradi sve one koji su na bilo koji način pomogli i doprinijeli da se u lijepoj i pozitivnoj atmosferi održe aktivnosti u i oko 6. redovne skupštine Medžlisa 1 Zapad. Amin!

Vidimo se i bujrum, ako Bog da, na susrete mekteblija i omladine u Seattle 8. i 9. juna ove 2019. godine, te na sedmu redovnu skupštinu u Irvine u januaru 2020. godine.

Salavat i selam na voljenog Poslanika Muhammeda alejhisselam i hvala Allahu džellešanuhu, Milostivom, Samilosnom!

Abdulah Polovina, Glavni imam Medžlisa 1 Zapad

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu