Bosanska škola u Čikagu obilježila Dan nezavisnosti BiH

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Posljednjeg vikenda u februaru u Bosanskoj školi u Čikagu na svečan način obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Tom prilikom voditeljice ovog projekta, prof. Amina Sendić-Mešić i prof. Enisa Omerović, uz pomoć volotera iz reda Vijeća roditelja za djecu su priredile radionicu u okviru koje su se djeca takmičila u izradi bosanskih ćilima. Iako su svi naši učenici pobjednici, u okviru ove svečane radionice pobjede su odnijeli učenici prvog i drugog razreda.

Bosanska škola je jedinstven pilot projekat, prvi takve vrste, pokrenut na teritoriji Sjeverne Amerike uz podršku Generalnog konzulata BiH u Čikagu, s ciljem da se naša djeca obrazuju na maternjem bosanskom jeziku i da uče o historiji i kulturi svoje zemlje. Ova škola certifikovana je od strane Ministarstva civilnih poslova BiH, a radi se prema programu za učenike u dijapsori koje je uradilo pomenuto ministarstvo. Ovo je već šesta godina kako uspješno djeluje, a školu pohađa preko stotinu učenika.

Ovakve aktivnosti među našom djecom doprinose jačanju ljubavi prema Bosni i Hercegovini, te izgrađuju nacionalnu i kulturnu svijest. Ovom prilikom želimo da posebno pohvalimo našu dječicu koja vrijedno rade i marljivo uče, ali svakako i voditeljice ovog projekta bez čijeg zalaganja ovo ne bi bilo moguće. Svakako da zahvalnost dugujemo i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu, Odboru našeg centra, Vijeću roditelja, ženskoj grupi ”Bošnjakinja” i svima koji su doprinijeli da ovaj projekat traje. Ovogodišnji medijski pokrovitelj obilježavanja Dana nezavisnosti BiH je BATV iz Njujorka, koja je ovom prilikom sačinila i reportažu o Bosanskoj školi na čemu im se iskreno zahvaljujemo.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3