Bosniaks Cultural Community of Houston

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Bosniaks Cultural Community of Houston

Imam: Salim ef. Vrtagić

Ulica: 3426 Longhorn Dr

Grad: Houston

Federalna Država: TX

Poštanski Broj: 77084

Država: USA

Telefon:

Fax:

DŽEMATSKI WEBSITE

Opis:

Duze vrijeme u Hjustonu,gradu u koji su Bosnjaci poceli dolaziti krajem 1992,postojala je potreba za nasim imamom i nasim dzematom
Dolaskom Aziz ef. Zuluma u Houston stvorena je mogucnost za formiranje Bosnjackog dzemata u ovom mjestu. Naporom manje grupe Bosnjaka organizovano je klanjanje Ramazanskog Bajrama 2004 god. Tada je formiran radni odbor sa zadatkom da pripremi i organizuje formiranje dzemata. Radni odbor je pripremio statut organizovao osnivacku skupstinu koja je odrzana prvi dan Kurbanskog bajrama tj.20-og Januara,2005. god . Aziz ef. je osnivacku skupstinu zapoceo ucenjem dove,nakon cega je usvojen preliminarni statut ove zajednice i izabran upravni odbor od 8 clanova. Clanovi upravnog odbora su bili sljedeci:
Miralem Turkic – predsjednik,
Enis Kratovic – Sekretar,
Nurija Muratovic – Blagajnik,
Aziz Zulum – Imam,
Asim Skopak – Clan,
Sakib Spahic – Clan,
Mirsad Colic – Clan,
Juso Grebovic – Clan.

Upravni odbor je dobio zadatak da registruje dzemat kod nadleznih organa pod nazivom Bosnjacka-Kulturna zajednica U Hjustonu(Bosniaks-Cultural Community of Houston).
Odmah po formiranju zapocela je sa radom nedjeljna skola sa casovima vjeronauke i bosanskog jezika,a ubrzo poslije toga pocela je da djeluje i folklorna sekcija”Zmaj od Bosne”. Na prvoj godisnjoj skupstini odrzanoj 7-og Januara,2006 izvrsene su male izmjene u sastavu upravnog odbora. Odbor su napustili Juso Grebovic,Asim Skopak i Mirsad Colic a umjesto njih,odlukom skupstine izabrani su Sejad Pintol, Ahmed Guhdija i Adis Ismic.
U toku druge godine postojanja kupljen je objekat velicine skoro 3000 kvadratnih fita(otprilike 300 kvadratnih metara),sa okolnim zemljistem od 1,3 akre.Zalaganjem clanova zajednice ovaj objekat je preuredjen za potrebe zajednice. Na redovnoj godisnjoj skupstini odrzanoj 21-og Januara,2007 izvrsene su promjene u Upravnom odboru, tacnije UO je prosiren.Nitko osim Imama nema bilo kakav honorar za rad u zajednici.Trud koji se ulaze za uspjesan rad zajednice je ogroman.Svi u odboru su zaposleni tako da moraju otkidati svoje porodicno vrijeme za rad u zajednici.To je dovelo do premorenosti svih clanova odbora.Iako smo ocekivali na skupstini se nisu pojavile nove snage koje bi imale hrabrosti,sposobnosti i volje da preuzmu na sebe odgovornost za daljni rad i opstanak nase zajednice.Zbog toga je odlukom skupstine UO prosiren za 3 clana sto ce olaksati rad ostalim clanovima odbora.Novi clanovi UO su: Safet Dokara,Sacir Silic i Armin Hamzic.

MOLIMO SVEMOGUCEG ALAHA DA NAM POMOGNE U BUDUCEM RADU

http://www.bosnjaci.us/historija.html

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.