Bosniaks Educational and Cultural Organization

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Bosniak Educational and Cultural Organization

Imam: Abdulah ef. Polovina

Ulica: 12338 SE Foster Rd.

Grad: Portland

Federalna Država: OR

Postcode: 97236

Država: SAD

Telefon: 503-432-8543

Email: beco@icnab.com becopdx@gmail.com

Džematski Website

Opis:

Portland

Grad Portland se nalazi u saveznoj državi Oregon, blizu ušća rijeka Willamette i Kolumbije (Columbia). Prema zadnjem popisu stanovništa iz 2010. godine, u Portlandu je živjelo 583,776 stanovnika, čineći Porltand najvećim gradom u Oregonu, te trećim po naseljenosti u Pacific Northwestu, tj. sjevero-zapadu Amerike.

Bošnjaci u Portlandu

Ne zna se tačno kad su prvi Bošnjaci došli u Portland, mada se zna da je tokom 1900-ih godina dosta Bošnjaka radilo u rudnicima i na sječi šuma Monatne, Washingtona, Idaha i Oregona.

Jedan od tih bošnjačkih pionira je i rahmetli Šaćir Ovčina, koji je doselio u Ameriku 1907. godine, a umro u Portlandu 1951. godine, i ukopan je na lokalnom Greenwood Hill groblju.

Nakon agresije srbo-četničkog agresona na Bosnu i Hercegovinu, na područje Portlanda dolazi val bošnjačkih proganika – muhadžira, koji se tu nastanjuju, daleko od domovine.

Formiranje džemata

Ideju o formiranju džemata nosila je većina Bošnjaka, ali su se uslovi za organizovan rad stekli tek početkom 2002. godine, kada je održana Osnivačka skupština i kada je džemat u Portlandu zvanično počeo sa radom. Trenutno dzemat ima svoju dzamiju i bosnjacki centar u kojem se odvijaju redovne i vanredne aktivnosti za potrebe Bosnaka i njihovih familija i djece. Nakon nesto vise od deset godina od rada i djelovanja, 2013. godine dzemat je uposlio Imama sa punim radnim vremenom.

Članstvo u ICNAB – duhovna veza sa maticom Bosnom i Hercegovinom

Džemat Portland je član Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi (ICNAB), preko koje održava institucialnu, pravnu, i duhovnu povezanost sa Islamskom zajednicom u BiH.

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.