Bosnian Herzegovinian Islamic Center NY – Astoria

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Bosnian Herzegovinian Islamic Center NY

Imam: Mehdija ef. Demirovic

Ulica: 37-46 Crescent Street

Grad: Astoria

Federalna Država: NY

Poštanski Broj: 11101

Država: USA

Telefon: 718-545-4980

Fax: 718-545-4980

DŽEMATSKI WEBSITE

Opis:

Bosansko Hercegovacki Islamski Centar (BHICNY) u New Yorku osnovan je davne 1993 godine kada su zbog ratom zahvacene BiH, Bosnjaci muslimani dosli na ovo podrucje. Najzasluzniji za to je rahmetli Ramiz ef. Aljovic koji je vodio ovaj dzemat od njegovog osnivanja do kraja svog zivota,do Novembra 2004 god. Mora se naglasiti da je odmah po osnivanju BHICNY okupio sve muslimane iz BiH te drugih dijelova ex-jugoslavije. Svi su oni u nasem Islamskom Centru obavljali svoje vjerske duznosti, prikupljali materijalnu i novcanu pomoc koja je slata u ratom zahvacenu BiH. Cesto su, na inicijativu dzemata organizovane demonstracije pred zgradom UN u New Yorku i time pruzala potpora mladoj, nezavisnoj drzavi BiH.

Imam u BHICNY je Mehdija ef. Demirovic koji tu duznost obavlja od 2009 godine a pomocnik imama je mr. Senahid Halilovic. Uz Allahovu dz.s. pomoc, nasa zajednica 2011 godine kupuje i adaptira crkvu Jehovinih svejedoka, na prestiznoj lokaciji u Astoriji i taj objekat pretvara u svoj Novi Islamski Centar. Dzamija je otvorena svakodnevno za 5 vakat namaza te dzumu namaz. Od ostalih aktivnosti treba istaci nasa mjesecna druzenja i vecere, akike, zajednicke iftare uz Ramazan te obiljezavanje svih vaznijih islamskih praznika. Mektebska nastava se odrzava svake subote na bosanskom a svake nedjelje na engleskom jeziku za polaznike sa drugih govornih podrucja. Predavanja i tribine se odrzavaju svakih 15 dana a nerijetko se priredjuju i seminari na razne islamske teme. U sklopu BHICNY aktivan je i hor ilahija i kasida “Hud-hud” koji ucestvuje na svim vjerskim i drugim manifestacijama u regiji. Jednom sedmicno se odrzavaju casovi sufare za sve uzraste. S obzirom da zivimo u metropolitanskom gradu, nas dzemat je multi-etnicki tako da se hutbe petkom odrzavaju na bosanskom i engleskom jeziku. Nas dzemat tradicionalno obiljezava oba bajrama sa prigodnim manifestacijama uz dodjelu bajramskih paketica te organizuje ljetne i bajramske piknike.

Nasa zajednica je vec pokrenula akciju prikupljanja novcanih sredstava za nadogradnju naseg Islamskog Centra koji se nalazi na adresi: 37-46 Crescent Street, LIC, NY 11101 Tel: 718-545-4980

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.