Bosnian Islamic Community of Erie

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Bosnian Islamic Community of Erie

Imam: Muzafer ef. Keskin

Ulica: 1603 Cherry St.

Grad: Erie

Federalna Država: PA

Poštanski Broj: 16502

Država: USA

Telefon: 814-566-0404

Fax: 814-866-2586

DŽEMATSKI WEBSITE

Opis:

Es-selamu alejkum postovani Bošnjaci i Bošnjakinje,

Vjerujemo da mnogi od Vas kada procitaju ovo pismo prvi put ce mozda cuti za grad ERIE koji se geografski nalazi na sjevero-zapadu drzave Pennsylvania U.S.A.

Prvi Bosnjaci u ovaj grad dosli su 1992.god. da bih nesto veci broj dosao u periodu 1995-2000 god.U januaru 2001 .god Bosnjaci ovoga grada odrzavaju Osnivacku Skupstinu i donose odluku o osnivanju Bosnjacke Islamske Zajednice grada Erie. Od tog dana pa do danas Vjerovanjem u Allaha,dzelle sanuhu ucinjeno je dosta, a najveci korak ucinjen je 2005.god. kada je po klanjanju Bajram-Namaza donesena odluka o kupovini objekta za potrebe Islamske Zajednice, sto je nakon nekoliko mjeseci i ucinjeno. S obzirom na mali broj Bosnjaka u ovom gradu, prilikom kupovine objekta vodilo se racuna o tome, tako da je kupljen objekat na kojem je trebalo dosta ulaganja na sanaciji istog. Veliki dio posla smo uradili zahvaljujuci DONACIJAMA kako u novcu tako i odzivom na radne akcije prilikom izvodjenja radova Zahvalajujuci tome mi smo dosli do momenta da cemo uskoro, ako Bog da, prirediti svecano otvorenje nase dzamije u Erie. Plan je da to bude negdje u Septembru, ako Bog da, ali cemo vas o tome naknadno obavijestiti. Bilo bi nam drago da nam dodjete i sa nama podijelite ovaj hajr i veselje otvaranja Allahove Dzelle Sanuhu kuce na zemlji. Do tada javite nam se da razmijenimo misljenja o programu i aktivnostima u dzamiji i da vas sto bolje, ako Bog da, ugostimo. Mozete to uraditi i pisanim putem na slijedecu adresu:

Bosniacka Islamska Zajednica Erie (BIZE)
1603 Cherry St.
ERIE , PA , 16502-1734

Sve ostale informacije mozete dobiti na brojeve telefona:

1-814-566-0404 (Murat Borovina) ili
1-814-431-5435 (Suada Smajovic)

Izvrsni Odbor BIZE
Predsjednik Ibrisim Selimovlc,

DOGADJANJE BOSANSKE I BOŠNJACKE HISTORIJE I BUDU?NOSTI U GRADU ERIE, PENNSYLVANIA

Samo prije nekoliko godina niko nije mogao predpostaviti da ce Oktobar 3-ci 2009 biti jedan o najznacajniji datuma Bosnjaka koji zive u Erie, Pennsylvania, i da ce na ovaj datum biti svecano otvoren Bosnjacki Kulturni Centar i Dzamija. Oko 1500 Bosnjaka, ujedinjeni u dzematu Bosnjacke Islamske Zajednice Erie, na Sjevero-istoku Pennsylvanie je uspjelo da u nekoliko godina kupi i renovira objekat koji je pretvoren u Bosnjacki Kulturni Centar i Dzamiju.
Pripreme za svecano otvaranje dzamije trajale su mjesecima. Bosnjaci ovog grada zeljeli su da visegodisnje zalaganje i radove na dzamiji na najbolji nacin okoncaju i budu dobri domacini i dobri organizatori ovog nesvakidasnjeg cina na prostorima Sjeverne Amerike…. Aferim draga braco i sestre! moglo se cuti mnogo prije zavrsetka programa svecanog otvaranja dzamije; gosti i domacini odusevljeni nacinom na koji je sve teklo i izgledalo tokom protokola i programa koje je Bosnjacka Islamska Zajednica Erie (u nastavku teksta BIZE) pripremila za ovaj veliki momenat.
Program otvaranja zapocet je ucenjem iz Kur’ana. Ova cast pripala je Imamu Muzafferu Keskinu koji nije stedio svoj glas kada je izasao na binu. Kur’anske rijeci su se razlijevale na veliku daljinu a kisni oblaci iznad Erie ustupili su mjesto suncevim zrakama, osjetila se toplota i jeza u venama prisutnih, historija i buducnost Bosnjaka na ovim prostorima zajedno su zapocinjali.
Na bini koja je bila okicena bosankim i americkim zastavama izmedju kojih su stajali clanovi hora BIZE, smjenjivali su se govornici koje su voditelji programa, Edin Selimovic i Aldina Alicusic, najavljivali sa kratkom biografijom svakog od njih.
Kao domacini, ispred BIZE prvi se obratio predsjednik zajednice , Ibrisim Selimovic, koji je zazelio dobrodoslicu prisutnim i u svom obracanju osvrnuo se na organizaciju i ulogu BIZE od osnivanja do danas. Odmah iza njega obratio se Predsjednik Odbora za Kupovinu i Adaptaciju Dzamije, Edin Alicusic, koji je govorio o aktivnostima provedenim od kupovine objekta-dzamije do njenog svecanog otvaranja.
Nakon domacina, prisutnima se obration imam iz New York-a, Nedzad Avdovic, koji je bio imam u Erie za vrijeme mjeseca Ramazana 2005 kada je i zapocela akcija prikupljanja sredstava za kupovinu dzamije. Ef. Avdovic od tada je najdrazi gost kod Bosnjaka u Erie a najavljen je da izadje na binu na sledeci nacin
Allahov dar
Tog Ramazana Dragi Allah poslao ga nama.
Predvodio sve je teravije u kuci jednog naseg dzematlije.
Stedio sebe nije svih 30 noci Ramazanske teravije.
Teravijske hudbe bile su mu jasne,
” Islam braco i sestre u ovom gradu su spas za nase dzematlije“.
Mnogi Bosnjaci slusati ga htjeli i do kasno na teravijama bdjeli, a i oni koji nisu namjeraval teravije klanjat, nisu mogli u kuci ostat gdje se juftarilo iza efendije.
Svi bih iz kuce izlazili i slijedili njega do mjesta gdje se klanjah teravije.
Pored svega sto je u mjesec dana uradio,
bijah prvi koji za dzamiju dade donaciju.
Sa tim danom pocelo je sve .
Hvala Boze sto ga nama posla u mjesecu Ramazanu -posta.
Bosnjaci u ovom gradu dobro njega po imenu znadu,
Nedzad ef. Avdovic mu je ime,
I pozivamo ga sada da zauzme mjesto na sredini ove bine….
Nakon ef. Avdovica, prisutnima se obratio sekretar BIZE, Murat Borovina, koji je predocio prisutnima proceduru o nacinu izbora osobe koja ce imati tu cast da otvori dzamiju. U daljem programu prisutnima su se obratili: Glavni Imama za Sjevernu Ameriku, Dr. Senad ef. Agic, koji je govorio o Bosnjackoj opstojnosti na prostorima Sjeverne Amerike i o vaznosti samog cina povodom kojeg se i obratio. Dr. Agic proucio je dovu na engelskom jeziku koja je imala znacajan i pozitivan uticaj na americke goste koji su prisustvovali ovom cinu. Obracanje Reis-uleme Crne Gore, Rifata Fejzica, privuklo je posebnu paznju prisutnih buduci da je to bilo njegovo prvo iskustvo da prisustvuje otvaranju dzamije na prostorima Amerike.
Reis Fejzic govorio je izmedju ostalog o vjecitoj historijskoj nepravdi koja se provodila i provodi u BiH kao i njegovoj vezi sa gradom genocida, Srebrenici!
Predsjednik Sabora Islamske Zajednice Sjeverne Amerike, Dr. Aras ef. Konjhodzic u svom obracanju naglasio je vaznost skolovanja, organizovanja i povezivanja Bosnjaka na americkim prostorima. Dr. Konjhodzic je na engelskin jeziku govorio o stradanjima i patnjama Bosnjaka tokom agresije na BiH, kao i njihovoj snazi da nakon svega uspiju naci sebe i skupe moci da grade svoje mjesto i budu pozitivan elemenat americkog drustva.
Prisutnima se obratio i savjetnika congresswoman Kathy Dahlkemper , Mr. Dan Hill, koji je govorio o svom licnom positivnom iskustvu u radu sa clanovima bosanske zajednice u Erie.
Nakon sto su obracanja zavsena, pristupilo se najsvecanijem cinu, presjecanju vrpce i svecanom otkljucavanju dzamije. Cast da to uradi pripalo je gospodji Erzumani Comic koja je izmedju ostalih kandidata za otvaranje dzamije ponudula najveci iznos, tj. $ 12.000 i u pratnji clanova porodice i ostalih prisutnih svecano otkljucala i prva usla na dzamijska vrata.
Poslije obilaska dzamije klanjano je podne nakon cega svi prisutni su bili pozvani na rucak. Bosnjakinje su u ovom dijelu pokazale svoje jedinstvo a predvodjene gospodjom Jasminkom Glavasevic su uspjele pripremiti preko 1000 obroka. Da priprema i serviranje protekne u najboljem redu potrudili su se izmedju ostalih Emin Bico, Sulejmen Hadziabdic i Hadzira Bico.
Na svecanom rucku bila je prisutna i congresswoman Kathy Dahlkemper koja se obratila prisutnima a na kraju njenog govora urucila je priznanje BIZE za postignuti uspjeh u ocuvanju etnicke, kulturne i religijske pripadnosti i kao takve pomaganje u jacanju drustva u gradu Erie. Priznanje sa potpisom congresswoman Dahlkemper i pecatom kongresa SAD-a biti ce izlozeno u jednoj od prostorija dzamije.
Nakon rucka na velikom ekranu prisutnima je prikazan dokumentarni film BIZE; osnivanje, rad, donacije, radovi na dzamije i ostale znacajne aktivnisti koje je provodila BIZE.
U nastavku kulturing programa kada su se prisutni dobro naoruzali sa porukama koje su im govornici uputili, hor BIZE “Ilahije i Kaside”, koje je Smail ef. Licina dugo pripremao za ovaj cin, su se potrudili da pored mnogih poruka njihov nastup dugo ostane u memoriji prisutnih. Kada su se zavjese na bini otvorile, ukazao se predivan prizor clanova hora koji su samo za ovaj cin bili odjeveni u nasu tradicionalnu nosnju. Najprije se cuo dubok uzdah, zatim tisina i na kraju veliki aplauz prisutnih. Ilahije su izvodjene jedne iza druge na bosankom, a neke na engelskom i turskom jeziku a pracene prelijepom bosankom poezijom. Prisutni nisu krili svoje zadovoljstvo i srecu sa onim sto su mogli cuti i vidjeti. Hor BIZE, Ilahije i Kaside, zasluzuje svaku pohvalu, zato AFERIM djeco, momci, djevojke i zene za jedan takav nastup.
Prije samog kraja programa prisutnima se obratio gosp. Sakib Hrnjic, predsjednik Vjerskog Odbora koji je radio sa ostalim odborima u sklopu Bosanko -Americkog udruzenja koje je prestalo sa radom 2001. Ovo je i godina kada je formirana nova institucija, Bosnjacka Islamska Zajednica Erie ( BIZE ), ciji je bio i prvi predsjednik.
Na kraju programa na binu su pozvani da izadju svi imami koji su bili jos uvjek prisutni u sali (neki od njih su vec bili otisli zbog nekih drugih obaveza i putovanja kao sto su Reis Fejzic i Ef.Pasanbegovic). Senad ef. Agic je pozvao imame da mu se pridruze na bini sto je bio jedan dozivljaj za sjecanje.Na binu izlaze: Dr. Bajram ef. Mulic – predsjednik dzemata regije New York, Sabahudin ef. Ceman – imam iz Phoenix-a i generalni sekretar Islamske Zajednice Bosnjaka za Sjevernu Ameriku, Ismet ef. Zejnelovic– imam iz Atlante i predsjednik dzemata koji gravitiraju u toj regiji, Dr. Aras Konjhodzica-predsjednik Sabora IZ za Sjevernu Ameriku, Nedzad ef. Avdovic-imam iz New York-a, Mehdija ef. Demirovic– imam iz New York-a, Azem ef. Efendira– imam iz Kentucky-a, Muzaffer ef. Keskin-imam iz Erie-a i Smail ef. Licina. Radost i velicinu ovog momenta dozivjeli su svi prisutni sto se moglo vidjeti na ozarenim licima Bosnjaka i Bosnjakinja. Ovaj momenat su iskoristili Dr. Agic, Dr. Aras i Dr. Mulic kako bi se jos jednom obratili prisutnima i usli u bosansku i bosnjacku historiju i buducnost u gradu Erie,Pennsylvania. Oko 500 prisutnih su se potrudili da se zvuk tekbira prolama salom kada se Dr. Mulic obracao. On je izmedju ostalog porucio da snaga dzemata nije u broju, nego da je snaga dzemata u kvalitetu, u znanju i vjeri.
Dzemat u Erie je zasigurno potvrda ove Muliceve teze a i poruka svim malim dzematima da vec sutra s mudroscu, znanjem i radom mogu biti veci i od najvecih. Silaskom imama sa pozornice zavrsen je svecani i zvanicni dio programa a ostatak veceri proveden je uz lijepi sevdah i igru. Cong.woman Dahlkemper je tokom noci probala igrati bosansko kolo, sto je na kraju je i uspjela. Hvala joj za to!
Iz Odbora BIZE dobijena je poruka u kojoj se kaze;
Bosnjacka Islamska Zajednica Erie se zahvaljuje svim onim koji su na bilo koji nacin dali svoj doprinos u kupovini i obnovi Bosnjackog Kulturnog Centra i Dzamije. Islamska Zajednica takodje se zahvaljuje Bosnjacima i Bosnjakinjama koji su uzeli ucesce i omogucili da organizacija svecanog otvaranja dzamije protekne u najboljem redu, kao i zahvala svima onim koji su iz razlicitih dijelova Amerike i Kanade dosli da uvelicaju ovaj svecani cin.
Sta reci na kraju? Urednik ovog teksta pridruzuje se kometarima gostiju, “HVALA I AFERIM ERIE” !
E. Selimovic
Erie, Pennsylvania 3 Oktobar 2009

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu