Bošnjaci “Gazi Husrev beg” džemata u Torontu obilježili dan rođenja poslanika Muhammeda a.s.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U subotu večer poslije jacije namaza,16. decembra, 2017. godine., u bošnjačkom džematu “Gazi Husrev-beg” (Bosnian Islamic Association “Gazi Husrev-beg” ) u gradu Torontu u Kanadi, obilježeno je rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. Organizator i voditelj programa bio je imam džemata “Gazi Husrev-beg” Adnan ef. Balihodžić. Inače, Adnan efendija je boravio u Bosni i Herzegovini i samo dan prije samog programa se vratio u Kanadu. Međutim, zahvaljujuċi Adnan efendijinom višegodišnjem imamskom iskustvu, zatim uhodanom džematskom odboru, te vrijednim džematlijama “Gazi Husrev-beg” džemata, program je prošao dostojanstveno i u ugodnoj atmosferi. Naravno ugodnoj atmosferi su, prvenstveno doprinijeli članovi džematskog hora, koji su svojim divnim izvođenjem ilahija obradovale i osvježile prisutne džematlije. Zatim, učenje kur’anskih ajeta imama, Ismaila ef. Fetiċa i Muhameda ef. Brke, te dovom, dugogodišnjeg imama, “Gazi Husrev-beg” džemata, penzionisanog, hadži Tajib ef. Pašanbegoviċa, dok je predavanje bilo povjereno magistrici Aiši Purak.

U svom početnom obraċaju prisutnim džematlijama, Adnan ef. je istakao vrijednost obilježavanja rođenja posljednjeg Božijeg poslanika te je kazao da je to dio tradicije, ali ne samo nas Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i naše dijaspore, nego i muslimana iz različitih etničkih grupacija širom svijeta. Zatim je naglasio da obilježavanja mevluda ima za cilj da vjernike nauči i posjeti načinu života Muhammeda, a. s. te njegovoj misiji i životu. Ukazao je na vrijednost učešċa i aktivnost žena u našim džematima te iskazao svoje zadovoljstvo da je večrašnji gost i glavni govornik ovog programa – upravo žena. Spomenuo je ulogu i doprinos žena u vremenu Božijeg poslanika, a posebno žena Muhammeda a.s., koje su prenijele dosta hadisa od samog Poslanika i služile kao najadekvatniji tumači hadisa koji govore o svakodnevnom i intimnom životu Božijeg poslanika.

U tome kontestu je i bilo i izlaganje magistrice Aiše Purak koja je u kratkim crtama govorila o Siri, životu Božijeg poslanika. Posjetila je prisutne o nekoliko historisko kronološkim datuma iz života Muhammeda a.s. te u nekoliko riječi spomenula i svoju, nedavno objavljenu knjigu, koja govori o bošnjačkim muhadžirima na ovim prostorima.

Završetak programa je krunisan dovom koju je proučio hadži Tajib ef. Pašanbegoviċ. Adnan efendija se još jednom srdačno zahvalio gostima koji su iz drugih džemata došli i uveličali ovaj program te se zahvalio džematskom horu na divnom izvođnju ilahija. Na kraju se zahvalio svim svojim džematlijama koji su učestovali u organizovanju i pripremi programa. Druženje džematlija je nastavljeno uz dobre ćevape, kahvu i kolače.

A.P.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3