Bošnjaci na Floridi kupili crkvu koju će preurediti u džamiju

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Bošnjački džemat iz Pinellas Parka na Floridi (Islamska Zajednica Bošnjaka Tampa Bay), kupio je evangeličku crkvu koju će u narednom periodu adaptirati i preurediti u džamiju i islamski centar kako bi svojim džematlijama mogli adekvatnije ponuditi usluge klanjanja redovnih namaza, mektebske nastave, poduke i druženja omladine i odraslih, kao i drugih vjerskih i društvenih aktivnosti.

Ovaj džemat osnovan je 2006. godine, i svoje aktivnosti je do sada obavljao u prostorojima kupljenim 2009. godine. Od samog osnivanja džemat bilježi konstantan rast članstva a već nekoliko godina je evidentno da su trenutne prostorije male i neuslovne za adekvatan rad i djelovanje. Prije nekoliko godina kada se džematu ukazala prilika za kupovinu većeg objekta donešena je odluka da se pokrene akcija kupovine, ali sticajem okolnosti je taj objekt prodan drugoj organizaciji. Džematlije nisu odustale od te ideje i u mjesecu Ramazanu ove godine kada se ponovo ukazala prilika da se kupi objekat koji bi zadovoljio potrebe džemata, krenulo se u akciju. Objekat od 8200 kvadratnih stopa leži na 8 dunuma zemlje i nalazi se na vrlo pogodnoj centranoj lokaciji. Zanimljivo je da je crkva takvoga izgleda da neće biti nimalo teško preurediti je u džamiju čak je prostorija za obavljanje namaza pravilno okrenuta prema kibli.

Upornim radom džematskog odbora i svih džematlija džemat je 26. septembra 2017. godine zvanično postao vlasnik objekta. Finalna cjena navedenog objekta je $750.000, a već se radi na njegovoj adaptaciji kako bi se prilagodio potrebama džemata.

“Kupovinom ovih prostorija uveliko ćemo poboljšati i olakšati naš rad, a našoj djeci ostaviti trajno blago koje će učvrstiti i osigurati budućnost islama i Bošnjaka na ovim prostorima.”

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3